Přeskočit na hlavní obsah

Mistrovský plán | Tower Heist [30%]

Mistrovský plán
http://www.csfd.cz/film/286459-mistrovsky-plan/
http://www.imdb.com/title/tt0471042/

  • USA 

    Tower Heist

  • SK název 

    Majstrovský plán

Mládeži nevhodný do 12 let
V kinech ČR od: 10.11.2011
V kinech SR od: 10.11.2011
Na DVD od: 28.03.2012 
Na Blu-ray od: 28.03.2012 
Režie: Brett Ratner
Scénář: Ted Griffin, Jeff Nathanson
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Ben Stiller, Matthew Broderick, Eddie Murphy, Casey Affleck, Téa Leoni, Michael Peña, Gabourey Sidibe, Alan Alda, Judd Hirsch, Nina Arianda, Stephen Henderson, Mike D. Anderson, Ming Zhao


Akční / Komedie / Krimi | USA, 2011, 104 min





Brett Ratner nepatří zrovna k těm nejoblíbenějším režisérům v Hollywoodu. Má za sebou divácky celkem oblíbenou trilogii Křižovatek smrti nebo třeba Červeného draka, nicméně je také zodpovědný za snímek X-Men: Poslední vzdor, který dodnes leží mnoha fanouškům série v žaludku. Jeho snímky jsou totiž většinou jen plochou kasovní záležitostí, která potěší jen nejméně náročné diváctvo. Posledních pár let ovšem odešel většinou z projektů z prázdnou. Letošní comeback ve formě produkování Oscarů s Eddie Murphym v roli moderátora se nakonec nekoná, takže to zkouší tam, kde už to zná. Posbíral několik vyhasínajících hvězd a připravil akční jízdu Mistrovský plán. Je ale ten plán opravdu mistrovský nebo je to jen další palivo pod Ratnerův kotel?   



Josh Kovacs je správcem luxusního hotelu, vlastněného milionářem Arturem Shawem. Ten je i přes svou posedlost disciplínou oblíbený u svých zaměstnanců. Ti díky jeho finančním zkušenostem právě na popud Joshe vložili své peníze, šetřené na penzi, do rukou Shawa, aby je mohl investovat a zhodnotit je. Tohle se jim ovšem co nevidět vymstí. Shaw je totiž už delší dobu vyšetřován FBI pro daňové podvody.  Zaměstnanci tak přijdou díky Joshově radě o veškeré svoje úspory. Jakoby toho nebylo málo, Shaw bude co nevidět díky nedostatečným důkazům z bankovního podvodu venku a zaměstnancům zbudou jen oči pro pláč. To ovšem Josh nehodlá jen tak nechat. Poté co Shaw započne osobní vendetu proti němu, Josh přijde s plánem, jak všem zúčastněným získat peníze zpět. Vymyslí loupež, na jejímž konci je Shawův osobní sejf, ve kterém se skrývají utajené miliony dolarů, přesněji řečeno dvacet.  Na pomoc si přizve pár dalších bývalých zaměstnanců Shawova hotelu, finančního poradce na mizině a zloděje ze svojí čtvrti. 

Aby bylo předem jasno, i přes mou osobní zášť k tomuto režisérovi, jsem se na snímek vcelku těšil. Od oznámení se v Mistrovském plánu skrýval potenciál oddychové podívané, ve které na sebe budou chtít upozornit méně známé tváře spolu s pomalu vyhasínajícími hvězdami. Navíc se role hlavní záporné postavy zhostil Alan Alda. Bohužel první ukázky přinesly lehce studenou sprchu. A stejně jako v mnoha dalších případech, to nejhorší teprve mělo přijít. 

Ratner jednoduše nemá čich na dobré scénáře. To nevadí v případě, že uděláte akční jízdu která má nějaký spád, takže i při scénáři děravém jako ementál, se divák baví alespoň u něčeho. To však není případ Mistrovského plánu. Jediná sekvence, která by se dala považovat za akční, je závěrečná loupež. Zbytek je jen rádoby vtipné plánování, vyplněné chabými výkony celého osazenstva a sem tam přikrášlené moralizující linkou, která se snaží diváka neustále utvrzovat v tom, jak je Shaw ve svojí hamižnosti špatný a zaslouží si být okraden. Jakoby to nestačilo ukázat jednou. Tohle degradování inteligence diváka je však ještě markantnější u samotných postav. Ben Stiller coby lídr sice moc respektu nesklízí a koule na to oloupit zazobaného starocha mu jednoduše nevěříte, nicméně je tím nejmenším problémem, co se ve filmu objeví. Tím daleko větším problémem jsou jeho kumpáni. Eddie Murphy se bezvýsledně snaží se svým stereotypním černošským zlodějem diváka přesvědčit, že jeho kariéra ještě není úplně odepsaná. Naopak Matthew Broderick se už ani nesnaží. O zbytku all-star týmu snad raději ani nemluvě, musel bych se totiž uchýlit k vulgarizmům a někdo by mě mohl označit za rasově motivovaného, to však není tento případ.      

Po dlouhé době je tu film, u kterého mé jediné zjištění po konci projekce bylo takové, že ve filmu nefunguje vůbec nic. Jistě je tu pár jiskřiček naděje, pár slušných nápadů, nicméně jako celek nemá Mistrovský plán co nabídnout. Jedná se jednoznačně hloupý film, který se snaží dosáhnout někam, kam jednoduše nemůže. Pokud nemáte žádná očekávání a potřebujete vyplnit program mezi lobotomií a chirurgickým odstraněním očí, je pro vás Mistrovský plán vcelku ideální volba. Pokud ovšem od snímku čekáte něco více než propálení hodinky a třičtvrtě vašeho času hledáním několika lehce zábavných jehel v jedné velké kupce sena, doporučuji se poohlédnout jinde.  

 Brett Ratner strikes again! Předsudky stranou, Mistrovský plán je hodinu a třičtvrtě dlouhá šílenost, která se vás bude snažit bezvýsledně přesvědčit o faktu, že je zábavná. Jediné o čem vás ale dokáže  přesvědčit je fakt, že Eddie Murphy je dávno odepsaný, Matthew Broderick je na tom podobně a o zbytku ani nemluvě. Pokud nevolíte film jen jako kulisu, doporučuji sáhnout po něčem jiném, zde hrozí poškození mozku. 

Hodnocení: 30%



Koktejl :
25 % Debilita
25 % Stereotypy
25 % Nuda
25 % ...Zív!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?