Přeskočit na hlavní obsah

Červená světla | Red Lights [75%]

Červená světla
http://www.csfd.cz/film/291472-cervena-svetla/
http://www.imdb.com/title/tt1748179/
Alternatiní názvy: Luces Rojas, Red Lights

Thriller / Horor / Drama

Španělsko / USA, 2012, 119 min

Režie: Rodrigo Cortés
Scénář: Rodrigo Cortés
Hudba: Víctor Reyes
Hrají: Robert De Niro, Elizabeth Olsen, Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Leonardo Sbaraglia, Pablo Derqui, Craig Roberts, Peter Brooke, Jeff Mash, Toby Jones

Rodrigo Cortés nepatří mezi známá jména filmového světa. Jeho průnik za hranice čistě Španělské produkce přišel začátkem minulého roku s poměrně svěžím a zábavným snímkem Pohřbený zaživa s Ryanem Reynoldsem v hlavní roli. Nyní přichází s dalším, ještě lépe obsazeným snímkem, slibující další ne zrovna typickou zábavu. Jak tedy thriller o paranormálních jevech dopadl?

Profesorka Margaret Metheson přednáší na vysoké škole teorie paranormálních jevů a vyučuje jak  si tyto události vysvětlit a přitom odhalit podvodníky přiživující se na neznalých. Spolu se svým asistentem Tomem Buckleym se navíc ve volném čase věnují odhalování dalších případů, jako například mentalisty Leonarda Paladina který se snaží diváky obalamutit zázračným léčením božskou silou. Vše se ale změní v momentě, kdy se do města vrací  světoznámé médium Simon Silver, který chystá po třiceti letech comebackové vystoupení. Margaret, která jej vyšetřovala před třiceti lety kdy po záhadném incidentu skončil se svým veřejným vystupováním, je  veřejně v televizi zdiskreditována a tak iniciativu přebírá její asistent Tom. Navzdory varování o nebezpečnosti  tohoto mentalisty chce znovu zahájit vyšetřování a dokázat, že je Silver jen pouze další podvodník který využívá masy ke svému prospěchu. S takhle nebezpečnými jedinci ale není radno si zahrávat.  


Červená světla jsou jiným snímkem. Nemyslím tím teď na mnoha místech probíraný závěr, myslím tím kompletně celou skladbu i průběh. Jednak zde Rodrigo Cortés má naprosto vytříbené obsazení, které poctivě prodává celý zamotaná příběh a minimálně Robert DeNiro je zase po delší době v roli, kde může uplatnit své charisma naplno. Cillian Murphy na druhou stranu opět přesvědčuje, že pokud je vsazen do kvalitně napsané role, platí za sázku na jistotu. 

 Ta hlavní sympatičnost snímku ale netkví jen v tom, že je naplněn známými tvářemi které podávají jistý výkon ve svých rolích. Tím hlavním je fakt, že postavy hrají roli v zajímavém příběhu nakročeném několika směry, který přitom drží celou dobu pohromadě. Připočtěte si k tomu neustále houstnoucí atmosféru, notně dopovanou hudebním podkresem který slovu gradace dává opět ten správný význam. Vše to navíc pečetí sám Cortés který z režijní sesle dodává zpracování nápady ve velkém a  svůj cit pro akci.

Díky tomu tak Červená  světla nekončí jen jako další Hollywoodská produkce spoléhající na zvučná jména a atraktivní zápletku, spíše ale jako solidní žánrová podívaná s přesahem, který nejeden divák po zásluze ocení. Výtečná atmosféra, chytrý scénář a výborná hudba, nemluvě o osobitém zpracování. Někomu možná přijde snímek v závěru jako příliš, nicméně to byl i ne nepodobný Dokonalý trik. Doporučení jen si sednout a užívat si snímek je tedy na místě. Cortés je minimálně pro mě od nynějška talent, který se vyplatí sledovat do budoucna.  


Červená světla jsou překvapivě slušným zářezem, který bych se před projekcí jen odvážil tipovat. Skvělé herecké obsazení, nápaditý a komplexní scénář, výborná hudba podporující jak narativní tak atmosferickou gradaci beze zbytku a zpracování, které se jen tak nevidí i přes fakt, že se naoko tváří jako naprosto běžné. Člověk si ovšem musí všímat detailů. Konec je pro někoho možná hořkou pilulkou po tak vybroušeném ději, nicméně najdou se i ti co jej ocení.   


Hodnocení: 75%
Koktejl: 
30% Výborná atmosféra
30% Herecké obsazení
20% Paranormální jevy
20% Thriller s velkým T

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?