Přeskočit na hlavní obsah

Bohové Egypta | Gods of Egypt [35%]

Poslední únorový týden do českých a slovenských kin vtrhla dlouhé roky připravovaná novinka režiséra Alexe Proyase Bohové Egypta.  Očekávaná dobrodružná podívaná s tématikou dávného Egypta a jeho mytologie nicméně z prvních propagačních materiálů příliš neoslnila a tak se čekal propadák. A právě ten dorazil. Sám jsem odkládal psaní tohoto článku jak jen to šlo, nicméně podobně jako tomu je s náplastí, jednou je potřeba ji strhnout. 


Bek (Brenton Thwaites) patří mezi ty nejšikovnější zlodějíčky, které může Egypt nabídnout. Při korunovaci nového krále Horuse (Nikolaj Coster-Waldau) je ovšem svědkem zrady z rukou Seta (Gerard Butler), který v boji porazí svého soka a uzme si celou zemi silou pro sebe. O nějakou dobu později je právě Bek přesvědčen svojí přítelkyní aby dopomohl Horusovi zpět k jeho moci a osvobodil tak Egypt z útlaku pod Setovou rukou. To však nebude jednoduché, neboť sám Horus už svůj boj o trůn vzdal a zdroj jeho moci, posvátné oči o které jej v boji Set připravil, jsou v nedobytné pevnosti, kam se normální zloděj nedostane. Ještě, že Bek není normální zloděj... 

Nemá moc smysl chodit kolem horké kaše, Bohové Egypta jsou průser kolosálních rozměrů. Jasně, rok co rok se do kin dostane projekt podobného kalibru - tedy obrovský fantasy blockbuster který díky různým vlivům skončí v propadlišti dějin díky svým mrzkým kvalitám a podivnému produkčnímu cyklu. Podobně jako před pár lety u Johna Cartera, se stane téměř s jistotou u tohoto pokusu o velkolepou podívanou. Je totiž jen máloco, co v novince s relativně hvězdnou sestavou vážně funguje. A toho co nefunguje, je tu přehršel.

Nebudu se tu zaměřovat na volbu castingu (Dán, Skot, Australan... ), osobně je mi poměrně jedno kdo co jak a odkud je, nepatřím do vlny politické korektnosti za každou cenu. Nicméně když už i schopní herci hrají jak na nácviku vesnického představení Kačenky a strašidel, něco je zatraceně hodně špatně. Mezi diváctvem se s ohledem k některým momentům dokonce několik lidí dovolává úrovně kultovního Batman a Robin, s čímž bohužel nezbývá než souhlasit. Nebudu tu tvrdit, že je to případ celého filmu, ovšem několik momentů má až legendární nádech. To vše ovšem naneštěstí podporuje neskutečně mizerné CGI, které v mnohém překonává i v tomto ohledu neskutečně špatný film Mocný vládce Oz. V mnoho scénách jde až příliš vidět zelené plátno, které tvůrci jen podpoří nesladěním světelné a barevné mapy záběru, takže to mnohdy vypadá jako vysílání lokální televize kdesi v Uzbekistánu. 

Bohužel ani scénář tomu moc nepomáhá. Stupidně jednoduché znásilňování egyptského folkloru a mytologie je mnohdy až humorně zlé a v mnoha momentech jsem měl silné nutkání si dát maraton Hvězdné brány, neboť i v ní je věrnější reprezentace. Zhruba v druhé třetině filmu pak nastal i pro mě úplně nový element, kdy jsem solidních pět minut nechápavě zíral na plátno a tak trochu nechápal co se vlastně děje, nebo proč tohle vlastně sobě dělám. Zároveň si ale docela dokážu představit děti z prvního a možná i druhého stupně základní školy, kteří by si podobnou záležitost mohli užít. To se ovšem netýká kohokoliv, kdo má alespoň trochu vkus na to, co vlastně v sálech kin konzumuje. 

Bohové Egypta jsou zkrátka hnusně digitální ptákovina, která pokud od ní čekáte alespoň smysluplnou zábavu na necelé dvě hodiny, vás nesmírně zklame. Bezbřehé prznění egyptského odkazu odpudivě komponovanou dobrodružnou podívanou, kterou nezachrání ani papírový herecký potenciál, který skrývá jeho obsazení. Většina hraje jako na nácviku, z Brentona Thwaitese se ani tentokrát nestane herecká hvězda a tahle hovadina skončí za pár měsíců v propadlišti dějin, kde po ní už nikdo ani neštěkne. Což je jedině dobře.  
      

Pokud tedy nemáte jako doprovod nenáročné školáky nebo mentálně zaostalé jedince, můžete se tomuto kousku s ledovým klidem vyhnout velkým obloukem. Je navíc o to smutné, že za tímto snímkem stojí člověk zodpovědný třeba za Já, robot nebo dvě kultovní záležitosti Vrána a Smrtihlav. Tohle se zkrátka nepovedlo. 


Tak takhle ne. Když už věrnější vyobrazení egyptské mytologie předvádí Hvězdná brána, něco je zatraceně špatně. Bohové Egypta jsou digitálně odpudivou dobrodružnou fraškou, která sama o sobě ani neví čím by chtěla být, herci příliš nehrají a po těch dvou hodinách strávených v kině vám bude na mysli jen jediná otázka "Proč?"  


30% Hnusné CGI
20% Egyptský folklor
30% Naivita
20% Hloupost
0% Goa'uldi


Bohové Egypta
(Gods of Egypt, Bohovia Egypta)
Dobrodružný / Fantasy
USA, 2016, 127 min

Režie: Alex Proyas
Scénář: Matt Sazama, Burk Sharpless
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau, Elodie Yung, Abbey Lee, Courtney Eaton, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush, Rufus Sewell, Chadwick Boseman, Emma Booth, Bruce Spence, Bryan Brown, Goran D. Kleut, Rachael Blake, Julian Stone, Robyn Nevin
Produkce: Basil Iwanyk
Masky: Anita Morgan

Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 25.02.2016 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 25.02.2016 Bontonfilm SK
USA V kinech od: 26.02.2016 Lionsgate

http://www.csfd.cz/film/349283-bohove-egypta/
http://www.imdb.com/title/tt2404233/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?