Přeskočit na hlavní obsah

Jak porodit a nezbláznit se | What to Expect When You're Expecting [30%]


Jak porodit a nezbláznit se

http://www.csfd.cz/film/301187-jak-porodit-a-nezblaznit-se/
http://www.imdb.com/title/tt1586265/
Alternativní názvy: What to Expect When You're Expecting,  Ako porodiť a nezblázniť sa


Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 21.06.2012 H.C.E.
V kinech SR od: 21.06.2012 Forum Film SK

Komedie / Drama / Romantický
USA, 2012, 110 min

Režie: Kirk Jones
Scénář: Shauna Cross, Heather Hach
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Anna Kendrick, Elizabeth Banks, Cameron Diaz, Brooklyn Decker, Jennifer Lopez, Dennis Quaid, Joe Manganiello, Rodrigo Santoro, Chace Crawford, Thomas Lennon, Ben Falcone, Matthew Morrison, Chris Rock, Wendi McLendon-Covey, Cheryl Cole, Rebel Wilson, Matthew Lintz, Macsen Lintz, Rob Huebel, Amir Talai, Jeff Chase

Těhotenství je nešťastnější moment páru. Nebo tohle je alespoň stereotypní pohled na toto období života. Jak to ale ve skutečnosti v dnešní době vypadá se vám pokusí odhalit snímek, který je volnou adaptací populární knihy stejného názvu z roku 1984. Má snímek co nabídnout nebo se jen jedná o další z řady tématických komedií, které sází hlavně na zvučné obsazení (v tomto případě byste si vystačili hned na několik snímků) a ve výsledku končí jen jako promarněná šance?  


Alex a Holly mají v plánu po letech snažení o vlastní dítě, adoptovat malého chlapečka z Etiopie. A právě v tuto chvíli nejen oni ale i pár jejich známých vstupují do kolotoče těhotenství a s tím přicházejících nových povinností a změn. Někteří to zvládají lépe, jiní o něco hůře. Pro Jules přichází zpráva o budoucím potomkovi zrovna v momentě, kdy je její kariéra právě v rozkvětu. Wendy naopak zažívá v radostném očekávání totální převrácení svého světa díky zjištění, že teorie a vlastní realita jsou někde úplně jinde.


Z popisu děje by se možná dalo říci, že je toho ve filmu hodně a musí to tak být v podstatě hodně komplikovaná záležitost. Není. Jediné co je komplikované na snímku Jak porodit a nezbláznit se je snažit se dopátrat o co se vlastně tvůrci snažili. V průběhu této taškařice totiž pro diváka vyvstane daleko vhodnější název pro film, jak přežít téměř dvě hodiny a nezbláznit se.  

Nejde přímo o poněkud neprostupný přístup k látce. Ten by až tak nevadil ovšem aspekt vystihující celý snímek je těžká krize identity. Zaprvé, snímek šel do distribuce s ratingem PG-13, ovšem hned v několika scénách si budete připadat opět jako v některé z obhrublejších komediích z poslední doby, ve které figurovaly děti. Jmenovitě třeba nedávné V cizí kůži. V dalším momentu však ale přichází jedna ze dvou, tří těžce seriozních sekvencí, které tvoří menší knockout smysluplnosti celého snímku. Je zde sice jedno možné vysvětlení, že tvůrci snímek udělali schizofrenní záměrně aby reflektovali proměnlivé nálady žen v období těhotenství. To by ale zaprvé museli být tvůrci neskutečně sofistikovaní jedinci a zadruhé by některá z postav která má tento efekt dokreslit musel projít nějakým vnitřním vývojem. 

Je totiž úplně jedno že máte v obsazení menší řádku celebrit, které by dokázaly samy o sobě prodat méně náročný film. Všichni jsou tu jen na okrasu v koláži scének z průběhu očekávání dítěte, které se celou dobu tváří jako by vám chtěly předat hned několik životních mouder za sebou. A on to nejspíš i byl původní plán. Bohužel se to ani trochu nepovedlo. Větší relevanci co se týče rad do této problematiky najdete třeba i v sérii Kdopak to mluví. To že většina postav hraje naprosto stereotypní postavy odpovídající jejich projevu stokrát viděné už jinde, není ani třeba dále rozebírat.

Jednoduše a prostě, Jak porodit a nezbláznit se je snímek, který se vás trailerem snaží přesvědčit o něčem co nakonec ani zdaleka není. Nebudu tvrdit, že zde nejsou zábavné momenty, jsou. Nicméně jsou přinejlepším tak tři. Přičtěte si k tomu leporelo známých tváří které odkývávají hluboká moudra stejně jako hlava psa s hlavou na pružině. Na konci scénárista zazvoní zvonkem, všechny postavy dojdou k morální proměně, vy dostanete pac a pusu a pošlou vás z kina pryč.

Jak přežít bezkrevnou komedii a nezbláznit se z její blbosti. Výprava režiséra Kirka Jonese do nejšťastnějšího období partnerského páru se vyloženě nepovedla. Jediné co nabízí je přehlídka známých tváří bez ladu a skladu křečovitě opakující klišoidní fráze a rádoby hluboké myšlenky. Závěrečná rapidní morální proměna všech zúčastněných je pak jen vyloženě očividným dokladem toho, jak zoufale se snažili scénáristé spojit variace snímků ze života dohromady do něčeho komplexního. Jak jak šíleně se jim to nepovedlo.   
 Hodnocení: 30%

 

 Koktejl :
90 % Stereotyp
5 % Nekompletnost
5 % Nuda

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?