Přeskočit na hlavní obsah

Noční zvířata | Nocturnal Animals [80%]

Módní návrhář Tom Ford si svůj filmařský debut odbyl před sedmi lety knižní adaptací díla Christophera Isherwooda Single Man. Nyní se k filmařině vrátil s další knižní adaptací, tentokráte od Austina Wrighta. Ta slibovala mnohé nad rámec hvězdného obsazení. Podařilo se naplnit potenciál filmu a stojí tahle novinka za vaši návštěvu? A dokáže tenhle temně laděný snímek uspět v současné konkurenci? Tom Ford totiž natočil snímek, jenž rozhodně nesedne každému. 
Susan Morrow (Amy Adams) je úspěšnou uměleckou kurátorkou vyhlášené galerie moderního umění. V jejím životě je vše tak, jak si přála. Je bohatá, úspěšná a má zaopatřeného, cílevědomého a schopného manžela. Přesto zjišťuje, že přesto všechno jednoduše není šťastná. V tu chvíli ovšem do jejího života vstupuje její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal), se kterým od jejich rozvodu před devatenácti lety nemluvila. Přijel totiž do New Yorku odevzdat rukopis své nové knihy. Pro její příběh se rozhodl inspirovat ve společném životě se Susan, pro kterou knihu také věnoval. Susan z toho důvodu obdržela kopii do své schránky, aby si na knížku udělala názor. Když se ovšem do knihy začte, zjistí, že je temná a plná násilí...

Tom Ford se už od začátku s ničím moc nepáře. Je nadmíru jasné, že se rozhodl inspirovat v klasikách, neboť z filmu jde cítit výrazná inspirace dramaty, thrillery a film-noir táhnoucí se přes devadesátky až do padesátých let. Tahle zvláštní kombinace ale jednoduše funguje. Navíc, Ford si ve svém filmu nebere moc servítky a už od prvních momentů filmu předvádí nekompromisní pohled na dva světy, ve kterých se jeho příběh odehrává. Film v tomhle ohledu navíc benefituje značně z jeho osobních zkušeností jako módního návrháře a vystudovaného interiérového architekta, kdy některé scény jsou díky tomu nesmírně působivé už samy o sobě, bez ohledu na jejich důležitost pro příběh či postavy. 

Postavy jsou ale v tomhle případě to nejlepší, co film může nabídnout. Fordovi se totiž podařilo do svého druhého snímku získat poměrně hvězdné obsazení, kde ani jeden herecký výkon nelze vytknout, naopak. Skvělé od začátku do konce, kde Amy Adams a především Michael Shannon září nejvíce. Díky nim a jejich hereckým výkonům dostává tenhle temný příběh, stojící především na dvojroli Jakea Gyllenhaala, neskutečnou atmosféru a působí tak jako něco, co vzniklo v úplně jiné době. Tenhle dojem pak jen podporuje působivá kamera Seamuse McGarveyho, který díky využití analogové kamery nepůsobí ani trochu uměle. Navíc, po nedávném Zúčtování se jedná o druhý jeho hodně vydařený projekt v jednom roce.  

Fenomenální vizuál a herecké výkony navíc podporuje neskutečně působivý hudební doprovod o který se postaral Abel Korzeniowski. Ten se spoléhá spíše na moderní klasickou muziku, spíše než tradiční hudební kompozice u thrillerů a dramat a to je na výsledném dojmu na diváka znát. Právě ona hudební složka jen podtrhuje dojem z filmu, který vyvolává vzpomínky na léta dávno minulá, přestože je tématicky film více než aktuální a moderní. Zvláštní a kontroverzní kombinace, které se Ford ani na moment nebrání, spíše onen dojem podivnosti a jedinečnosti jen podporuje. Stačí se podívat na úvodní titulky, které značnou část publika bezesporu rozhodí a donutí přemýšlet možná až o odchodu ze sálu. A tenhle pocit nepříjemnosti filmu vydrží až do závěrečných titulků. 

Abych tu ale jen nepěl pozitiva filmu, je hned několik negativ, které filmu musím vytknout. Místy totiž možná až zbytečně dlouho přešlapuje na místě, díky čemuž film působí hned v několika momentech zbytečně zdlouhavě a natahovaně. Několik přechodů a komparačních záběrů, které propojují svět fikce a reálný svět hrdinky taky nefunguje úplně tak, jak asi tvůrci zamýšleli. I přesto je to jen několik momentů, které narušují jinak téměř bezchybnou a nekompromisní podívanou, kterou divákům Tom Ford ve svém snímku Noční zvířata nachystal. 

Chcete-li tak vyrazit na snímek, který se vám v záplavě běžné produkce zapíše do podvědomí hodně tučným písmem, pak vyrazte na tuhle novinku v českých a slovenských kinech. Skvělé herecké výkony, poctivá, místy až nepříjemně mrazivá atmosféra, fenomenální audiovizuál a poměrně zajímavý a originální příběh. Několik nedostatků sice film má a hned několikrát bude ve výsledku připadat trochu delší, než by musel být, přesto se jedná o působivý klenot v šedi nabídky kin, která roku 2016 do příchodu překvapivě silného podzimu předcházela. Zvláštní a místy nepříjemný film, který rozhodně nesedne každému. Tomu komu ano, ovšem režisér Tom Ford nachystal výlet zpět v čase, na který jen tak nezapomenete. 
Tom Ford natočil poměrně nepříjemně mrazivý film, který je na jedné straně hodně aktuální a moderní, na druhé pak jeho silná inspirace v historii kinematografie může za to že Noční zvířata působí jako snímek let dávno minulých. Atmosfericky silný film se zajímavým příběhem a především skvostným audiovizuálem, kde excelují herci v hlavních rolích. Několikrát sice působí film možná až příliš zbytečně zdlouhavě a některé přechody nepůsobí úplně dobře, přesto se jedná o skvostně mrazivý thriller, který moc dobře ví, čím chce být. Chcete-li tak něco jedinečného a v současné době v kinech ne zrovna obvyklého, pak směle do toho.   
50% Mrazivý a nepříjemný film
25% Skvělí herci
25% Texas
Noční zvířata
(Nocturnal Animals, Nočné zvieratá)
Drama / Thriller
USA, 2016, 115 min

Režie: Tom Ford
Předloha: Austin Wright (kniha)
Scénář: Tom Ford
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Abel Korzeniowski
Hrají: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher, Ellie Bamber, Armie Hammer, Karl Glusman, Robert Aramayo, Laura Linney, Andrea Riseborough, Michael Sheen, India Menuez, Zawe Ashton, Graham Beckel, Neil Jackson, Jena Malone, Kristin Bauer van Straten, Moose Ali Khan, Nick Hounslow, Chelsea Taylor, Jack Wallace, Maria Zyrianova
Producenti: Robert Salerno, Tom Ford
Střih: Joan Sobel
Scénografie: Shane Valentino
Kostýmy: Arianne Phillips

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 24.11.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 24.11.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 18.11.2016 Focus Features

http://www.csfd.cz/film/52430-nocni-zvirata/
http://www.imdb.com/title/tt4550098/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?