Přeskočit na hlavní obsah

Kovbojové a vetřelci | Cowboys & Aliens [45%]


http://www.csfd.cz/film/261881-kovbojove-a-vetrelci/


V kinech ČR od:25.08.2011 Bontonfilm
V kinech SR od:25.08.2011 Tatrafilm
Na DVD od:07.12.2011 MagicBox
Na Blu-ray od:07.12.2011 MagicBox




  • USA 

    Cowboys & Aliens

  • SK název 

    Kovboji a votrelci

Akční / Thriller / Western / Sci-Fi
USA / Indie, 2011, 118 min

Režie:

 Jon Favreau

Jon Favreau je poněkud zvláštní režisér. Zatímco když dostal do rukou přivést na plátna poprvé Iron Mana, což se mu hodně povedlo, podruhé, když se řídil klasickou rovnicí bigger, louder = better to už tak slavně nedopadlo. Jsou i lidé, u kterých dvojka Iron Mana byla podobně oblíbená jako jednička, nicméně u mě bohužel režisér nepochodil. Když tak třetího Iron Mana dostal do rukou někdo jiný, rozhodl se Favreau dokázat, co v něm vlastně je, a pustil se do další adaptace komiksu na filmové plátno. Bohužel, už z ukázek se nepodařilo poměrně zvučně obsazenému snímku zaujmout a tak kde kdo předpovídal brak. 


Jake Lonergan se nachází v nezáviděníhodné situaci. Probudil se v horách, se ztrátou paměti, divným mechanickým šperkem na zápěstí a hned na něj narazili lovci odměn. Po příchodu do města však zjišťuje, že situace je ještě několikrát horší, neboť na něj nemají pifku jen muži zákona. Při své poslední akci totiž přepadl vlak se zlatem místního zbohatlíka Dolarhydea. Když se však pro Jakea schyluje k nejhoršímu, všichni přítomní zjistí, že mají daleko větší problém než jsou jejich osobní spory. Jejich město Absolution totiž navštíví letka neznámých létajících plavidel, které rozsévají zkázu a unášejí obyvatele.


Nevím kterého klučinu napadlo, že tento materiál bude sedět jako letní blockbuster. Potenciál pro masovou zábavu tu sice je, ovšem to by se nesměl stát jeden ze zásadních problémů patrný od začátku celého filmu. A tím je až naivní vážnost. Film totiž na to, jak bizarní látku se snaží divákovi prodat, neobsahuje téměř žádný humor. Pokud tedy tvůrci nepovažovali za humor svoje až přehnaně kýčovité a nezajímavé dílo. Pak by se ovšem jednalo o nejlepší recesisty roku. Problém ovšem je, že tahle možnost je asi tak reálná, jako že tento snímek dostane cenu akademie za scénář.



To je totiž největší problém, který se to vyskytl. Libovější  obsazení sí Favreau nemohl přát a i když vedle Forda nebo klasika žánru Keitha Carradina vypadá Daniel "Bond" Craig trochu jako Rango, svůj mlčenlivý part divného cizince zvládá poměrně s přehledem. Ani zápletka  by nemusela vyznít tak pitomě kdyby se jí ujal někdo schopný a ne jen rutinér s dírama v kapse. Jinak si nedokážu představit, kde propálil oněch 163 milionů dolarů z rozpočtu. Za slušné digitální efekty nebo schopného scénáristy to rozhodně nebylo.



Bohužel mi to celé připomnělo letošní závěr Potterovské filmové série. Tam také David Yates propálil neskutečné množství peněz za naoko sice efektní ale po bližším pohledu prázdnou digitální podívanou bez špetky smysluplnosti. Nenechte se oklamat. Stejně jako právě u Pottera se vás totiž trailery budou snažit přesvědčit o tom, jak sofistikovaná a vydařená zábava to bude. Člověk si pak řekne při účasti hned několika známých tváří to nemůže být tak zlé, aby to urazilo. Omyl.  Kovbojové a vetřelci jsou tou nejčiřejší žánrovou směskou, jaká se jen mohla zrodit. Úspěšně sice kultivují western, nicméně v momentech kdy se začíná vyvíjet nějaká zajímavá atmosféra nebo smysluplnější využití postav, tvůrci to zaplácnou buď digitální potvorou nebo totálním klišé.


Střet kovbojů s emzáky z vesmíru tak nedopadl úplně nejlépe. Jedná se o slátaninu, která se sice tváří jako blockbuster ale jinak je to vcelku nezajímavá zábava naplněná výbuchy, slušnými herci a klišé. Škoda. Místy to vypadalo opravdu nadějně. Pokud vás nepřesvědčily nebo nezaujaly ani trailery, mlžete jít rovnou o dům dál.
Favreau ukazuje, zač je toho loket. Po zklamání jménem Iron Man 2 dokazuje, že to nebyla ojedinělá záležitost. Kovbojové a vetřelci jsou rádoby přebujelá nákladná westernová jízda na místě, která se snaží svoji plochost a nezajímavost naplnit efektními výbuchy a digitálními monstry. Ani jedno bohužel nefunguje. Herci ač se snaží jak chtějí tuto přes dvě hodiny trvající porodní křeč hybrida westernu a sci-fi jednoduše nezachrání. To co nezabije nuda, pohltí klišé a snaha zalíbit se co nejvíce lidem. 
 Hodnocení
45%


Koktejl :
50 % Western
20 % Digitální vetřelci
10 % Zajímavé herecké obsazení
20 % Nudnější Jon Favreau než kdy předtím

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?