Přeskočit na hlavní obsah

Bitevní loď | Battleship [70%]

Bitevní loď

http://www.csfd.cz/film/269236-bitevni-lod/
Alternativní názvy: Battleship, Bojová loď

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 19.04.2012 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 19.04.2012 Tatrafilm
Na DVD od: 22.08.2012 Bonton
Na Blu-ray od: 22.08.2012 Bonton
Akční / Sci-Fi / Dobrodružný / Válečný
USA, 2012, 131 min

Režie: Peter Berg
Hudba: Steve Jablonsky
Scénář: Jon Hoeber, Erich Hoeber

Hrají: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Alexander Skarsgård, Rihanna, Tadanobu Asano, Hamish Linklater, Peter MacNicol, Reila Aphrodite, David Jensen, Gary Grubbs, Adam Godley, Griff Furst, Barbara L. Southern

Léto nám pomalu končí, většině školáků končí prázdniny a pomalu se připravuje podzim. To znamená, že se kina vrací do rovnováhy, protože studia své velké blockbustery vystřílely přes léto. Tenhle měsíc se do kin řítí pár menších snímků, tedy až na dvojku Expendables a v podstatě i nový díl hororové série Resident Evil. Samozřejmě čeká nás i pár ambicioznějších snímků, kterým vévodí odložený český snímek Ve stínu, okolo kterého se pomalu buduje aura české filmové události tohoto roku. Pro mě to každopádně znamená, že mám čas vyjádřit se k pár snímkům z uplynulých měsíců a dohnat tak resty. Tím prvním je dubnová událost Bitevní loď, která se koncem srpna dostala na DVD a BluRay. Jak tedy Hollywoodu vyšel tah na pole deskových her s adaptací jedné z nejznámějších společenských her?
Vojenské cvičení, při kterém si námořní jednotky různých států poměřují sílu svých flotil, brzy nabere nečekaný směr. Do atmosféry totiž pronikne pět mimozemských těles, z nich čtyři dopadnou právě do míst, kde probíhá ono cvičení, okolí Havajských ostrovů. Nečekaní mimozemští návštěvníci jsou odezvou na mezinárodní vesmírný projekt, který právě z této oblasti odstartoval několik dní před cvičením. Jeho cílem bylo kontaktovat možný inteligentní život na nedávno objevené planetě, ne nepodobné naší zemi. Na takovou odezvu ovšem vláda nebyla připravená, zvláště se to ukáže v momentě, kdy mimozemšťané zakryjí celou oblast neproniknutelným silovým polem. Jediný kdo tak může zachránit naši planetu před mimozemskými kolonizátory je posádka tří lodí uvnitř pole.  
  

A předně je třeba říct, snad se až stydím jak moc se mi ten film líbil. Není zvykem abych shrnul svůj názor hned takhle ze začátku, ale tady je to jednoduše třeba říci. Bitevní loď se vám totiž buďto bude i přes závažné chyby líbit, nebo ji budete nenávidět. Ale všechno pěkně po pořádku. První věcí je, že je Bitevní loď blbý film. Místy až směšný. A to jak v ohledu herců, jimi hraných charakterů, rozvoje scénáře tak i v ohledu všeho ostatního. Přistihl jsem se několikrát, že se, minimálně duševně, chytám za hlavu nad blbostí toho, co se ve filmu děje. O pár momentů vás však snímek opět vtáhne s nadhledem zpět. Tato horská dráha pak prostupuje celým filmem, až se gradací do závěrečné části ona hranice smývá a vy se bavíte bez ohledu na to, jaké koniny tvůrci scénáře provádí.

Bitevní loď tak skýtá mnoho překvapení. Začněme u samotného Petera Berga. Ten totiž nabízí zdánlivě podobnou polohu, jakou jsem nedávno popisoval u Whedona po Avengerech, nicméně zde je to srovnání s Michaelem Bayem ještě o to očividnější díky očividné silné podobnosti s jinou frančízou ze stáje Hasbra. Stejně jako režisér komiksové týmovky totiž Berg přináší nápaditost a celkově uvolněnou náladu. Co se týče důslednosti, je zde vidět stejný problém v absenci oné jistoty v megalomanských scénách, nicméně jsem se nepřistihl, že by mi to vadilo. Jen toho Abramsova Lens Flare bylo možná ke konci už trochu moc. Druhým překvapením je představitel hlavní role Taylor Kitsch, který se po Johnu Carterovi dostal zde alespoň do pozice, kde mu většinu času jeho roli i věříte. Není to sice kdovíjak oslnivý herecký výkon, nicméně v konkurenci herecky výraznějších postav Skarsgarda a Neesona se úplně neztrácí, jako tomu bylo právě u cestovatele po Marsu.


Nesmím ale opomenout zmínit, že Bitevní loď je každým centimetrem blbá, stejně jako většina čistě spotřební filmové produkce, zde s tím rozdílem, že je všechno namícháno dohromady. Jsou tu nesmyslné taktiky, fyzika si dala během filmu oraz, hlavní princip boje mimozemšťanů taky trochu smrdí plus se hraje na etnika, mrzáky a nostalgii. Prostě jako když pejsek a kočička dělali dort. S tím rozdílem, že tady Berg a spol tvoří obraz mimozemské invaze na ploše několika desítek čtverečných kilometrů. A pěkně po americku, za doprovodu o který se postaral Steve Jablonsky. Ten cituje kde se dá, nicméně stejně jako u dalších elementů snímku mi to ani trochu nevadilo.  

Proč tedy tak vysoké hodnocení? Bergovi se povedlo totiž zachránit tuhle blbost jednoduchou fintou. Natočil zábavný film. Dokonce jsem se při Bitevní lodi bavil asi více, než si jsem schopný přiznat. Ano, má to až do nebe volající chyby, nicméně na druhou stranu dvě hodiny utekly rychleji než u posledních Transformerů, náboj i drajv snímek jednoduše má (i když okolo prostředka poněkud inklinuje k menší stagnaci) a celkově dokáže pobavit. Nemám tedy nejmenší důvod proč ho nedoporučit. Takže vypnout mozek na dvě hodiny, pustit si AC/DC a vyrazit na moře nakopat pár mimozemských zadků. 

Berg to dokázal. Snímek podle deskové hry má překvapivě koule, ve které nejspíše nedoufal i ten největší optimista. Na jednu stranu děsně blbý snímek, který se snaží využít všech možných polehčujících okolností jak získat divácké sympatie, na druhou stranu akční snímek, který předvádí, že pokud se nad filmem samotným moc nepřemýšlí, dokáže pobavit více než dobře. Cituje se tu otevřeně všichni a všechno (to platí i pro Jablonskyho), debilita vládne světem a Berg zachraňuje průměrnou látkou porcí dobré filmařiny a solidní akce. Bitevní loď tak nesedne asi každému, nicméně těm kterým ano, nabídne lepší zábavu než pokračování série Transformers. A to je myslím pro Berga více než dobré vysvědčení na podobný projekt. 
Hodnocení: 70%




Koktejl :
20 % Emzáci
30 % Mariňáci
30 % Transformers
20 % Debilita

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?