Přeskočit na hlavní obsah

Spectral [70%]

V dnešním článku se tentokrát nepodíváme na jednu z novinek, která se aktuálně nachází nebo chystá do českých či slovenských kin, nicméně na novinku, kterou mají právě k dispozici předplatitelé služby Netflix. Na té se totiž před pár dny objevilo poměrně zajímavý sci-fi akční snímek Spectral, který sliboval relativně originální podívanou v béčkovém balení. Jak se tahle novinka ale povedla?   

Doktor Mark Clyne (James Badge Dale) je specialistou americké Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty. Od jeho dlouho vyvíjeného projektu mikrovlnné zbraně si ovšem musí dát na chvíli pauzu, neboť po hromadném nasazení jednoho z jeho předešlých projektů - taktických brýlí pro americkou armádu, došlo k anomálii, jež způsobuje problémy americkým jednotkám nasazeným v Moldávii. Když ovšem Clyne přilétá na místo, zjišťuje, že problém není v zařízení samotném. V ruinách Kišiněvu totiž vojáci narazili na nevysvětlitelnou entitu, kterou mohou zachytit jen s pomocí ultrafialového záření. Teorií o tom, co jsou ony entity zač je mnoho...


Spectral je zajímavým podnikem. Film se původně měl dostat do kin v srpnu tohoto roku, z čehož nakonec sešlo a svoji premiéru si odbyl až na Netflixu tento prosinec. V době, kdy se právě tato služba snaží posílit originální produkci je to ale důležitý krok, neboť tento snímek je zajímavým úkazem, který potěší především žánrové fanoušky. Poté, co díky moderním technologiím v podstatě videobéčka téměř vymizely, mohou znovu ožít právě v rámci platform, jako je Netflix. A je to zatraceně dobře. I když totiž má Spectral své chyby, jedná se o poctivou žánrovku, která se s ničím moc nepáře. Režírující Nic Mathieu totiž ve svém filmu předvádí fanouškovskou službu. 

I když totiž filmu docela škodí značná přímočarost, naivita a v mnohých ohledech jednoduchost, nelze mu upřít poměrně slušnou atmosféru a značně originální pojetí. Potěší pak většinové využití praktických efektů, kde oněch několik vyloženě digitálních momentů sice trochu naruší výsledný dojem, přesto film vypadá na to, o jaký film se jedná, zatraceně dobře. Spectral je tak ve výsledku jak vystřiženým videobéčkem z devadesátek, které dostalo značný vizuální upgrade. 

Pokud vám tedy tyto žánrové filmy ze spodních poliček videopůjčoven už tak trochu chybí, nezbývá mi nic jiného, než tuhle podívanou doporučit. V mnohém je sice film přehnaně hloupý a jednoduchý, kde by si scenáristická složka filmu zasloužila podstatně více péče, přesto se jedná o žánrovku, která stojí za to vidět. Spectral totiž vypadá dobře, má atmosféru a ví v čem je jeho síla. Tom Holkenborg k tomu navíc dodává tu správnou atmosféru velkolepým soundtrackem. Dalším bodem k dobru je pak využití neokoukaných záporáků, jejichž geneze je dostatečně zajímavá na to, abyste jednoduchost a občasnou zkratkovitost celého příběhu vědomě přehlédli. Pokud tedy patříte mezi předplatitele služby Netflix, či hledáte další důvod proč ji vyzkoušet, právě jste jeden našli.      

Videobéčko po vizuálním upgrade. Nic Mathieu natočil sci-fi akčňák jak z pultu videopůjčoven, který se ovšem u současné žánrové konkurence vůbec nemusí stydět za svoji audiovizuální stránku. Silné využití praktických efektů vyloženě potěší, stejně jako slušná atmosféra a originální záporáci s ještě zajímavější a správně přehnanou genezí. Pokud vám tedy naivnější, jednoduší a přímočařejší žánrovky něco říkají, pak směle do toho.       
50% Videobéčko skrz naskrz
25% Originální emzáci
25% Slušný vizuál
Spectral

Akční / Sci-Fi
USA, 2016

Režie: Nic Mathieu
Scénář: John Gatins, George Nolfi, Ian Fried, Jamie Moss
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Junkie XL
Hrají: Max Martini, Emily Mortimer, James Badge Dale, Clayne Crawford, Cory Hardrict, Louis Ozawa Changchien, Royce Pierreson, Bruce Greenwood, Ryan Robbins
Producenti: Jon Jashni, Thomas Tull
Střih: Jason Ballantine
Scénografie: Tom Meyer
Kostýmy: Lizz Wolf

http://www.csfd.cz/film/381273-spectral/
http://www.imdb.com/title/tt2106651/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?