Přeskočit na hlavní obsah

Teorie všeho | The Theory of Everything [65%]

Životopisné filmy bývají většinou tím největším lákadlem pro ocenění, to ví každý. Není proto divu, že se jich letos o cenu americké akademie Oscar utkalo hned několik. A právě jedním z nich je i portrét jednoho z nejvýznamnějších vědců všech dob, Stephena Hawkinga. Za jeho ztvárnění si Eddie Redmayne odnesl před pár dny nejcennější sošku za hlavní mužský herecký výkon. Tento týden však Teorie všeho přichází se zpožděním do českých a slovenských kin. Stojí za vaši návštěvu? 

I přes svoji genialitu, Stephen Hawking (Eddie Redmayne) neměl v mládí příliš štěstí. Na začátku své akademické kariéry totiž přišla zdrcující zpráva. Amyotrofická laterální skleróza neboli Lou Gherigova choroba, kterou mladý Stephen trpí mu dává při ideálních podmínkách jen dva roky života. Jeden z nejgeniálnějších lidí na světě však pokořuje veškerá očekávání a nejenom že vyměřený čas překonává, stíhá přitom ještě změnit to, jak chápeme naši existenci ve vesmíru. Životopisný snímek Teorie všeho sleduje život slavného vědce očima jeho ženy od raných akademických začátků až po nedávnou současnost. 

Životopisné filmy zkrátka táhnou. A nebudu tu zastírat, Eddie Redmayne je coby nejslavnější teoretický fyzik výtečný a rozhodně si zaslouží pozornost, i když si nejsem jistý, že by jeho výhra v letošní Oscarové sezoně byla tak jednoznačná, přeci jen těch skvělých výkonů se za poslední dobu objevilo hned několik. Co už je ale větší problém je fakt, že celý film do značné míry právě stojí a padá na jeho výkonu. 

Když se totiž v první třetině film zaměřuje především na budování dvojice vztahů, tedy Stephen x Jane a Stephen x jeho vědecké zaměření, vše funguje dá se říci bezchybně a prvotřídně. Jak ovšem začne na primu přebírat vyborazování obtíží s postupujícím onemocněním, které pomalu drolí manželský svazek hlavní dvojice, ten náboj který dodával kouzlo filmu v počátku se jakoby vytratí a to co zbude je byť dojemná, avšak do značné míry artová životopisná rutina, kterou už jste mohli několikrát vidět a nejspíš ji ještě několikrát uvidíte. Snaha o co nejvěrnější vyobrazení podoby choroby tomu moc nepomáhá.

Pokud si ovšem chcete prožít příběh jednoho z největších vědců současnosti, rozhodně vás svým článkem od filmu nechci odrazovat. Teorie všeho za shlédnutí rozhodně stojí, byť i jen kvůli skvělému a nyní už Oscarovému Eddiemu Redmayneovi. Škoda jen, že většinu času hraje podle klasických žánrových pravidel v přísně šablonovité formě.

Ani skvělý herecký výkon Redmaynea nezachrání tuto životní fresku od sklouzávání ke klasické šabloně a to ať po formální, tak po obsahové stránce. Po výborné úvodní třetině tak dostanete jen další dobře natočený portrét vyjímečné osobnosti, který však postrádá něco víc, čím by se zapsal do paměti. 
 Koktejl: 
40% Lou Gerigova choroba 
30% Kosmologie
30% Láska
Teorie všeho
(The Theory of Everything, Teória všetkého)
Životopisný / Romantický / Drama
Velká Británie, 2014, 123 min

Režie: James Marsh
Předloha: Jane Hawking (kniha)
Scénář: Anthony McCarten
Kamera: Benoît Delhomme
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Hrají: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson, Harry Lloyd, David Thewlis, Charlie Cox, Charlotte Hope, Adam Godley, Lesley Manville, Maxine Peake, Hugh O'Brien, Karol Steele, Scott Plumridge, Simon McBurney

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 26.02.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 26.02.2015 Barracuda Movie
Velká Británie V kinech od: 01.01.2015 Universal Pictures International





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous