Přeskočit na hlavní obsah

Stážisti | The Internship [60%]

Owen Wilson a Vince Vaughn opět spolu. Dvojice komediálních herců, kteří se naposledy v hlavní rolích spolu sešli v komedii Nesvatbovi, se vrací po letech s další komedií. Tenokrát se však dvojice jeiich hrdinů zaměří na úplně jinou sortu lidí. Řeč bude totiž o internetovém gigantu Google, který v našich životech hraje čím dál tím větší roli. Daleko větší otázkou je ale to, zda-li dokáží navázat na největší úspěchy skupiny komiků frat pack, nebo doloží její kvalitativní úpadek v posledních letech? 

Billy a Nick měli své jisté. Jako prodejci luxusních hodinek si sice nepřišli na velké peníze, avšak jejich výdaje jim to poplatilo a navíc to byla práce, ve které byli dobří. To vše ale jen do doby, než jejich šéf celý potápějící se průmyslu opustí a oba skončí na dlažbě. Vzhledem díky jejich téměř nulovým zkušenostem mimo obor jejich dlouholeté práce, je jejich pracovní uplatnění v jiném zaměstnání téměř nulové. Billyho však napadne, že pokud mají někde šanci začít znovu, je to na stáži v jedné z největších firem která je k dispozici. Google totiž nabízí právě v tu chvíli volná místa na stáži, která pro nejúspěšnější ze stážistů budou na konci několika týdenního maratonu znamenat pracovní místa ve společnosti. Konkurence čerstvých absolventů je však veliká a dva obchodníci s téměř nulovými znalostmi počítačů to v internetové fimrě budou mít zatraceně těžké. Zvláště když proti nim stojí spoustu ambiciozních vysokoškoláků... 

Uznávám, základní děj filmu není úplně to, co by člověk od téhle dvojky čekal. Vše je zkrátka tak nějak moc až příliš podle klasického vzorce. Bohužel se to ani s postupem děje nezlepší. A to je právě ona stinná stránka filmu. Spousta věcí je tu totiž prostě jen proto, že jinde fungovala, Vaughn a spol chtějí aby jejich film fungoval, tak to sem prostě šoupli taky. A pro jistotu to pořádně znázornili, tučným písmem a dvojím podtrhnutím. Zkrátka spousta věcí ve Stážistech působí jednoznačně vykonstruovaně, neoriginálně a strašně moc nuceně. Takže proč tak relativně vysoké hodnocení?  

Nejspíše právě proto, že i přes tu značnou míru absurdních momentů, vrcholnou aburditu, spoléhání na stereotypy a klišé a ono přílišné tlačení na pilu, snímek působí jako fajn oddychovka, která zkrátka dokáže pobavit. Není to sice kdoví jak vrcholný humor a komediím roku bych to ani zdaleka nepřiřazoval, avšak v záplavě toho product placementu a v podstatě jedné velké reklamy na Google, se totiž skrývá poměrně solidní komedie, která i přes své zásadní chyby dokáže bavit, nepotřebuje fekální humor k tomu, aby pobavila diváka, a hlavně těží z ústředního dua, které svoji chemii ještě neztratilo. Ty chvíle kdy se jinak otravné trapné momenty přetváří do úsměvu diváka upřímným způsobem prostě fungují. 

Koneckonců, stážisti nejsou ani zdaleka tak špatným snímkem, jak by se mohlo zdát. Má sice spoustu chyb, je strašlivě neoriginální, šíleně nucený a vyznívá jako jedna do extrému zahnaná reklama na Google. Na druhou stranu ale nabízí poměrně oddychovou zábavu, u které se vyloženě nechytáte za hlavu jak je to debilní, ani nemáte potřebu páchat rituální zločiny kvůli fekálnímu humoru, které se zde protentokrát zkrátka nepoužívá. Je-li to dobrá vizitka nebo ne, to nechám na vás. I když snímku možná trochu nadržuji, ani jednou jsem se za ty dvě hodiny co stážisti mají nenudil. Pokud tedy chcete u něčeho vypnout a neřešíte moc o čem to je a jak to vlastně funguje, mohl by být tento film pro vás zajímavá volba. Tak jako tak je to totiž pořád lepší než TO, co okupuje v současnosti česká kina.     

Wilson a Vaughn po letech znovu a docela obstojně. Samozřejmě, je to kýčovitá, nesourodá snůška keců a stereotypů, avšak na ploše necelých dvou hodin to poměrně spolehlivě pobaví v případě, že od toho nečekáte žádné zázraky. Klasika se ze stážístů jistojistě nestane, jako nenáročná jednohubka ale poslouží slušně.   

 Koktejl:
100% Google


Stážisti
( The Internship )
Komedie
USA, 2013, 119 min

Režie: Shawn Levy
Scénář: Vince Vaughn
Kamera: Jonathan Brown
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rose Byrne, Will Ferrell, Dylan O´Brien, Joanna Garcia Swisher, Tobit Raphael, Aasif Mandvi, Max Minghella, Rob Riggle, Josh Gad, Jessica Szohr, Tiya Sircar, Anna Enger, Josh Brener, Troy Faruk, John Goodman, Gary Anthony Williams, B. J. Novak, Shawn Levy

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 11.07.2013 CinemArt
V kinech SR od: 11.07.2013 Barracuda Movie
Na DVD od: 20.11.2013 Bonton
Na Blu-ray od: 20.11.2013 Bonton





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?