Přeskočit na hlavní obsah

Nebezpečná metoda | A Dangerous Method [55%]


http://www.csfd.cz/film/275050-nebezpecna-metoda/


V kinech ČR od:26.01.2012 Bontonfilm
V kinech SR od:26.01.2012 Tatrafilm


  • Kanada 

    Dangerous Method, A

  • Německo 

    Eine dunkle Begierde

     (Německo)
  • SK název 

    Nebezpečná metóda

Drama / Thriller / Životopisný
Kanada / Velká Británie / Německo / Švýcarsko, 2011, 99 min

Režie:

 David Cronenberg

Hudba:

 Howard Shore

David Cronenberg se vrací. Jeden ze současných nejosobitějších režisérů přichází po letech od svého posledního snímku Východní přísliby, hned se dvěma novými snímky v krátkém časovém úseku. Ještě dříve, než se ale pokusí v jeho režii přesvědčit Robert Pattinson, že umí hrát i vážné role ve snímku Cosmopolis, přichází kanadský režisér, který oslaví příští rok úctyhodných 70 let se svým historickým dramatem, zaobírajícím se vztahem dvou předních německých osobností v oblasti psychologie. Má v tomto oboru co Cronenberg předvést?


Začátkem 20. století, je německý psychiatr Carl Jung na začátku své kariéry. Do jeho péče je umístěna nová pacientka Sabina Spielrein, na které se pokusí léčit její hysterii experimentální léčbou, psychoanalýzou, inspirovanou prací velikána oboru, Sigmunda Freuda. Díky tomuto postupu se Sabina začíná zotavovat a samotný Jung se díky jejímu případu začíná sbližovat se svým kolegou. Jejich společná práce a názory ovšem netrvají věčně, zejména díky faktu. že Jung začíná zpochybňovat Freudovu teorii, založenou na všudypřítomném sexuálním elementu. Vše se začne rozpadat v momentě, kdy Jung příjme do své péče také Freudova přítele, psychiatra Otta Grosse.


Je celkem zajímavé sledovat vývoj režisérovy kariéry, kdy v poslední době upouští od zvrhlejších psychologických i vizuálních témat. Rozhodně to ale není na škodu. Vzájemný vztah dvou hlavních osob a jeho rozvoj na plátně, působí již od začátku hodně usedlým dojmem, někde na pomezí divadla a kostýmního historického dramatu. Zde by se slušelo zmínit hned můj první a největší problém. Tím je postava Sabiny, tedy Keira Knightley a její herecký projev. Ten se sice vývojem děje postupně ustálí, nicméně pachuť z úvodní části, kde zběsile přehrává, zůstává. Samozřejmě jako psychopatická žena musí kontrastovat s ustálenými hereckými projevy dvou doktorů, nicméně nic by se nemělo hnát za hranice uvěřitelnosti.  


Když už jsem u těch hereckých výkonů, netřeba nejspíše zmiňovat, že výkony dvou hlavních mužských postav jsou tím, na čem celý snímek stojí. Fassbender v roli zaujatého pozorovatele dokazuje, proč se právě v jeho případě rozvíjí aura jednoho z nejzajímavějších herců současnosti. Zdatně ho však ještě zastíní Viggo Mortensen coby Freud. Prostoru by sice jeho postava mohla dostat o něco více, nicméně i v těch několika pasážích, kde se objeví, strhává veškerou pozornost na sebe. Což při přihlédnutí k významu autority jeho postavy je jen a jen dobře.  


Víc než vzestup a pád přátelství mezi těmito dvěma postavami a jeho ovlivnění sexuálním jiskřením způsobeným zvláštní pacientkou však od Metody nečekejte. Slušná dobová atmosféra, hudba a kostýmy jen dokreslují dramatičnost rozvoje hlavního motivu. Stejně tak, jako působivé dobové exteriéry a interiéry.  Když to ale uchopíte jako celek, to vše se částečně vykrystalizuje a zůstává zase jen a  pouze rozvoj vztahu dvou velkých mozků v dějinách Německa s tím vším jako nutnou omáčkou okolo.  



Nebezpečná metoda je tak po celkem velkých ambicích celkem zklamání. Konfrontace hlavních dvou postav a vývoj jejich vzájemného vztahu je opravdu vydařený, nicméně víc nic. Forma je poměrně slušná a zbytek postav nepůsobí příliš rušivě. Na Cronenberga je to ovšem zatraceně málo. Samozřejmě už jen díky skvělým výkonům a zajímavému tématu je Nebezpečná metoda zajímavou volbou v konkurenci všech těch kostýmních romancí.

Sigmund Freud a Carl Jung. Dva z největších mozků v oblasti psychologie v dramatu Davida Cronenberga? Inu, proč ne. Vztah těchto dvou stojí a padá na skvělých hereckých výkonech hlavních představitelů a poměrně rušivé Keiry Knightley, která se mezi ně vklínila. Bohužel z celkem nadějného projektu vzešlo jen obstojné kostýmní drama. A to je na osobitého režiséra, jakým je Cronenberg opravdu málo. Samozřejmě Fassbender skvělý a Mortensen podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry.  

Hodnocení

55%









Koktejl
 :
20 % Dobová atmosféra
20 % Psychoanalýza a její vliv
40 % Dva působivé herecké výkony
20 % Keira Knightley pokoušející se z počátku trumfnout Nicolase Cage. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?