Přeskočit na hlavní obsah

Vyměřený čas | In Time [65%]



http://www.csfd.cz/film/281357-vymereny-cas/



  • USA 

    In Time

  • SK název 

    Vymedzený čas

Sci-Fi / Thriller
USA, 2011, 109 min

Režie:

 Andrew Niccol

Hudba:

 Craig Armstrong


Režisér Andrew Niccol nepatří mezi Hollywoodské superstars, člověk se ale může podívat do jeho tvorby a uvidí zde parádní Gattacu nebo velmi slušného Obchodníka se smrtí. Netvoří moc často, ale pokaždé když se něčemu upíše, je to přinejmenším zajímavý film. Potom pak ale není snadné, nevkládat do jeho dalšího projektu velké naděje. Zvláště pak, pokud se jedná o další sci-fi. Jak tedy dopadla další z nadějí letošního roku?

Will Salas je obyčejný dělník v továrně. Přežívá ze dne na den. Lidstvo totiž díky genetické modifikaci DNA zastavilo vývoj buněk po 25. roku života. Každou další minutu si člověk musí vydělat. Čas je nyní hlavní platidlo. Kdo jej má hodně, může žít navěky. Will k takovýmto lidem ale nepatří. Žije se svojí matkou v ghettu, kde jeho hlavním cílem, je zajistit si hlavně čas na další den. Jednoho dne však v baru potkává neznámého cizince, který má na svém počítadle více než století. To se v okolí jen tak nestává, a tak to upoutá pozornost skupiny ne zrovna počestný lidí. Will cizinci pomůže a nastartuje tak koloběh událostí, které sám nepředpovídal.


Vyměřený čas je rozhodně dalším originálním sci-fi s nápadem, které se jen tak nevidí. Bohužel ani z daleka se režisérovi nepovedlo pohlídat si myšlenku a celý filmový svět se mu vcelku zhroutil jako domeček z karet.  A to ať již jde o absurditu chování postav, těžce zjednodušené postupy při vyprávění a vývoji děje nebo o poněkud laciněji vyhlížející zpracování. O pár momentech, které vám díky chabým počítačovým trikům jednou ranou uzemní mozek nemluvě. Tak proč tedy relativně tak vysoké hodnocení? Možná jednoduše proto, že i přesto, že je zde nasekaných chyb až hrůza, Vyměřený čas jednoduše není špatný film.


Obsazení neokoukaných, ale přesto kvalitních hereckých tváří se vyplatilo. Konfrontace, ve které proti sobě hned několikrát vstane Justin Timberlake a Cillian Murphy tu jednoduše funguje. Některé vedlejší postavy jsou poměrně otravné, ale kupříkladu i taková z počátku otravná Amanda Seyfried se během filmu vypracuje do celkem snesitelné pozice. Navíc slušný hudební mix velkého počtu motivů na pozadí, který předvádí Craig Armstrong, často udržuje tempo i v místech, kde filmu dochází dech. No a co se týče obrazové stránky, pokud jste ochotni skousnout jistou část hodně laciného looku, hlavně co se týče rekvizit, tak se zbytek žádný větší problém není.


Je zde i druhá možnost, a to taková, že vás film znechutí hned v prvních několika minutách svojí laciností a absurditou a nebudete mu ochotni věnovat více času. Jednoduše, další klenot se prostě bohužel nezrodil. To ovšem nemění ale nic na tom, že Vyměřený čas je opravdu slušná a fungující žánrovka se slušným obsazením. Nesedne každému, ale tomu komu ano, ten se u ní bude dobře bavit.

Andrew Niccol a jeho další výlet do ne zrovna optimistické budoucnosti. Nezrodila se tu sice další kultovní záležitost kterou ověří hlavně čas, nicméně i přes opravdu velké množství chyb, absurdní, místy až směšný vývoj a celkový pocit nedodělanosti je Vyměřený čas slušnou žánrovkou. Nesedne ovšem každému. Slušný hudební doprovod a skvělé obsazení jsou jen důkazem toho, že rozhodně stojí za to dát filmu šanci.  

Hodnocení
65%



Koktejl :
25 % Slušné obsazení a hudba
25 % Sláma koukající až příliš často z bot
25 % Absurdita
25 % Oríginalita

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?