Přeskočit na hlavní obsah

Inkarnace | Incarnate [40%]


Hororových podívaných, které každoročně chodí do naší kinodistribuce bývá nespočet. S jejich kvalitou to ovšem zpravidla nebývá kdovíjaké. Přesto znamenají pro distributory poměrně snadné peníze, protože diváků, kteří se rádi v kinech v rámci večerních projekcí trochu bojí, je dostatek. Na podobné publikum cílí také novinka, která ve čtvrtek vstoupila do českých a slovenských kin. Nový horor Inkarnace sliboval moderní pojetí tématu exorcismu. Jak ale tenhle snímek nakonec dopadl?
Dr. Seth Ember (Aaron Eckhart) je poněkud nekonvenčním exorcistou. Před lety přišel během autonehody o svoji manželku a syna jen proto, že se rozhodl svůj dar pro kontakt s nadpřirozenem ignorovat. Nyní, odkázán na invalidní vozík, vstupuje přímo do mysli svých pacientům a vyhání odtud zlé démony pěkně ručně a stručně. Ne všechno ovšem bude tak jednoduché v případě jeho nejnovějšího pacienta, posedlého 11 letého chlapce (David Mazouz), kterého posedl démon zodpovědný za úmrtí jeho manželky a syna...

Inkarnace mohl být hodně zajímavý snímek. Ostatně aktualizace zaběhnutých schémat, zvláště v případě tak často propíraného exorcismu skrývala v dobrých rukou značný potenciál. Problém ovšem je fakt, že Brad Peyton schopné ruce rozhodně nemá. Předvedl to loni se svým San Andreas, předvádí to i tentokrát. To co totiž mohlo být za jiných podmínek poměrně zajímavě pojaté videobéčko, se mění pod jeho dohledem v nepříliš děsivý, nepříliš atmosferický a docela nudný žánrový patvar, po které zůstane spíše podivná pachuť než cokoliv jiného. Nápady i zajímavá tématika by tu byla, výsledek ale působí spíše jako trestuhodně promarněná šance, která o to víc zabolí v případě Aarona Eckharta, pro kterého je to další nadějný projekt s tragickým výsledkem. 

Hlavním problémem tohoto hororu je především to, že postrádá jakoukoliv děsivost. Posednutí démony a děsivé výplody fantazie narušené mysli jsou poměrně evergreeny v rámci hororů a thrillerů, Inkarnace ovšem nezvládá ani tyto osvědčené berličky prodat. Hrdinové se pohybují poměrně neobratně napsaným dějem bez větších emocí. Snaha uměle vytvořit nějakou mytologii a atmosféru tu je, ovšem vyznívá naprázdno. Film se navíc spoléhá na množství pseudoteorie, kterou zahltí diváka bez snahy ji vlastně nějak rozumněji vysvětlit. Dostane tedy hlavně strohé vysvětlení s příslibem něčeho víc, co vlastně nikdy nepřijde.  


Když ovšem film nezvládá vytvořit tu správnou atmosféru a zároveň nedokáže přesvědčivě prodat už tak jednoduchý příběh,  o který v jádru jde, co vlastně nabízí? V podstatě slušného Eckharta, který kličkuje lacinou variací na vše již stokrát viděné, kde i ty zajímavější nápady utopí vlna nudného a nepříliš zajímavého či napínavého balastu. Inkarnace plyne a vy nabýváte čím dál tím větší dojem, že strach, napětí či nějaká emocionální reakce se nedostavuje a jediný pocit, který se vám bude drát na mysl, je kolik času u filmu ztratíte. 

Audiovizuálně se totiž také nejedná o kdovíjakou pecku a tak v podstatě není moc, kvůli čemu film vlastně doporučit. Ono když hned několik prvků v rámci filmu odhaluje fakt, že film ležel dva roky v trezoru (dokončen byl před rokem a půl), nějak nenalézám důvod k tomu, proč jej někdo z toho trezoru vůbec vytahoval. Spíše než něčím novým je totiž derivátem jiných úspěšných značek, který kromě prapůvodního nápadu nepřináší žánru nic nového či vůbec zajímavého. 

I pokud tedy jsou horory vaší pravidelnou filmovou stravou, doporučuji raději obezřetnost před návštěvou kina. To co totiž vypadá z propagačních materiálů jako trochu laciné ale přitom nápadité hororové béčko, je ve výsledku filmem, u kterého je výsledek podstatně smutnější. Neskutečně promrhaný potenciál je to, co se při pohledu na film dere na mysl nejvíce. Nudné, nezajímavé, bez atmosféry a s tak laciným zpracováním, že se závěrečné připravování půdy pro případné pokračování zdá spíše jako výsměch, než cokoliv jiného.      
Inkarnace je odvarem ze všech možných i nemožných populárních hororů a thrillerů na podobné téma. Brad Peyton ovšem nezvládá ani  vytvořit alespoň trochu děsivou atmosféru ani odvyprávět modernizovaný příběh vymítání démonů. Nenapadá mě jediný důvod, proč tuhle podprůměrnou a nezáživnou podívanou vůbec doporučit.
30% Exorcismus
45% Nuda
25% Modernizace
Inkarnace
(Incarnate, Inkarnácia)
Thriller / Horor
USA, 2016, 86 min

Režie: Brad Peyton
Scénář: Ronnie Christensen
Kamera: Dana Gonzales
Hudba: Andrew Lockington
Hrají: Carice van Houten, Aaron Eckhart, Catalina Sandino Moreno, Karolina Wydra, Keir O'Donnell, David Mazouz, Matt Nable, Emjay Anthony, M.D. Walton, Mark Henry, Vera Miao
Producenti: Jason Blum, Michael Seitzman
Střih: Jonathan Chibnall, Todd E. Miller
Scénografie: Bill Boes
Kostýmy: Mona May, Lisa Norcia

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 15.12.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 15.12.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 02.12.2016 High Top Releasing

http://www.csfd.cz/film/372113-inkarnace/
http://www.imdb.com/title/tt3216348/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?