Přeskočit na hlavní obsah

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka [80%]

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 29.03.2012 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 26.04.2012 Tatrafilm
Na DVD od: 07.09.2012 Bonton
Na Blu-ray od: 07.09.2012 Bonton
Komedie
Česko, 2012, 102 min

Režie: Jan Prušinovský
Scénář: 
Jan Prušinovský
Hrají: Miroslav Krobot, Ondřej Vetchý, Luděk Sobota, Jaroslava Pokorná, David Novotný, Jakub Kohák, Pavel Kikinčuk, Leoš Noha, Jan Hartl, Pavla Beretová, Lukáš Langmajer, Ladislav Hampl, Petr Franěk, Norbert Lichý, Jaroslav Plesl, Jarmil Škvrna, Marika Procházková

Před dvěma lety televizní stanice Nova přišla s šestnáctidílným seriálem Okresní přebor. Oproti obvyklé produkci této televizní stanice se jednalo o zdařilý počin jak formálně tak obsahově. Do strnulých vod české seriálové produkce to pak znamenalo alespoň trochu svěžího větru, který diváci po právu ocenili. Tvůrci se proto rozhodli k příběhu Houslických fotbalistů ještě jednou vrátit a ukázat jak to všechno vlastně začalo. Koncem života trenéra Slavoje Houslice, Pepika Hnátka. Prequel k seriálovému Okresnímu přeboru právě dorazil na BluRay a DVD, dáte mu šanci?   

Pepik Hnátek má problém. Už dlouhá léta se jeho týmu Slavoj Houslice nedaří a jeho sen dotáhnout tým do krajské soutěže se pomalu ale jistě vzdaluje. On se ale nehodlá jen tak vzdát a zkouší všechno možné jen proto, aby tam mužstvo dotáhnul. V tu nejméně vhodnou chvíli ale přichází zdravotní problémy a infarkt. Doktor mu oznámí, že pokud má v úmyslu pokračovat nadále ve svém životě, jeho jediným řešením je transplantace srdce. Pro člověka který však žije jen a jen fotbalem je scénář operace, který by jej odloučil od mužstva na několik týdnů nepředstavitelný. Zvláště v momentě, kdy zjistí, že jako zarytému sparťanovi by mu měli voperovat srdce slávisty.    

Na filmovém Okresním přeboru je strašně fajn hned několik věcí. Zaprvé fakt, že nemusíte původní seriál znát kvůli tomu, abyste si jej užili, nicméně pokud jste se prokousali šestnácti díly osudů fotbalového mančaftu, užijete si návrat do známého prostředí mezi dobře známé figurky o to více. Pro někoho (mně také než jsem shlédl seriál loni v létě) je možná hodně nezvyklé, že se film takto těsně spjatý s televizí dostane do kin, ovšem v tom není ve výsledku vůbec problém.


Poslední zápas Pepika Hnátka totiž strká do kapsy drtivou většinu současné produkce stejným způsobem, jako se to před nějakou dobou podařilo samotnému seriálu na televizních obrazovkách. Jednak je to kvůli naprosto parádnímu obsazení, které navíc posílil naprosto dokonalý Miroslav Krobot a kolotočář Norbert Lichý. Mám problém bránit se nadšení, které ve mně snímek vyvolal už jen z podstaty co snímek znamená. Nepotřebujeme totiž stále do kola ty staré známé tváře hrající neustále stejné role jen s lehce pozměněným zevnějškem a kulisami proto, abychom se v kině dobře bavili. Stačí posbírat známé, i když trochu v propadlišti času pozapomenuté tváře, které ožijí ve vlastní roli, dostat šikovného tvůrce za psací papír a kameru a může se zrodit malý zázrak i z něčeho, jako je v podstatě úvod k televiznímu seriálu. 

Totiž se stejným důrazem, s jakým pálil "typicky český vesnický humor" původní seriál ve svých nejlepších epizodách, pálí i jeho filmová podoba na ploše celé hodiny a třičtvrtě. Krobot si totiž navíc jako titulní postava této prodloužené epizody krade snímek pro sebe a divák dostává poslední důležitý kousek celé mozaiky obyvatel Houslic. Jediným menším problémem je fakt, že některé postavy nedostávají tolik prostoru na úkor ostatních, ovšem to jen střílím na prázdno a snažím se najít chyby. Poslednímu zápasu totiž není moc co vytknout. 

Jan Prušinovský totiž všem skeptikům (mezi které jsem patřil i já) dokazuje, že když se chce tak to jednoduše jde, ať už je to jakoukoliv formou. Jednoduchá a přímočará zápletka s předem prozrazeným koncem zde slouží jako jen absolutně nezbytný hnací motor pro do detailu vyladěnou přehlídku nejen fotbalového života na vesnici obohacenou o humor a prvotřídní hlášky které sbírají plusové body za svoji jednoduchost a přitom účinnost. Doufám, že Prušinovského talentu bude poskytnuto mnoho finančních prostředků pro jeho budoucí tvorbu. Jako vkusný protiklad břeček od pana Trošky mu držím palce aby uspěl. Poslední zápas Pepika Hnátka je krásnou ukázkou toho, že i několikrát viděné se dá podat s lehkostí a humorem. A to se přitom člověk nemusí stydět za to, že je snímek domácí produkce. "To je srdce, to není prdel ty vole."

Prušinovský zaslouží pochvalu a podporu do budoucnosti. Pokud totiž filmovým pokračováním již tak zábavného televizního seriálu dokáže překonat většinu tuzemské tvorby za posledních pár let (bohužel ne jen té komediální), je vidět, že je tady něco špatně. Nebo naopak začíná být dobře. Filmový Okresní přebor je skvěle natočenou a ještě lépe napsanou záležitostí, která i když rozebírá tolikrát viděnou typicky českou vesnici, funguje dokonale jak v detailu tak v celku. Krobot si krade snímek svým mrzutým trenérem snímek pro sebe a celý snímek je až po okraj naplněný perfektně mířeným humorem s přídavkem smrtících hlášek. 
 Hodnocení: 80%


 Koktejl :
50 % Humor 
15 % Fotbal
35 % Miroslav Krobot 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?