Přeskočit na hlavní obsah

Jeden musí z kola ven | Tinker Tailor Soldier Spy [80%]



http://www.csfd.cz/film/279519-jeden-musi-z-kola-ven/


V kinech ČR od:02.02.2012 
V kinech SR od:02.02.2012 




  • Velká Británie 

    Tinker Tailor Soldier Spy

  • Francie 

    Taupe, La

     
  • Německo 

    Dame, König, As, Spion

     
  • SK název 

    Jeden musí z kola von

Thriller / Mysteriózní / Drama
Velká Británie / Francie / Německo, 2011, 127 min

Režie:

 Tomas Alfredson



Předělávky seriálů jsou v poslední době celkem v módě. Ono, dneska značná část mainstreamové produkce je předělávka/sequel/remake/adaptace. Zrovna u snímku Jeden musí z kola ven vás to ale mrzet nemusí. Film volnou adaptací 
novely Johna le Carré, která byla na konci sedmdesátých let zadaptována jako seriál v hlavní roli s Alecem Guinnessem.  Jak tedy dopadla britská kriminálka která se může pochlubit aktuálním hereckým All-Star týmem z Velké Británie?  

Na počátku sedmdesátých let se britská tajná služba MI6 snaží odhalit dvojitého agenta uvnitř vlastních řad. Díky stále přítomné Studené válce, by mohl jakýkoliv únik informací ke druhé straně vést k rozpoutání světového válečného konfliktu. Bohužel ani Šéfovi MI6 se nepodaří onoho krtka odhalit a to se mu stane osudným. Z předčasného důchodu je tak povolán jeho nejbližší spolupracovník, Smiley, který má pomoci odhalit původce úniku informací. Ale i sám Smiley, který je nucen pracovat v utajení, je jedním ze seznamu podezřelých, který sestavil Šéf před svojí smrtí. Na pomoc se k němu přidává mladý Peter Guillam, který slouží jako jeho člověk uvnitř.


Předně by se asi slušelo říci, že způsob, kterým je snímek vyprávěn nesedne úplně každému. Režisér Thomas Alfredson si totiž ze svého předešlého snímku Ať vejde ten pravý zachoval chladný odstup od probíhajícího děje. Náhled blíže pak poskytují jen občasné detaily v jinak rozprostřené, odtažité formě. Samozřejmě,  pro někoho může toto podání působit dojmem zcizení postav a těžkého vcítění do děje, nicméně je do značné míry originální a pro chladnou atmosféru uvnitř špiónských kruhů více než hodící se.


Tomu navíc napomáhá herecký projev hned několika zářících hvězd z ostrovů. Samozřejmě hlavní kredit spadá na excelujícího Garyho Oldmana, coby stárnoucího agenta bojujícího proti mladší zkorumpované generaci.  Ovšem ani zbytek hvězdného týmu se nenechá zahanbit, i když třeba jejich role není až tak významná. Mark Strong, Colin Firth a John Hurt podávají koncentrované a hlavně uvěřitelné výkony, kterým zdatně sekunduje Benedict "Sherlock" Cumberbatch. Možná právě díky tomu odměřenému, neuspěchanému stylu vyprávění mají jejich výkony o to větší možnost vyniknout.  


Na ploše něco málo přes dvě hodiny dokonce Alfredson dokáže hned několikrát vyvolat skrze hlavní postavy emocionálně silné momenty, které kontrastují s jinak odtažitým vyprávěním okolo. To vše se smyslem pro detail a slušnou retro atmosférou, která může i slabě vyvolávat vzpomínky na Fincherovu formu u Zodiaca. Tomas Alfredson tím jen dokazuje, že je nadějným režisérem, kterého kariéru, se vyplatí sledovat.



 Slušná retro kriminálka Jeden musí z kola ven je poctivým britským exportem, který má pro někoho možná trochu hůře stravitelnou formu, avšak pokud se dostanete přes onu tvrdou slupku, dostanete dvě hodiny poctivé atmosferické hry na kočku a na myš, která je napínavá od začátku až do konce. Silné herecké obsazení a působivá hudba Alberta Iglesiase jen dokreslují výsledné kvality snímku.
Jeden musí z kola ven. Kdo to bude, se bude snažit zjistit Gary Oldman coby stárnoucí agent proti mladší generaci. Tomas Alfredson dokázal ze dvou hodin vyždímat slušnou retro atmosféru, na které s chladnou přesností vypráví o honu na krysu uvnitř MI6. Někomu možná nesedne zvolená odtažitá forma, nicméně tomu komu ano, dostane poctivý kus britského thrilleru, servírovaný s jistotou jak se patří. Působivý hudební doprovod a herecké obsazení jsou jen jako velmi chutná příloha. 


Hodnocení

80%






Koktejl :
20 % Působivá forma
20 % Herecké obsazení
20 % Studená válka a její vliv
20 % Mrazivá atmosféra
20 % Tajní agenti

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?