Přeskočit na hlavní obsah

Extáze | Irvine Welsh's Ecstasy [40%]


Extáze

http://www.imdb.com/title/tt1809287/
Alternativní názvy:  Irvine Welsh's Ecstasy

Na DVD od: 22.08.2012 Magic Box


Drama / Romantický / Komedie
Kanada, 2011, 99 min

Režie: Rob Heydon
Hudba: Craig McConnell
Scénář: 
Rob Heydon, Ben Tucker 
Hrají: Adam Sinclair, Kristin Kreuk, Billy Boyd, Carlo Rota, Natalie Brown, Stephen McHattie, Dean McDermott, Colin Mochrie

Irvine Welsh nepatří mezi u nás zrovna zprofanované autory. Tento skotský spisovatel ovšem napsal v roce 1993 knihu jménem Trainspotting, kterou Danny Boyle o tři roky později přetvořil ve snímek, který má dnes status jednoho z největších britských kultovních snímků. Na DVD minulý měsíc u nás vyšla nejnovější adaptace jedné z povídek, konkrétně The Undefeated, z knihy Ecstasy. Jak tedy dopadl další výlet, tentokrát kanadské produkce, do knižního světa autora, ve kterém prim hrají drogy tentokrát?

Lloyd Buist je drogový dýler pašující chemické látky přes hranice z Amsterdamu domů do Skotska. Pracuje pro zdejšího obchodníka s drogami Sola. S jídlem roste chuť a tak se Lloyd rozhodne přivydělat si s pár kamarády bokem na soukromé akci. Solo se to ovšem dozví a dožaduje se podílu na výdělku, který je důvodem proč trojice kamarádů tuhle akci dělá. Během večera potkává hlavního hrdinu Heather, která znuděná svým současným životem poprvé zkouší extázi. Celá akce však v okamžiku končí policejním zásahem. Dvojici se podaří utéct ze spárů ochránců zákona a během následujícího rána k sobě nacházejí cestu. A tak zatímco jeho osobní život nabírá nový směr, jeho pracovní život nabírá nepříjemného směru. I přesto, že se akce nevydařila, Solo chce své peníze.    

Předně musím na svoji obhajobu říci, že jsem předlohu nečetl, tedy tento článek není ovlivněn srovnáním s literárním dílem ani se nezabývá vydařeností adaptace. Základním problémem snímku je fakt, že znalí spojení s autorem budou Extázi spojovat právě s Trainspottingem. A to je právě asi ten největší problém, protože snímek se tomuto očividnému napojování nebrání, ba ho místy přímo vyvolává.

A to je problém, neboť látka jak je podaná nemá ani zdaleka takovou nosnou sílu, aby sama utáhla něco málo přes slabou hodinku a půl, natož se snažila vyvolat něco víc. Extáze se totiž snaží útočit plnou silou hned přes několik různých front na divákovy emoce, nicméně 90% těchto snah končí naprosto mimo. Ať už jde o přílišné mísení motivů nebo snaha o to vyjádřit se ke všemu od rodinných problémů nebo smrti až po otázku víry. Snaha je to sice hezká, nicméně naprosto zbytečná. Snaha pozvednout tu průměrnou šeď mezi útěky mimo realitu které hrají kvalitativní světlé momenty Extáze je jednoduše příliš rozvrstvená na to, aby způsobila nějaký dopad na diváka.

Extáze bohužel končí jako takový mix všeho a zároveň ničeho. Snaha je tu vidět na každém centimetru, nicméně to vypadá, že si snímek moc dobře uvědomuje, že mu dochází dech již v úvodu. Ve výsledku je to tak jeden velký trip od jednoho útěku z reality k druhému, skrze řeku průměrnosti. Jednotlivé elementy a motivy působí fajn, stejně jako snaha pozvednout zábavu v nočních podnicích na nějakou sofistikovanější úroveň, ale v hromadě to moc doopravdy nefunguje. Divákovi je to totiž úplně jedno. Bohužel, potenciál tu byl. 

Lloyd žije pro jednu nekonečnou párty. S jídlem ale roste chuť a celý jeho svět se zamotává. Bohužel mezi zamotanými je i divák. Průměrnou kaši která se snaží vyjádřit snad úplně ke všemu doplňují vydařené úniky z reality. Nicméně není jich tolik aby zakryli až příliš velkou snahu napodobit Trainspotting a tvářit se přitom strašně vážně. Snaha o originální romanci bohužel končí jako naprostý průměr snažící se ze všech sil vymanit ze své škatulky. Bezvýsledně.  
 Hodnocení: 40%


 Koktejl :
40 % Trainspotting jinak
30 % Rekreace mimo realitu
30 % Šeď 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?