Přeskočit na hlavní obsah

Polski film [75%]

Polski film
http://www.csfd.cz/film/288137-polski-film/
http://www.imdb.com/title/tt2197242/


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 12.07.2012 Aerofilms
V kinech SR od: 11.10.2012 ASFK

Režie: Marek Najbrt
Scénář: Robert Geisler, Benjamin Tucek, Marek Najbrt
Hrají: Jan Budař, Tomáš Matonoha, Josef Polášek, Pavel Liška, Marek Daniel, Jana Plodková, Lucie Benešová, Katarzyna Zawadzka, Krzysztof Czeczot, Marcin Kobierski, Kristýna Boková-Lišková, John Malkovich

Spojení slov originální nebo experiment a český film není zrovna obvyklým úkazem v domácí kinodistribuci. Někteří tvůrci nejspíše považují invenci za sprosté slovo a tak dopují do kin převážně předvídatelného humoru i děje, se starými známými, tak nějak pro ty svoje české diváky. Naštěstí je tu pořád pár filmařů, kteří se pokouší dělat film a ne jen sérii dobře známých po sobě jdoucích scének s proměnou rekvizit. Marek Najbrt patří mezi takové tvůrce, o čemž přesvědčil obecenstvo svým snímkem Protektor z roku 2009. Když s ním však spojí síly osobnosti české komediální scény Maronoha, Liška a další, rozhodně to vypadá, že je na co se těšit.    

Čtveřice herců Daniel, Matonoha, Polášek a Liška, odchovaná brněnskou JAMU přichází s nápadem jak oživit jejich uvadající herecké kariéry. Oživí formát svého dávného projektu Komediograf v nové, filmové podobě. O natáčení tohoto filmu pak vznikne dokument. Celý projekt je ovšem náročnější po finanční stránce než se producent Matonoha zprvu domníval a tak musí kývnout na nabídku polské koprodukce která alespoň z části přesune natáčení také do polského Krakova. Nejsou to ale jen zásahy z polské strany, které posunou film na šikmou plochu. V obnovené spolupráci této čtveřice brzy přichází na světlo neuzavřené spory z minulosti.

Ač se to možná z počátku nezdá, Polski film je poněkud těžce uchopitelný snímek, neboť vychází z principů mockumentary žánru, nicméně jakékoliv zaškatulkování filmu není vyloženě na místě. Celé je to totiž stavěné na osobitém humoru této čtveřice, který ačkoliv se pohybuje v rámci klasických bariér české humoru a spoléhá na léty ověřená sprostá slova jako katalyzátor diváckého smíchu, nakonec se vždy vrací do výchozího bodu, kterým je právě osobitost použitého humoru. Jak říká přímo jeden polský expert na český humor, snímek neobsahuje český humor, neobsahuje ani polský, on vlastně není ani vtipný. Tak proč se část publika výborně baví, když druhá část neskutečně trpí? Jednoduše proto, že jako téměř každý experiment, potřebuje Polski film ideální podmínky k tomu aby byl úspěšný. Pokud se tak nenaladíte na vlnu humoru, skrze který si tvůrci dělají srandu skrze několik úrovní až přímo na úroveň diváka a přitom si hrají přímo s filmem samotným, bude pro vás téměř dvouhodinová výprava na natáčení snímku který nikdy nevznikl dalším odpadem české filmové produkce.     

Je tu ovšem také druhá možnost. A to taková, že se naladíte na humor pánů z Brna a budete si užívat jejich eskapády stejně, jako si je oni užívají na plátně. Samozřejmě teď netvrdím, že snímek nemá vyloženě hluchá místa. Ano má a má jich hodně. Naštěstí ovšem nejsou tak zásadně dlouhá, aby vás to trápilo delší dobu. Snímek totiž nabízí dostatek podmětů k tomu, aby jste si jej užili i přesto. To co snímek nabízí je totiž místy blbý ale přesto koncentrovaný úlet, který jen tak v českých kinech zase neuvidíte a při kterém se budete bavit zejména na účet absurdity a trefnosti některých momentů. Jednoduše a prostě taková kamarádská estráda, na kterou jste omylem dostali pozvánku. 


Polski film rozhodně není kdoví jak skvělou záležitostí, která by bořila milníky české produkce. Co však přináší je kontroverzní snímek, který vás bude buďto bavit, nebo bude u vás aspirovat na titul kravina roku. Pokud vám humor sedne, pobavíte se víc než dobře i na úkor občasnému až příliš velkému experimentování ze strany jak hereckého tak scenáristického ansámblu. Jako jednorázový experiment říkám ano, napodruhé by podobná sázka ale už vyjít nemusela.     


Parta čtyř známých herců se rozhodla zavzpomínat na svá mladá léta. To vše v experimentálním snímku, který ačkoliv sází na osvědčené berličky k zábavě diváka, funguje v celku i jako originální zábavná komedie postavená na u nás ne zrovna obvyklém mockumentary žánru. Obsahuje však také velké množství chyb a hluchých míst které trošku ztrpčují skoro dvouhodinovou stopáž filmu. Pokud se ovšem naladíte na osobitý humor, bavit se budete i přesto dobře. Pokud vám úvodní dvacetiminutovka nesedne, doporučuji hledat někde jinde. 




Hodnocení: 75%
Koktejl: 
45% Originalita
40% Osobitý humor 
15% Hluchá místa

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?