Přeskočit na hlavní obsah

47 róninů | 47 Ronin [55%]

Cesta snímku 47 Róninů na stříbrné plátno připomínala docela bolestný porod. Projekt oznámený v roce 2008 trápilo přešvihnutí rozpočtu, několikaměsíční přetáčky a odklady až tenhle předražený blockbuster zakotvil v distribuci o letošních vánocích (u nás o pár dní později). Kdo by se o vánocích nešel podívat na partu 47 samurajů, kteří na konci svého dobrodružství spáchají sebevraždu. 47 Róninů si s sebou nese pověst neúspěšného propadáku, který před investory odepsalo i domovské studio. Je ale tahle asijská fantasy opravdu tak špatná?   


Když byl ještě mladý, Kai byl nalezen skupinou samurajů lorda Asana. Na jeho rozkaz byl mladík ušetřen a i když byl jako míšenec vykázán z prostorů hradu,  začal sloužit rodině lorda Asana. O několik let později, pořádá na svém panství lord Asana turnaj pro samotného šoguna, při kterém je však očarován mocnou čarodějkou a pokusí se o vraždu lorda ze sousedního panství lorda Kira. Za to, že se v době míru pokusil vzít život, je potrestán trestem smrti a jeho samurajové jsou označeny za roniny, samuraje bez pána. Vrchní samuraj Ôishi však ví jak to bylo a plánuje i přes výslovný zákaz šoguna krvavou pomstu. Na pomoc si bere loajální samuraje svého zrazeného pána a také Kaie, jehož život před tím, než jej našli samurajové, se začíná odkrývat čím blíž jsou jeiich cíli.      

Řekněme si to narovinu, 47 róninů není dobrý film. Není však ani tou zdrcující totální prohrou, jakou se z něj snaží udělat někteří kritici a recenzenti. V konečném důsledku není totiž tato rádoby freska japonské kultury v americkém blockbusterovém balení ničím jiným, než jen průměrnou fantasy ve všech ohledech, která více než na cokoliv doplácí na to, že se snaží zalíbit všem a tak finanční manko ve formě přestřeleného a překročeného rozpočtu který čítál i s masivní sumou za marketing film kolem 200 mega.

Kdyby se totiž tento snímek tolik nesnažil být další velkolepou popcornovou akční podívanou s vůní asie, trochu zkomorněl a scénář dostal na starosti někdo schopnější než autor scenárů posledních dílů Rychle a zběsile Chris Morgan, kterému logické uvažování a uvěřitelnost postav říká asi tolik, co mě stav zemědělství v Chile a Peru, mohl z toho být daleko zajímavější snímek, který mohl mířit poměrně vysoko. Dříve než však do filmu začalo studio přidávat důraz na postavu Keanu Reevese a začalo rapidně obohacovat děj o klasické blockbusterové kličky daleko za hranice komorního příběhu zrazených samurajů na cestě za pomstou, který měl být přiikořeněný magií a fantasy, přišel opravdu odfláknutý scénář. Chris Morgan a Hossein Amini totiž v rámci necelých dvou hodin předvádějí scénáristicky jednu hovadinu za druhou, takže veškerou vážnost strhají mizerné dialogy, ploché postavy zavánějící nuceností a završuje to celé originální znění, ve kterém anglický dabing většině postav jednoduše nesedí, proč by také ano. 

Na druhou stranu ale zase snímek nabízí několik drobností, které jej udržují na té pozitivnější části v blízkosti oblasti průměrnosti. Digitální triky nejsou tak šíleně špatné (nebo spíše by snesly ještě dost práce ale v podobné cenové kategorii jsme nedávno viděli ještě daleko horší práci, zdravím druhého Hobita), kamera je většinu času solidní a výprava má také svě světlé stránky. Především je to ale velmi solidní hudební doprovod Ilana Eshkeriho, který sice nepřínáší zhola nic nového, nicméně v rámci možností funguje dokonale. 

Co tedy říci závěrem k tomuto problémovému blockbusteru? 47 róninů rozhodně není špičkovou fantasy. Toto asijským kořením ovoněné fantasy je hloupá americká sonda do japonské kultury, která sama o sobě vlastně neví čím chce být, přičemž během svého času na plátně neobratně dupe po japonských tradicích a kultuře jako posmylný slon v japonském porcelánu. Pominu-li ale fakt, že je snímek vyhnán do úrovně hloupého komerčního blockbusteru, jako nenáročné fantasy docela funguje. V rámci necelých dvou hodin jsem se ani na minutu nenudil i přesto, že prolog příběhu zabere dobrou třetinu filmu. I přes veškeré hlouposti a nucenosti je tak 47 róninů docela snesitelnou podívanou, u které budou lidé s úzkou vazbou na asijskou kulturu skřípat zubama, a ti ostatní ji přežijí bez zásadnějších trvalých následků.  

Neo a jeho parta samurajů nesamurajů vyráží na cestu za pomstou v krutě popcornem vyhoněné amerikanizované verzi japonské legendy. Problémový snímek to sice schytal kde mohl, nicméně já bych to neviděl až tak černě. O tom, že by Chris Měl dostat lopatou po hlavě aby se mu rozsvítilo jsem se vyjadřoval už v případě šestého Rychle a zběsile. Pominu-li naprosto nelogické díry ve scénáři a jeho hloupost a odfláknutost, dostává se k nám do distribuce průměrné (s přivřenýma očima lehoulice nad průměr) fantasy, které se tváří jako že znásilňování japonské kultury a legend je docela zábava. Výprava je solidní, kamera taky a Ilan Eshkeri k tomá hudebně rozhodně co zajímavého říct, takže nakonec proč ne.  
 Koktejl:
30% Nucený blockbuster
40% Komorní amerikanizovaná verze japonské legendy
20% Hloupý scénář
10% Neo
 

47 Róninů
(47 Ronin, 47 Roninov)
Akční / Drama / Fantasy / Dobrodružný
USA, 2013, 119 min

Režie: Carl Rinsch
Scénář: Hossein Amini, Chris Morgan
Kamera: John Mathieson
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrají: Keanu Reeves, Tadanobu Asano, Rinko Kikuči, Cary-Hiroyuki Tagawa, Yorick van Wageningen, Hirojuki Sanada, Togo Igawa, Džin Akaniši, Kó Šibasaki, Min Tanaka

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 02.01.2014 CinemArt
V kinech SR od: 02.01.2014 Barracuda Movie

http://www.csfd.cz/film/287719-47-roninu/
http://www.imdb.com/title/tt1335975/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous