Přeskočit na hlavní obsah

Pacific Rim - Útok na Zemi | Pacific Rim [35%]

Jméno Guillerma del Tora snad netřeba představovat. Mexický talent, který si udělal jméno především temnými snímky a jeho Faunův labyrint byl dokonce nominován na Oscara, už patří k těm zažitým jménům zaoceánské tvorby. Z jeho režie jedné části Hobita bohužel sešlo, nicméně Guillermo proto měl důvod. Tím byla téměř dvousetmilionová sci fi řežba Pacific Rim - Útok na Zemi, která se u nás za necelý měsíc dostane na Bluray a DVD. Je dobře že dal režisér přednost gigantickým robotoům a mimozemšťanům prostor před velkolepou knižní adaptací podle scénáře na kterém se podílel? 

Země už není tím klidným místem jako v současnosti. V budoucnosti se totiž v Tichém oceánu otevřel galaktický portál, který na Zemi transportuje obrovská monstra, Kaiju. Jedinou možností jak s nimi bojovat je celosvětový program Jaegerů, obřích robotů pilotovaných dvěma piloty, pomocí kterých se lidé mají alespoň nějakou možnost bránit obrovským monstrům. Raileigh se svým bratrem patří k těm nejlepším. Jednoho dne však jejich útok nevyjde uplně podle představ, jejich robot "Gipsy Danger" je těžce poškozen a Raileghův bratr zabit. Ten proto skončí s pilotováním a živí se jako dělník na stavbě obraného valu, který má být tou nejefektivnější linií ochrany proti nepřátelům. Když je však program Jaegerů o několik let později ukončen, Raileghův bývalý vedoucí důstojník Stacker Pentecost jej povolá zpět do služby. Dostal totiž na povel zbytek Jaegerů a na poslední základně poblíž Tokia, kde ještě tito roboti operují, plánuje poslední útok proti samotnému portálu, aby ukončil invazi mimozemských potvor jednou pro vždy. To však ještě netuší, že v momentě kdy technologie obranného valu selže, je tenhle jejich odvážný plán poslední šancí lidstva na přežití.

Musím se přiznat, na tohle jsem se opravdu těšil. Přeci jen, snímek kde si několik desítek metrů velcí roboti a mimozemšťani dávaají doslova po hubě, co víc si může ta dětinská část ve mně přát. Navíc, Guillermo del Toro narozdíl od čistě akčního Michaela Baye umí i atmosféru, takže to mohlo dopadnou jen lépe, než právě Bayova Transformeří série, ne? Jak pošetilé ode mě si myslet, že by se zde mohlo jednat o něco víc, než jen o akční sekvence naroubované na patosem prolezlý snímek. To je totiž přesně to, co bohužel Pacific Rim - Útok na Zemi je.   

Už od prvních minut se del Toro a ostatní snaží šlapat nekompromisně na plyn a doslova vás vrhnou do víru dění. To samo o sobě není na škodu, kdyby ono budování atmoséry lidstva pod mimozemským nátlakem neprobíhalo téměř výhradně fromou skokových sekvencí, při kterých se proletí značnou rychlostí a divák nemá uplně dobrou možnost se aklimatizovat na změny které ona sekvence přinaší. Je to jako kdyby někdo při prvním náznaku tečení pomyslné vody do bot zařval na place "A sakra! Zrychlovačka a Roboti!"´Čekáte něco víc než jen dvě hodiny mlácení robotů po tlamě emzáků vším možným co najdou povalovat se na zemi? Hehe, v tom případě máte smůlu. Dostanete tak maximálně další dávku předvídatelného a ničím neoriginálního děje na pozadí a ... ano, další roboty. 

Není to však jen vina poměrně hloupého a neoriginálního scénáře. Pacific Rim je především celkem neoriginální snímek celkově. Ano, Guillermo si zaslouží uznalé pokynutí hlavou za to, že se mu tuhle megalomanskou srandu za bezmála dvěstě mega podařilo protlačit do produkce, ovšem v momentě, kdy z rovnice odstraníme opravdu efektní bitky dvou a více velikánů, co nám zůstane? Originalita snímků končí tak možná v rámci přiznaných a nepřiznaných inspirací. Navíc snímek působí i v takovémto monstrozním měřítku až příliš lacině, nudně a dovolil bych si i říci, že jsou pasáže které mají potenciál vyvolat trvalé poškození mozku.

Tohle se prostě nepovedlo. Akční scény jsou sice o něčem, značnou část jich ale už vyspoilovaly trailery, to co je ale mezi nimi je bohužel mizérie. Charlie Hunnam navíc jen přesvědčuje, že je neskutečné dřevo, kterému byste nevěřili ani kdyby umíral. Solidní hlasový aparát a mužná muskulatura holt nejsou všechno. Zachránit se to sice snaží Idris Elba coby badass velící důstojník, když mu však podráží nohy jeho vlastní dialogy, ani jeho neskutečné charisma to nedokáže zachránit. Zklamavší je navíc tentokrát i skladatel Ramin Djawadi, který kopíruje snad veškeré možné šablony, které jen můře a jeho hudební doprovod místy až nepříjemně připomíná (pokud se to dá ještě označit připomínáním a ne jen prachsprostou vykrádačkou) jiné, poměrně velmi dobře známé motivy. 

Guillermo del Toro je schopný režisér, kterému se daří vykreslit poměrně slušně monumentálnost Jaegerů, avšak mizerný, stereotypů plný a klišé a patosu přecpaný příběh mu podráží nohy naprosto trestuhodně. Nakonec, čekáte-li vyloženě hloupý film pln zábavné monumentální akce, i tak ty dvě hodiny a čtvrt vychází jako vyložené zklamání. Hloupoučký mix všeho možného i nemožného trpí poměrně všemy představitelnými nešvary, tedy kromě Idirise Elby a velké části akčních scén, které jsou tou jedinnou, vyloženě světlou částí snímku. Zbytek je totiž asi takový podivný materiál, že vás to nutí přikládat dlaň (facepalm) k hlavě v takové frekvenci, že by si z vás vzal inspiraci každý slušný Dj z vesnické diskotéky.  

Roboti! - A co příběh? - Copak jsi mě neslyšel? Roboti! - Asi takhle to pravděpodobně vypadalo na srazu scénáristů Pacific Rimu - Útoku na Zem. Guillermo del Toro natočil v akci silný a majestátní, avšak ve všem ostatní podprůměrný a hloupý snímek plný předpokládaného patosu a nepředpokládaných logických zádrhelů, mizerných hereckých výkonů a scénáře, který originalitu neviděl ani z rychlíku. Je to celkem škoda, Takhle nadějný snímek si ve vodách slabého průměru skončit nezasloužil.  
Pacific Rim - Útok na Zemi

( Pacific Rim, Ohnivý kruh )
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
USA, 2013, 132 min

Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Travis Beacham
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuči, Charlie Day, Max Martini, Robert Kazinsky, Clifton Collins Jr., Robert Maillet, Diego Klattenhoff, Ron Perlman, Burn Gorman, Heather Doerksen, Santiago Segura, Larry Joe Campbell, Robin Thomas

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 11.07.2013 Warner Bros. CZ
V kinech SR od: 11.07.2013 Continental

http://www.csfd.cz/film/290368-pacific-rim-utok-na-zemi/
http://www.imdb.com/title/tt1663662/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?