Přeskočit na hlavní obsah

Hitman: Agent 47 [40%]

Počítačové hry to mají ve filmu těžké. V drtivé většině případů se totiž videoherním předlohám nedostane při adaptaci dostatečná péče a studia adaptují hry především díky prodejnosti značky, ne kvůli samotným kvalitám titulu. Díky tomu tak na opravdu kvalitní adaptaci videoherního titulu stále čekáme. Ne, že by se studia o to co pár let nepokoušely, nakopnout nějakou filmovou sérii založenou na videoherní předloze, nicméně až na první Silent Hill z toho téměř vždy bolela hlava jak fanoušků předlohy tak filmových diváků z předlohou neseznámených. Zkrátka videoherní filmy zatím neprolomily prokletí, které se s nimi už dlouhá léta táhne. Pokoušet se o to chtěl letos i druhý Hitman, který se po nepříliš úspěšném osm let starém pokusu, kde si holohlavého zabijáka zahrál Timothy Olyphant, pokusil rozjet sérii znovu od začátku.     

Katja van Dees (Hannah Ware) to v životě neměla jednoduché. Jako malou ji opustil otec chvíli poté, co její matka byla zavražděna nájemnými zabijáky. Od té doby se protloukala životem, přežívala a pátrala po svém otci. Věci ale nabírají rychlý spád o mnoho let později, kdy ji v Německu nalézá agent Mezinárodního syndikátu John Smith (Zachary Quinto). Ten se ji snaží zachránit před nájemným zabijákem s kódovým označením 47 (Rupert Friend), který byl pověřen ji zabít. Nic z toho ovšem není jak se zdá a Katja se rázem ocitá uprostřed honu na jejího otce, který jako jediný odhalil způsob, jak vytvořit supervojáka.    

Fiasko, kterým druhý Hitman je, má jednoho zásadního jmenovatele. Tím je Skip Woods. Člověk, který svým scenáristickým umem poslal do kopru hned několik nadějných projektů, jako Sabotáž, X-Men Origins: Wolverine a pro mě především jako fanouška velice bolestnou Smrtonosnou past 5, stojí za scénářem téhle nové vize Hitmana. Problém ovšem je, že předešlý pokus zadaptovat tuto značku měl největší problém v docela tupém scénáři. Který ovšem napsal taktéž Woods. Tedy ani více jak dva roky po oznámení toho, že se Hitman dočká remaku, který napíše stejný člověk, který měl největší podíl na pohnojení onoho prvního pokusu, nechápu logiku věci proč. Ale holt nejsem markeťák z Hollywoodu abych si byl schopný poskládat 1 a 1 dohromady v tomto případě.

Každopádně dle očekávání se opět hraje podle těžce neoriginálních not, které tvůrci nakombinovali hned z několika známých filmů, vylepšili je o několik nepravděpodobných momentů a to vše nakombinovali do těžce digitálního výplachového akčňáku, který postrádá jakýkoliv vlastní charakter a nenabízí žádnou přidanou hodnotu. Jediným světlým snímkem filmu tak může být obsazení hlavní role Rupertem Friendem, který v rámci filmem vymezených hranic jeho postavy funguje obstojně a alespoň částečně připomíná vzdáleně herního hrdinu. To se ovšem nedá říci o zbytku osazenstva. Někteří se sice snaží (Zachary Quinto), jejich postavy jsou ovšem A) šíleně špatně napsané B) mají tak neskutečně hloupé dialogy, že kdyby místo nich běžely zvuky ze štěrkovny, asi se to bude poslouchat lépe. 

Akce je tu na druhé straně dostatek a místy má i závan docela zajímavého nápadu (například úvodní sekvence, která se přibližuje atmosféře hry), který je však bez milosti ušlapán nejen hloupě napsaným příběhem ale také docela nepěkně vyhlížejícím digitálním maglajzem. Navíc, některé vyloženě originální momenty jsou tak trochu hloupé a nedostatečně vizuálně zajímavé, jako se snaží působit zbytek filmu. Pozitivem na druhé straně je hudební doprovod Marca Beltramiho, který sice nepřichází s ničím objevným, nicméně v rámci výplachového podvyživeného akčního blockbusteru funguje jeho hudební doprovod lépe, než kterákoliv jiná složka filmu. Variace na herní motivy zakomponovaná do několika momentů ve filmu pak jen potěší.   

Výsledek je ovšem tak jako tak mizérie, ještě o něco větší, než když se značku pro film pokoušel před lety oživit béčkař Xavier Gens. Aleksander Bach natočil druhý pokus o to oživit legendární videoherní značku, který nejen, že se nepoučil z nešvarů předešlého dílu, nenabídl nic nového jako odůvodnění pro svoji existenci. Hitman: Agent 47 je nenápaditý akční béčkový mišmaš, který postrádá jakoukoliv vlastní tvář a spíše než první smysluplná adaptace videoherní klasiky je to další bolehlav jak pro filmové tak herní fanoušky. Mizérii nezachrání ani překvapivě solidní hlavní představitel. Zkrátka prokletí adaptací her stále pokračuje.   
Dvakrát stejná mizérie, napodruhé dokonce ještě o něco větší. Solidní Rupert Friend v hlavní roli nezachrání tuhle jinak mizernou, nenápaditou a nepříliš pěkně vypadající béčkovou výplachovku. Hlavní vinu na tom má opět Skip Woods, který by si měl už konečně vysloužit doživotní zákaz psaní scénářů. Tohle se prostě nedá. 
 Koktejl: 
25% Akce
10% Zbraně
25% Genetika
20% Zabijáci
20% Skip Woods
Hitman: Agent 47
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2015, 96 min

Režie: Aleksander Bach
Scénář: Michael Finch, Skip Woods
Kamera: Óttar Guðnason
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Rupert Friend, Hannah Ware, Zachary Quinto, Ciarán Hinds, Thomas Kretschmann, Jürgen Prochnow, Emilio Rivera, Rolf Kanies, Dan Bakkedahl, Michaela Caspar, Angela Baby, Sebastian Hülk, Johannes Suhm

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 27.08.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 27.08.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 21.08.2015 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/334665-hitman-agent-47/
http://www.imdb.com/title/tt2679042/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?