Přeskočit na hlavní obsah

Hugo a jeho velký objev | Hugo [85%]

Hugo a jeho velký objev
  • USA 

    Hugo

  • SK název 

    Hugo a jeho veľký objav



Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 02.02.2012 
V kinech SR od: 02.02.2012 
Režie: Martin Scorsese

Hudba: Howard Shore
Scénář: John Logan
Hrají: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Chloë Grace Moretz, Helen McCrory, Jude Law, Christopher Lee, Frances de la Tour, Richard Griffiths, Ray Winstone, Emily Mortimer, Michael Stuhlbarg, Brian Selznick, Amanda Dyar, Martin Scorsese
Dobrodružný / Drama / Mysteriózní / Rodinný | USA, 2011, 126 min


Martin Scorsese patří bez pochyby k největším jménům v historii Hollywoodu. Za celou svoji bohatou kariéru snad nenatočil jediný, vyloženě špatný film. Je až s podivem, že svoji první cenu akademie dostal až relativně nedávno za Skrytou identitu. Jeho snímky totiž patří do zlatého fondu světové kinematografie a mnoho herců se právě díky němu dostalo do první ligy. Před dvěma lety dokázal v Prokletém ostrově přesvědčit o tom, že má stále divákovi co nabídnout a jeho režisérský um neotupí ani zub času, jako se tomu děje u většiny jeho současníků. Letos tak přichází s dalším filmem, tentokráte však v žánru pro něj ne úplně obvyklým. Hugo, adaptace knihy Briana Selznicka, je totiž dobrodružný příběh cílený hlavně na mladší publikum. Jak tedy dopadl nový Scorsese, který se již dnes večer popere o ceny akademie, kde nasbíral hned jedenáct nominací?

Hugo Cabret je sirotek, žijící na pařížském vlakovém nádraží. Přebývá zde potají u svého alkoholického strýce, který na nádraží působí jako seřizovač hodin. Hugo je zde však v poslední době sám, neboť jeho strýc před nějakým časem zmizel a už se nevrátil.  Stará se tak o nádražní hodiny potají sám, zatímco se snaží opravit robota, jež jak věří, obsahuje zprávu od jeho zesnulého otce, který přišel o život při nehodě v muzeu. Avšak i přesto, že se mu podaří veškeré součástky sehnat a robota opravit, k jeho uvedení do provozu je třeba speciální klíč ve tvaru srdce, který shodou náhod vlastní dívka, jejíž opatrovník je postarší prodejce v jednom krámku na nádraží. Problém je ale v tom, že dívčin opatrovník, pan Méliès, který jej nemá příliš v lásce, zejména díky krádežím součástek, které si Hugo opatřoval z jeho obchodu na opravu robota ne příliš čestným způsobem. Jejich setkání ale nebylo náhodné a bude mít daleko větší následky, než si Hugo uvědomuje. 

Scorsese hodně zariskoval. Při oznámení adaptace knihy pro děti, vyvolala jeho volba rozporuplné dojmy. Nicméně při zpětném pohledu, to byl pro něj docela logický krok. Kniha totiž na pozadí dobrodružného příběhu mladého Huga, který se snaží najít svoje místo v životě po tragické smrti jeho otce, totiž vypráví příběh pocty začátkům kinematografie se svými světlými i tmavými stránkami. Pro Scorseseho, který je považovaný za velkého znalce kinematografie, o čemž se ostatně můžete přesvědčit tady, je tedy tento dětský příběh paradoxně ideální látkou. Nabízí totiž příležitost v rámci materiálu pro mladší publikum vystihnout s dobovou přesností vznik filmu jako takového. I přes poněkud kostrbatý začátek, totiž snímek dokáže vtáhnout diváka do dobové atmosféry diváky bez rozdílu věku. 

Není to však jen atmosféra, co je na Hugovi to uchvacující. Pomineme-li tak obvyklé skvělé vedení herců a známý, avšak přesto působivý emocionální příběh chlapce, který má brzy ovlivnit osudy lidí okolo něj, je zde opět Scorseseho smysl pro detail. To je umocněno hlavně ve chvíli, kdy přijde na hlavní kolej film a vyprávění o jeho historii. Divák pak díky osobitému vyprávění zdánlivě obyčejného příběhu, má možnost se vcítit do nadšení z filmu, které postavy ve snímku prožívají. Jednoduše proto, že je to podáno divákovi s takovým nadšením a smyslem pro detail, že to ani jinak nejde. Samozřejmě, že se k snímku dá přistupovat s lehce rezervovaným okem, avšak proč se nenechat pohltit trochu jinou pohádkou, než jakou filmová studia běžně servírují divákům. Dokonce se ztotožňuji s názorem, že Hugo má potenciál jako dlouhotrvající klasika, zejména díky své naučné hodnotě.      

Samozřejmě i bez mnou vyzdvihovaných detailů v posledních dvou odstavcích, se jedná o velmi vydařený příběh, který ačkoliv je zaměřen především na menší publikum, baví všechny. Skvělá atmosféra dobové Paříže, vynikající herci, působivý soundtrack, emoce a pocta začátkům kinematografie v tom nejstylovějším podání, jak jen to bylo možné. Hugo rozhodně není dokonalým snímkem bez chyb, nicméně už jen díky své upřímnosti a sympatiím k dětské naivitě hlavních hrdinů které ve vás snímek vyvolá, si nominace  i vaši pozornost rozhodně zaslouží.     

Hugo Cabret je sirotek, žijící na pařížském nádraží. Jediné jeho pojítko s tragicky zesnulým otcem je robot, který skrývá daleko větší tajemství, než si Hugo dokáže představit. Martin Scorsese skládá neskutečně stylovou poctu začátkům kinematografie ve francii, která nabízí hned několik důvodů, proč se vžít do role dítěte, které poznává něco neskutečného. Pozitivní nálada a smysl pro detail jsou samozřejmě přítomny, stejně jako Ben Kingsley coby největší filmař začátků kinematografie.     
 Hodnocení: 85%


Koktejl :
30 % Atmosféra
30 % Pocta kinematografii od člověka na slovo vzatého 
30 % Zdánlivě obyčejný příběh v neobyčejném podání
10 % Všechno šlape jako hodinky, doslova. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?