Přeskočit na hlavní obsah

Kód Enigmy | The Imitation Game [75%]

Dalším z letos na Oscara nominovaných snímků, kterým se tady na ploše svého blogu chci věnovat předtím, než budou známy výsledky, je Kód Enigmy. Historické drama s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli Alana Turinga o tom, jak se Britové v průběhu druhé světové války pokoušeli prolomit německý šifrovací stroj Enigma, bylo nominováno hned na osm významných ocenění. Stojí ale snímek za to, nebo se jedná o další artovku cílenou především na akademiky?

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) je i přes svůj bezmezný matematický talent outsiderem i mezi akademiky. Když propukne druhá světová válka a Němci začnou využívat Enigmy k šifrování svých zpráv, rozhodne se přidat do služeb jejího veličenstva a společně s dalšími předními intelektuály rozlousknout záhadu německého stroje a zvrátit tak zatím nepříznivý průběh války. Prolomit ovšem nejlepší šifrovací zařízení na světě nebude nic jednoduchého. Zvláště když je Alan zvyklý pracovat především sám a zde je nucen spolupracovat s kolektivem, který jeho vizi s ním nesdílí. Tady ovšem jde o více, než jen dekódování několika vojenských zpráv...   

Zfilmovat příběh Alana Turinga je něco, o co už se pokoušelo několik filmařů, s větší či menší úspěšností a ani tady to není jiné. Onen problematický aspekt jeho osobnosti na pozadí toho všeho co dokázal je stále jako stín nad jeho filmovými adaptacemi a ani Kód Enigmy z toho nevychází úplně bez újmy. Za pomocí skvělých hereckých výkonů (tedy až na Keiru Knightley a pár jedinců ve vedlejších rolích) se snaží odvyprávět dlouhá léta tajené prolomení kódu rafinovaného šifrovacího zařízení, zatímco s opatrností odkrývá s opatrností osobní život vědce. To vše sice v příjemně osobitém stylu, avšak jakoukoliv rafinovanost nebo výraznou nápaditost v příběhu nehledejte. 

Norský režisér Morten Tyldum totiž servíruje povedené dobové drama s vydařenou atmosférou a z počátku podobným dojmem u diváka, jako vyvolávala třeba Čistá duše Rona Howarda, avšak jen do chvíle, než se snímek samotný začne drolit do poněkud vykalkulovaného, byť hodně solidního opisu z života geniálního matematika, vystavěného na klasických žánrových kličkách. Solidní audiovizuální stránka stojící na kameře Óscara Faury také není na škodu, tím co ovšem drží tohle solidní historické drama opravdu na nohou je instrumentální hudební doprovod filmu. Alexandre Desplat totiž hned v několika momentech dokazuje, proč je v současnosti považovaný za nejzajímavějšího skladatele filmové hudby. Soundtrack ke Kódu Enigmy totiž patří bez obalu k tomu nejlepšímu, co jsem za poslední roky slyšel. Tak podmanivá a přitom nápaditá kompozice, využívající tématiku filmu k experimentování s rytmy s až mechanickou přesností v jednotlivých motivech, to je něco, co prostě oslní a jen tak nepustí, 


Jsou li tak biografické snímky s pozlátkem něco pro váš vkus, rozhodně si Kód Enigmy nenechte ujít. Solidní herecké obsazení, fenomenální soundtrack a obstojná reprezentace jedné z nejdůležitějších osobností druhé světové války. Sice místy trochu zavádějící a zdlouhavé, v rámci žánru se ovšem jedná o silný nadprůměr, který rozhodně v kině neurazí. Benedict Cumberbatch v roli další geniální mysli s problémy v sociální sféře opět vládne. Jen to není zkrátka taková pecka, jakou tahle dobová výpověď mohla být. 

Stylové historické drama o životě jednoho z nejdůležitějších matematiků minulého století. Potenciál byl sice ještě o něco větší a úklony k popularizaci života vědce stály film několik zavádějících úkroků bokem, avšak i tak se jedná o parádní dobovou sondu do britské snahy prolomit německou šifrovací stanici. Herecky parádní (až na Keiru Knightley), co ovšem neskutečně zastiňuje vše okolo, je fenomenální soundtrack Alexandre Desplata, který s každým dalším poslechem a shlédnutím zraje jako víno.   
 Koktejl: 
30% Druhá světová
30% Geniální mysli
40% Německá šifra

Kód Enigmy
(The Imitation Game) 
Válečný / Životopisný / Thriller / Drama
Velká Británie / USA, 2014, 114 min

Režie: Morten Tyldum
Předloha: Andrew Hodges (kniha)
Scénář: Graham Moore
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Matthew Beard, Tom Goodman-Hill, Steven Waddington, Lee Asquith-Coe, Alex Lawther, Victoria Wicks, Winston Churchill (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 29.01.2015 Forum Film CZ
Slovensko V kinech od: 29.01.2015 Forum Film SK
USA V kinech od: 21.11.2014 The Weinstein Company
Velká Británie V kinech od: 14.11.2014 StudioCanal

http://www.csfd.cz/film/283747-kod-enigmy/
http://www.imdb.com/title/tt2084970/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?