Přeskočit na hlavní obsah

Válka bohů | Immortals [50%]


http://www.csfd.cz/film/246663-valka-bohu/

V kinech ČR od: 24.11.2011 H.C.E.
V kinech SR od: 24.11.2011 Forum Film SK



  • USA 

    Immortals

  • SK název 

    Vojna bohov 3D

Akční / Drama / Fantasy
USA, 2011, 110 min

Režie:

 Tarsem Singh

Hudba:

 Trevor Morris


300: Bitva u Thermopyl byl snímek plný překvapení. Z pochybné komiksové adaptace se stala úspěšná historická řežba, která nenadchla jen diváky ale i kritiky. A navíc slušně vydělala, zkrátka díky tomu, že naplnila poptávku po silně stylizované akci s historickým nádechem. Dlouho se mluvilo o přímém pokračování, toho se však dočkáme až za dva roky. V Hollywoodu je ale hned několik filutů, kteří se podíleli na první třístovce, kteří si řekli, že by nemuseli čekat a zkusili divákům prodat podobný film, který by se akorát neopíral o komiks.  Když to šlo jednou, proč by to nešlo podruhé s pár úpravami. A tak se v kinech objevuje snímek Válka bohů. Podaří se jí posadit diváka na prdel jako tomu bylo právě u třístovky?

Bohové vždy nebyli těmi mocnými vládci na nebesích. Před dávnými věky byla mezi nesmrtelnými na nebesích válka o moc. Ti co vyhráli deklarovali sami sebe za bohy a deklasovali ty co prohráli na zem, do věčného uvěznění v srdci hory Tartaros. Těch však chce nyní využít král Hyperion, lačnící po moci a pomstě. Aby však tyto Titány dokázal vysvobodit, musí nejprve získat bájný mocný luk Epirus. Tato zbraň ztracená při válce je zdrojem takové síly, že je Hyperion ochoten zdrancovat celé bájné Řecko jen proto, aby se této zbraně zmocnil. A tak zatímco si staví armádu, bohové, kteří nemohou do lidských záležitostí zasahovat upírají své naděje směrem k budoucímu hrdinovi, Theseovi.  


Nápad to špatný rozhodně není. Historické náměty přímo vybízejí k přestylizované, akcí napěchované řežbě. Přeci jen samotná historie nabízí nespočet masových konfliktů a bitev které lze přetavit do výživné podívané.  Stačí přidat pár fantasy prvků, stylově pojmout výpravu a máte film na světě. Problém ovšem je, pokud se snažíte až natolik přiblížit něčemu, až vlastně i laik pozná, odkud vítr vane. Přesně jako v případě Války bohů. Ona se totiž ani příliš nesnaží o to, aby byla něčím jiným. Téměř ve všech ohledech totiž zdatně kopíruje Bitvu u Thermopyl. Zaprvé tu je démonický záporák se svojí armádou věrných následovníků. Nic proti Mickey Rourkeovi, v první půli jeho silně působivý Hyperion nemá chybu, ale v momentě, kdy místo těžce padnoucích monologů vytáhne svůj pupek, drtivá část jeho aury stylového a nelítostného záporáka jde do kopru. Zvláště když jej porovnáte s ostatními vojáky, nedejbože s osazenstvem Olympu.


Tam totiž Zeus provozuje továrnu od Matella, která sype vyrýsované a vyphotoshopované Keny a Barbie, kteří sledují představení odehrávající se na zemi. Jasně, sám Zeus vypadá jako Badass, nicméně nepůsobí tak dostatečně, jak nejspíše tvůrci zamýšleli. Ono to celkově totiž moc nefunguje. Stylizace, která mi přišla už od prvních ukázek jako mírně řečeno nesympatická, se vlastně jen potvrzuje ve filmu. V nepříliš věrohodných kulisách, které spíše než k atmosféře dopomáhají k vizuální onanii režiséra, která se u mě vlastně úplně míjí účinkem, se prohání několik bezvýznamných cínových vojáčků a jeden sedlák, který je všechny co nevidět postaví do latě. Nic proti příštímu Supermanovi  Henry Cavilovi, potenciál charismatu tam je, nicméně Gerard Butler to ani zdaleka není.


Jednoduše lze říct, že to co vidíte v traileru, v kostce řečeno dostanete. Nic víc, nic míň. Značně lacinější kopii 300: Bitva u Thermopyl, která sází hlavně na nezajímavý vizuál a trochu rozvleklé vyprávění. O značné porci naivity ani nemluvě. Čistý průměr tak vlastně zachraňuje hlavně ucházející akce a nadmíru vydařený hudební doprovod z pera Trevora Morrise. Další stylová akce se nezrodila, nicméně fanoušky fantasy co hltají podobný materiál bez ohledu na kvality dozajista potěší. Já si to s díky příště odpustím.

Tarsem Singh bere laciný kopírák dovozem z Číny a kopíruje Millera se Snyderem. Bohužel nemá cit pro akci a jeho vizuální styl se pro film podobného ražení moc nehodí. Válka bohů je čistě průměrná záležitost, na které stojí za zmínku hlavně skvělý soundtrack (který se mimochodem ve filmu nepodařilo ani z půlky dostatečně zužitkovat) a úvodní půle hereckého výkonu Mickeyho Rourkea. Pro nenáročné fanoušky žánru jistojisté solidní podívaná, pro ty kteří se nenechají ošálit jen propálený potenciál. 

Hodnocení
50%


Koktejl :
30 % 300: Bitva u Thermopyl
30 % Stylizace Řecka která se moc nehodí
30 % Ken a Barbie vládnou nebi
10 % Solidní soundtrack



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?