Přeskočit na hlavní obsah

Focus [70%]

Návrat Willa Smitha do první ligy po pauze, kdy se věnoval svým dětem, nedopadl úplně nejlépe. Třetí Muži v černém ještě ušli, avšak Po zániku Země byl tak vyložený knockout, že na něj budou asi všichni zúčastnění ještě hodně dlouhou dobu vzpomínat. Will ale jede dál a nyní přichází do českých a slovenských kin s novinkou Focus, kde se pokusí zavzpomínat na klasické kriminální filmy o podvodnících let dávno minulých. A překvapivě po mdlé kampani se do kin dostala velmi příjemná jednohubka.

Nicky (Will Smith) patří ke skupině podvodníků, která pojala opačnou strategii než většina jejich konkurentů. Nejdou po velkých úlovcích, nicméně svoji výplatu sbírají z menších loupeží nastřádaných blízko u sebe. Za týden jsou tak schopni dát dohromady i milion, který si pak rozdělí mezi sebou. Ovšem jen do doby, než se ke skupině přidá drobná zlodějka Jess (Margot Robbie), kterou se Nicky rozhodne zaučit řemeslu tak, aby se dostala od kráděží hodinek k něčemu většímu. Jenže v tomhle byznysu nemůžeš věřit nikomu, zvláště pak ne krásné blondýně a nevlastnímu potomkovi jednoho z nejznámějších podfukářů v Americe. 

Focus je překvapivě hodně fajn film. Což je něco, co jsem úplně nečekal. Dalo by se dokonce říct, že se trailerovou kampaní podařilo tvůrcům udělat takový menší podfuk na diváka. V rámci vlastní propagace totiž tenhle filmek vypadal jako laciná kopie Dannyho parťáků (rozuměj těch původních Dannyho jedenáctka, spíše než těch novodobých), která se tak moc snaží dostat lidi něčím do kina, že vlastně ani neví čím chce být. Ve výsledném filmu ovšem funguje překvapivě svědomitě a jde si poctivě za svým aniž by to nějak narušil časový skok v půlce filmu, či rapidní transformace atmosféry a postav. Film totiž funguje i tak a rozhodně i přes svoji velikou (ale opravdu velikou) naivitu nestíhá nudit nebo dávat prostor k zpochybnění. 

Může za to především celkem sympatické obsazení. Will Smith je zase po dlouhé době cool, což potěší po řadě seriozních nebo hloupých rolí, a Margot Robbie zde předvádí ještě o něco lepší femme fatale jak v případě Vlka z Wall Street. Vedlejší role taky mají celkem solidní obsazení a celé to tak nějak zrkátka příjmně baví jako taková do značené míry nenáročná podívaná. A pokud k Focusu budete tak přistupovat, rozhodně zklamáni nebudete. Audiovizuálně se tu totiž jede na jistotu, režijně si dvojice režisérů udržuje jistý náboj a ty necelé dvě hodiny v kině utečou jako voda. Musím se dokonce přiznat, že jsem šel na film s přesvědčením, že to bude naprostá hovadina, nicméně odcházel jsem pobaven, příjemně naladěn a vyvrácen z omylu.      
   
Zkrátka, to co se na vás tento týden v kinech chystá je sympatická, téměř letní oddychovka, která sice moc velké rafinovanosti nebo nápaditosti nepobrala, avšak baví dostatečně a rozhodně daleko více, než jsem se opovážil po propagaci od snímku očekávat. Pokud tedy hledáte něco, u čeho vypnout a nechcete v kině příliš přemýšlet, Focus není špatná volba.

Musíme se přiznat, byl jsem vyveden z omylu. Po neskutečně mdlé reklamní kampani se v kinech objevuje velmi příjemná oddychovka, která nabízí po všech ohledech solidní práci a sympatické obsazení, které sice hraje podle naivních a možná až příliš idealistických pravidel, avšak funguje bez chyby. Pokud hledáte u čeho na necelé dvě hodiny vypnout, Focus je ideální volba.  
 Koktejl: 
20% Hazard
20% Peníze
30% Podvody
30% Sympaťáci
Focus

Komedie / Krimi / Drama / Romantický
USA, 2015, 105 min

Režie: Glenn Ficarra, John Requa
Scénář: Glenn Ficarra, John Requa
Kamera: Xavier Pérez Grobet
Hudba: Nick Urata
Hrají: Margot Robbie, Will Smith, B.D. Wong, Rodrigo Santoro, Gerald McRaney, Adrian Martinez, Dominic Fumusa, Robert Taylor, Stephanie Honoré, David Jensen, Griff Furst, Han Soto, James Rawlings, Nina Leon, Darrell Foster, Candice Michele Barley

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 26.02.2015 Warner Bros. CZ
Slovensko V kinech od: 26.02.2015 Continental
USA V kinech od: 27.02.2015 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/361574-focus/
http://www.imdb.com/title/tt2381941/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous