Přeskočit na hlavní obsah

Grimsby | The Brothers Grimsby [75%]

Sacha Baron Cohen rozhodně nepatří mezi zástupce lehkého a neškodného humoru. Ve svých komediálních výstupech, skečích a ostatně i ve svých filmových rolích zpravidla překračuje onu mez vkusu a neškodné komedie. Jinak tomu není ani v jeho novince Grimsby, se kterou se čtyři roky od svého posledního provokativního snímku Diktátor, vydává do českých a slovenských kin. Budou i tentokrát někteří méně snášenliví odcházet z kina, nebo pověstný komik už vystřílel všechny dobré vtipy ve svých předešlých filmech? Jedno je jisté. Na tenhle film mnoho diváků jen tak nezapomene a příznivci tohoto komika si přijdou na své. 
Nobby (Sacha Baron Cohen) přišel v mládí o svého bratra, kterého adoptovala zámožná rodina z Londýna. Nyní, o mnoho let později se stále snaží svého bratra Sebastiana (Mark Strong) vypátrat, což se mu shodou náhod podaří. Místo radosti se ovšem Nobbymu daří svého bratra dostat do průšvihu a oba se musí vydat na útěk jak před teroristickou organizací, tak před specializovaným oddílem MI5, pro který Sebastian pracuje. 

Jedna rada na úvod. Pokud vám humor Sachy Barona Cohena nesedí, výrazně doporučuji na film nechodit. I přesto, že jsem si říkal, jak se už nemůže v troufalosti, nechutnosti a nekorektnosti překonat, přesto se mu to povedlo. Jeho novinka Grimsby, která je z jedné části troufalou oslavou buranství a z druhé mix oslavy a zároveň parodie akčních špionážních filmů, totiž nese všechny prvky typické pro tohoto komika a jeho humor, přičemž v mnoha ohledech zachází ještě dál, než jeho zatím nejvíce provokativní snímek Brüno. Díky tomu v rámci tohoto filmu servíruje partička kolem Cohena tak šokující mix akce a humoru až na dřeň, u kterého budete místy jen sotva popadat dech. 

Zároveň ale kromě buranského humoru nabízí tato hrubozrnná komedie hned několik společensko-kritických momentů, některé z nich až výjimečně aktuálních. Přičtěte si k tomu hodně slušné a nápadité akční sekvence a zajímavé herecké představitele ve vedlejších rolích a máte mix, který i přes svoji nepravděpodobnost šlape jako hodinky. Místy sice snímek trochu ubere ze svého tempa, což je spíše na škodu než k užitku, nicméně v konečném pohledu to příliš nevadí. 

Je to díky tomu, že film v režii akčního veterána Louise Leterriera má skvěle natočené akční sekvence z pohledu první osoby (někdo tu před natáčením nakoukával videohry nebo kraťas Bad Motherfucker), které dodávají punc jedinečnosti této komedii. Místy jsou dokonce tak dobře odvedené, že člověk úplně zapomene, že se dívá na hrubou komedii o buranech z vidlákova v Anglii. Z pohledu audiovizuální stránky se pak jedná o sázku na jistotu, kde celá image snímku nevypadne ani na moment. Možná snad jen v některých momentech s Rebel Wilson, nicméně tam se může jednat čistě jen o mé antipatie k této herečce.    

Co tedy říci závěrem? Pro mě rozhodně příjemné překvapení. Šokující, drastické a v mnoha ohledech více troufalé, než bych čekal. Přesto je to typický produkt Sachy Barona Cohena každým coulem. Pokud vám tento britský komik sedí, neváhejte ani na moment a vyrazte do kina. Pokud ovšem nemáte zrovna silný žaludek a vadí vám humor za hranicí dobrého vkusu, doporučuji se téhle buranské akční jízdě vyhnout velkým obloukem.  

Sacha Baron Cohen zase jede. Z komedie, která vypadala jako jeho první klopýtnutí se ve výsledku stala neskutečně nekorektní a zároveň slušně adrenalinová humorně-akční jízda, která zvládá urazit všechno a všechny, přidat slušnou porci nechutného humoru a chodí pravidelně za hranici dobrého vkusu. Jinými slovy, máte-li rádi humor tohoto komika, budete se bavit královsky. Pokud ovšem ne, vyhněte se této komedii hodně velkým obloukem, nemuseli byste ji rozdýchat. 


30% Angličtí burani
30% Silně nekorektní humor
20% Špičková akce
20% Tělní tekutiny

Grimsby
(The Brothers Grimsby)
Komedie
Velká Británie, 2016, 82 min

Režie: Louis Leterrier
Scénář: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston, Peter Baynham
Kamera: Oliver Wood
Hudba: David Buckley, Erran Baron Cohen
Hrají: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Rebel Wilson, Isla Fisher, Penélope Cruz, Ian McShane, Scott Adkins, Annabelle Wallis, Gabourey Sidibe, David Harewood, Sam Hazeldine, Johnny Vegas, Lex Shrapnel, Rory Keenan, Lee Nicholas Harris, Eileen Davies, Karol Steele, Bob Cryer, Jorge de Juan, Lasco Atkins
Produkce: Sacha Baron Cohen, Nira Park, Eric Fellner

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 10.03.2016 Falcon
Slovensko V kinech od: 03.03.2016 Itafilm

Velká Británie V kinech od: 24.02.2016 Sony Pictures Releasing

http://www.csfd.cz/film/374793-grimsby/
http://www.imdb.com/title/tt3381008/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?