Přeskočit na hlavní obsah

Johnny English se vrací | Johnny English Reborn [75%]



http://www.csfd.cz/film/277958-johnny-english-se-vraci/



V kinech ČR od:13.10.2011 
V kinech SR od:13.10.2011 



  • Velká Británie 

    Johnny English Reborn

  • SK název 

    Johnny English sa vracia

Akční / Komedie / Dobrodružný
USA / Velká Británie / Francie, 2011, 101 min

Režie:

 Oliver Parker

Hudba:

 Ilan Eshkeri

Jmenuje se English, Johnny English. V roce 2003 přišel jako typicky britská humorná varianta ke svému světoznámému krajanovi. Ačkoliv to nedopadlo úplně nejlépe, mix Mr. Beana s agentem jejího veličenstva celkem pobavil, zatímco při své pouti kiny na sebe celkem vydělal a tak se tvůrci rozhodli tuto značku oprášit a vytvořit pokračování. Má špička britské tajné služby co nabídnout, nebo už patří do starého železa?


Johnny už není na špičce listu agentů MI7 jako v momentě, kdy jsme se s ním naposledy setkali. Po neúspěšné akci v Mozambiku byl propuštěn, deklasován a nyní žije již několik let ve vyhnanství. Bohužel pro britskou tajnou službu MI7, chystá se atentát na čínského premiéra během jeho návštěvy Velké Británie a kontakt nechce mluvit s nikým jiným, než se samotným Johnnym Englishem. MI7 jej proto povolá zpět do Británie. Když ovšem znovu nasazený agent dorazí do Číny, aby se dozvěděl více o atentátu, jeho kontakt je zavražděn. Zjišťuje, že za plánem na atentát stojí stejná skupina, která zinscenovala jeho fatální selhání před lety. Pro Johnnyho to začíná být osobní. O co víc, zjišťuje, že přímo v MI7 operuje zrádce.



Druhý Johnny English je v podstatě v celku to úplně samé co první díl. Kromě dílčích rozdílů je vše takové jaké to bylo poprvé. Tvůrci ale na druhou stranu opak netvrdili a heslo "Pokud něco není rozbité, tak to nespravuj" tu platí dvojnásob. A tak místo originu hlavního hrdiny tu máme krizi, místo bílého ňoumy tu máme tentokrát jeho černou alternativu no a místo civilisty hrajícího na obě strany tu tentokrát máme hned někoho z vlastních řad. Změn je tu více, ale všechno má až překvapivě familiérní vyznění. Co se tedy změnilo?



Jednoduše, Johnny už není jen jakousi variací na Mr. Beana v roli agenta 007, ale spíše variantou lehkomyslné varianty, ne nepodobné například agentu Smartovi, která tentokrát dokazuje, že i ve vážnějších akčních scénách má potenciál mezi fóry působit jako skutečný agent.   A to je právě ten zásadní posun co dělá z druhého Johnnyho lepší film než jeho předchůdce. Sice zde pořád je naprosto stejný styl humoru, hodně podobné vtípky a stejně silná míra absurdity, ale celý film je spíše humornou akční špionážní záležitostí než přihlouplou parodií která jen střílí naprázdno. To navíc podporuje slušná vizuální stránka a soundtrack, který si vkusně vypůjčuje motivy devadesátkového Bonda.



U druhého výletu druhého nejznámějšího současného britského agenta s povolením zabíjet je tak hlavní otázkou to, jak na vás působil první díl. Pokud jste u něj bavili, je zde hodně velký předpoklad, že se budete bavit i tentokrát, možná i o trochu lépe. Pokud ne, bude toto pro vás naprosto stejný příklad. Druhé dobrodružství totiž nabízí to co slibovala jednička, akorát dotahuje jednotlivé detaily do chvályhodné úrovně. Pokud by jako ekvivalent mezi bondovkami měla čas od času vzniknout další část této série v podobné úrovni, asi bych si nestěžoval.

Jeho jméno je English, Johnny English. Britský agent s povolením zabíjet to zkouší podruhé. A tentokrát ve značně víc dotaženém balení. Už to není jen pouhá Beanovská figurka v roli slavného britského agenta,  nicméně konečně působí jako samostatný charakter poněkud osobitého tajného agenta. Druhý English nabízí v podstatě to samé co jednička, jen s menšími změnami a v sebejistějším podání. Pokud jste se bavili napoprvé, napodruhé nebudete zklamáni.

Hodnocení
75%



Koktejl :
50 % Bond trochu jinak
30 % Johnny English 1 dotažený do konce
20 % To samé trochu úplně stejně (ale přesto jinak)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?