Přeskočit na hlavní obsah

Jupiter vychází | Jupiter Ascending [55%]

Sourozenci Wachovští stále mají v Hollywoodu jméno. I přes několik finančních fiasek v posledních letech, aura kterou nasbírali díky Matrixu a jeho pokračováním se prostě jen tak těžko pohřbít nedá. Navíc jejich poslední snímek, Atlas mraků, nebyl sice kdovíjak komerčně úspěšný, o impozantní snímek se však jednalo bezesporu. Studiu se navíc natolik líbil, že tvůrčí dvojici odklepli ještě před premiérou jejich další ambiciozní snímek, velkolepé sci-fi Jupiter vychází, které se ve čtvrtek dostává do českých a slovenských kin. Píší sourozenci i tentokrát filmovou historii dalším impozantním dílem?   

Jupiter (Mila Kunis) má problém se směřováním svého života. Společně se svojí rodinou provozují úklidový byznys, který ji vydělá sotva na živobytí. Proto je její svět otočen vzhůru nohama, když se jí pokusí při lékařském zákroku zabít skupinka podivných mimozemšťanů. Naštěstí ji ale z rukou útočníků zachrání vesmírný lovec Cain Wise (Channig Tatum), který byl pověřený tím ji najít. Jupiter, aniž to tuší, je totiž reinkarnací zesnulé vladařky jednoho z nejbohatších konglomerátů obchodujících s emulzí, která umožňuje lidem žít věčně. Důležitým prvkem při výrobě této emulze jsou ovšem pěstovaní lidé na různých planetách ve vesmíru, včetně Země. A právě kvůli téhle látce je ochoten současný majitel a dědic společnosti Balem (Eddie Redmayne) vyhubit veškerý život na Zemi, než aby nechal Zemi padnout do rukou právoplatné majitelce Jupiter. Není ovšem sám kdo má s ní své plány a k záchraně naší planety a její rodiny je to dlouhá cesta... 

Vím, že to říkám celkem často, nicméně i tady platí, že tenhle snímek nesedne každému. A bohužel tentokrát jsem zrovna v té druhé skupině, která má s touhle produkcí hned několik problémů. Předně, to co Wachovští předvádějí tentokrát, je nesmírně bohaté a velkolepé sci-fi, které se pokouší jít cestou ne nepodobnou Star Wars. Tedy, zatímco sledujete příběh hlavní hrdinky, je vám odhalován celý komplexní svět lidí, tvorů a veškerého vesmírného šmejdu. Dokonce i ten slon tu je, jen není modrý a nezpívá v zaplivané knajpě. A popravdě, svět Jupiter vychází je překvapivě propracovaný, vizuálně impozantní a nápaditý. Ale problém je, že je docela problém si ho oblíbit, nebo se do něj takříkajíc dostat. 

Jupiter vychází totiž trápí podobný problém, jaký trápil před dvěma lety Johna Cartera. Tedy přišel takříkajíc s křížkem po funuse, kdy předvádí věci, které už populární moc nejsou a snaží se oslnit něčím, co už bylo mockrát překonáno. Což o to, vizuálně fenomenální to většinu času skutečně je (těch pár nedokonalých záběrů jsem ochotný odpustit díky vizuálním digitálním orgiím, které film párkrát předvede), hudba Michaela Giacchina je dostatečně působivá a strhující aby dodala scénám potřebnou atmosféru a akční scény dostatečně přehledné (pokud tedy pochopíte jejich smysl, což já jsem měl trochu problém). Příběh, i přes svoji několikavrstvou strukturu, působí docela nahrubo šitý k sobě, dialogy jsou místy hodně škrobené a celé to působí tak nějak moc cize a vlastně docela zbytečně. Onen strhující aspekt který se měl u snímku dostavit, prostě nepřišel. 

Je to z velké části také vina narativních kliček a několikanásobného ždímání konceptu deus ex machina, který je humorně naroubován hned na několik zvratů v průběhu dvou hodin, které vám film v kině zabere. Například jsem doteď nepochopil, proč se Tatumova postava celou dobu snažil získat zpět svá křídla (1) ano, křídla... 2) čekáte-li subtilní symbolismus jako například v jejich nejznámějším díle Matrix, tak ho nečekejte. Tedy vám mlátí o hlavu jeden takový okatý prvek za druhým), když jeho deus ex machina surfovací boty mu k tomuto účelu létání, zachraňování a mlácení možného ve vzduchu slouží více než dostatečně.  

Co se týče hereckého ansámblu, je to těžké docela hodnotit, když jsou postavy samotné podivné a místy možná až příliš inklinující k šabloně či zaběhlému schématu. Mila Kunis v hlavní roli celkem obstojí, Channig Tatum coby hlídací pes (ehm, vlk, vlkodlak nebo lycanthrop, to je na vás čemu ze tří možností dáte přednost) má taky jak světlé tak trochu horší momenty a tak za mě byl jediným jasným vítězem Eddie Redmayne. Tenhle herec, kterého jsem měl zaškatulkovaného jako takového toho dřevěného hezouna, tu vystřihl naprosto fenomenálního záporáka jak ze staré školy, jehož mrzký čas na plátně si budete užívat. Škoda jen, že je všehovšudy na plátně tak deset minut.

Navíc, i když se snímek v závěru trochu sebral a celkově na mě začal víc působit, nestačilo to na to aby ospravedlnil předešlou hodinu a půl, nebo to, co přišlo po závěrečné konfrontaci. Zkrátka tohle moc nefunguje pokud vás film nevtáhne během prvních pár minut, což se u mě nestalo. A závěrečná tečka to jen potvrzuje. Je možné, že nastane případ Speed Racer a já skutečnou hodnotu snímku docením až s odstupem, to se ovšem s největší pravděpodobností tentokrát nestane. 


Jupiter vychází je docela výrazným krokem vzad pro tvůrčí sourozeneckou dvojici, která se pro ně může stát osudná, pokud nevydělá dostatek peněz. Myslím totiž, že podivnost filmového vesmíru a kvality vyprávěného příběhu mají spíše blíže ke komerčnímu průseru z ranku Johna Cartera, spíše než, že by se v sálech kin objevily nové Hvězdné války nebo Pátý element pro tuto generaci. Pokud tohle doopravdy bude labutí píseň Wachovských, nebude to rozlučka hodna jejich talentu. Skvělá hudba a digitální triky, stejně jako velké množství honiček a akce nestačí k tomu, aby z Jupiter vychází udělaly něco víc, než jen průměrné a místy docela hloupé sci-fi.     
Mohly to být nové Hvězdné války nebo nový Pátý element. To co ale nakonec přišlo, zanechalo trochu hořkou pachuť. Sourozencům Wachovským před lety ležel Hollywood u nohou, pak ale přišlo pár komerčních přešlapů a teď i kvalitativní úpadek. Jupiter vychází je ve všech ohledech rozsáhlé a velkolepé sci-fi se zajímavým a nápaditým světem v naprosto fenomenálním zpracování. Ani skvělý záporák Eddieho Redmaynea, strhující hudba Michaela Giacchina a ve většině případů podmanivá vizuální stránka však nezachrání neosobní, příliš lineární a místy i docela hloupý sci-fi kolos, který sice možná někoho nadchne, ale pro většinu to bude snímek ne nepodobný Johnu Carterovi, po kterém za pár let nikdo ani neštěkne. A to je sakra škoda.  
 Koktejl: 
25% Hvězdné války
25% Nucenosti a hlouposti
20% Hromada informací k ničemu
20% Mocenské souboje
10% Elixír věčného mládí

Jupiter vychází
(Jupiter Ascending, Jupiter na vzostupe)
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015, 128 min

Režie: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Scénář: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Kamera: John Toll
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean, Douglas Booth, Neil Fingleton, Tuppence Middleton, Doo-na Bae, Katherine Cunningham, Charlotte Beaumont, Andy Ahrens

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 05.02.2015 Warner Bros. CZ
Slovensko V kinech od: 05.02.2015 Continental
USA V kinech od: 06.02.2015 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/289178-jupiter-vychazi/
http://www.imdb.com/title/tt1617661/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous