Přeskočit na hlavní obsah

Já, padouch 2 | Despicable Me 2 [60%]

Gru a Mimoni jsou zpět. V roce 2010 přišel do kin snímek Já, padouch, který podle všech předpokladů měl být jen tím dalším animákem, který sice naplní alespoň rozumně kina, avšak relativně rychle prošumí, jako tomu je u mnoha jiných animáků několikrát do roka. Nicméně nebylo tomu tak. Na poměry konkurence relativně levný animák celosvětově v kinech vytřískal více než půl miliardy dolarů a stal se jedním z nejúspěšnějších animáků posledních let. Z toho vzadu se tak stal černý kůň sezony a divákům dobrodružství superpadoucha a jeho malých žlutých pomocníků zkrátka přirostla k srdci. A tak letos přišel do kin druhý díl. Je to opět pecka pro malé i ty odrostlejší? 

Gru se po posledním plánu, který obsahoval uloupení měsíce, rozhodl kvuli dolkám seknout se zlodušinou a obrátit se na stranu dobra. S doktorem Nefariem se snaží založit živnost na výrobě džemů. Tyhle plány jdou ovšem stranou, když Grua unese agentka Lucy z Antipadoušské ligy. Chtějí po něm totiž pomoc. Svět ohrožuje nový terorista, který ukradl novou chemickou sloučeninu, která ze všech živých tvorů je schopná vytvořit nezničitelné a nekontrolovatlné bestie. Gru sice ze začátků pomoc odmítá, avšak co nevidět se z práce pro ligu stává možnost, jak vyplnit díru po padoušských plánech...  

Jednička byla poměrně zábavnou záležitostí. I když totiž využívala téměř všech klasických nešvarů animáků podobného ražení, tak nějak jí to nešlo míti za zlé. Nápaditost tomu totiž nechyběla, příběh taky nebyl zrovna špatný, pohled záporáka byl podobně zábavný jako v případě animáku Megamysl a do toho mimoni, kteří se ukázali jako hlavní síla této značky. Popravdě, malí žluťáci a Agnes jsou ty dvě věci, které se vám zaručeně vybaví, když se řekne Já, padouch.

Dvojka si je toho moc dobře vědoma a tak ani v jednom pohledu nepolevuje. Zaslouží si navíc jakousi malou formu uznání za to, že se vás nesnaží přecpat těmito dvěma elementy úplně k prasknutí. No možná v případě žlu´táků, ale kdo by jim to měl za zlé. Problém druhého padoucha vězí totiž trochu někde jinde. Ano samozřejmě, pořád je to animák který se dokáže v konkurenci většinou nemastných animovaných příběhů více než prosadit, ovšem ono kouzlo jedničky je bohužel to tam. Já, padouch 2 je totiž více než čímkoliv jiným takovou sázkou na jistotu. Ve stylu kdo nic moc nedělá, nic moc také neskazí no ne?

Ve světle jedničky totiž působí její pokračování možná až příliš sebeúčelně, předvídatelně a celkově to spíše než napínavý film připomíná několikátou jízdu na horské dráze. Už totiž víte, co přijde za další zatáčkou, kde bude jízda o něco divočejší a kde leží konec cesty. Neznamená to, že byste se nudili, to ani omylem, avšak prostě to postrádá tu jiskru, která by z toho udělala něco víc, než jen další nepočmárané plátno, kde může opět vyniknout skupinka malých pomocníků a jedno z nejrozkošnějších animovaných dětí v historii filmu vůbec.

Ten kdo tak čeká o něco víc než to, bude možná po shlédnutí filmu tak trochu zklamaný. Pierre Coffin a Chris Renaud přivádějí k životu svého černého koně pro děkovací jízdu po vyhraném závodu. Dvojka sice vydělala v kinech daleko více, než její předchůdce, obsah nám ale trochu zvětral. Pořád je to zábavný animák který nabízí několik zajímavých postav a snesitelné okolí a který za celou hodinu a půl nestihne začít nudit. Ovšem z jedničkou tak solidně načrtnutého prostředí se dalo vytřískat mnohem mnohem víc. Co naplat. Tak jako tak se dočkáme za dva roky minimálně Mimoní sólovky. Tak zase příště.

Gru je zpět a mimoni s Agnes jakbysmet. Dvojka Já, padouch je zábavným rodinným animovaným snímkem, který obstojně těží z popularity nastolené prvním dílem. Tam kde by ovšem mohl šlapat na plyn a dopovat obdobnou dávku invence a nekonvenčního humoru, zařazuje nižší rychlostní stupeň a vsází spíše na sebeúčelnost a jistotu. V rámci konkurence pořád solidní nadprůměr, v porovnání s předchůdcem menší kvalitativní propad. 

 Koktejl:
50% Mimoni
20% Agnes
30% To vše ostatní



Já, padouch 2
( Despicable Me 2, Ja, zloduch 2 )
Animovaný / Komedie / Rodinný
USA, 2013, 98 min

Režie: Pierre Coffin, Chris Renaud
Scénář: Ken Daurio, Cinco Paul
Hudba: Pharrell Williams, Heitor Pereira
Hrají: Steve Carell, Kristen Wiig, Benjamin Bratt, Miranda Cosgrove, Russell Brand, Ken Jeong, Steve Coogan, Elsie Kate Fisher, Dana Gaier, Nasim Pedrad, Kristen Schaal, Pierre Coffin, Chris Renaud, Jess Harnell, Alec Medlock, Laraine Newman, Jim Ward, Moises Arias

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 04.07.2013 CinemArt
V kinech SR od: 04.07.2013 Barracuda Movie
Na DVD od: 06.11.2013 Bonton
Na Blu-ray od: 06.11.2013 Bonton

http://www.csfd.cz/film/300387-ja-padouch-2/
http://www.imdb.com/title/tt1690953/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?