Přeskočit na hlavní obsah

Vlk z Wall Street | The Wolf of Wall Street [85%]

Jen málokterý režisér v současném Hollywoodu se může pochlubit takovou reputací jakou má práve Martin Scorsese. Kritiky oblíbený a fanoušky milovaný tvůrce kultovních filmových klenotů za svoji kariéru stihl již natočit několik opravdu prvotřídních snímků a udělat hvězdu z nejednoho herce. Je proto docela logické, že od jeho páté spolupráce s Leonardem DiCapriem byly opět očekávány velké věci. A popravdě, jeden z nejlepších snímků loňského roku se nyní dostal i do české distribuce. Marty totiž opět neskutečně vládne. 

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) si na svůj vstup do světa makléřů na Wall Street vybral docela nevhodnou chvíli. Krize trhu způsobila, že spousta makléřů přišla o práci, zkrachovaly i velké firmy a tak pro lidi jako je Jordan nebylo místo. Rozhodl se proto vydat se makléřům obchodujícím s akciemi mimo Wall Street. Aplikováním politiky dravého marketingu si však brzo získává respekt a s tím přichází i zásadní kapitál do jeho rukou. Založení vlastní firmy kde by lehce poupravený trh s akciemi, kde jdou především peníze do jeho kapsy, mohl jet ve velkém. Čím výše se ale v tomhle nekompromisním světě velkých financí dostanete, tím nebezpečnější je pak pád...  

Je více než příjemné vidět režisérskou legendu opět v neskutečné ráži. I přesto, že mě osobně se jeho poslední snímky líbily, pro spoustu lidí už byly na poměry tvůrce jeho velikosti poněkud slabší. A právě těm ukazuje Scorsese ve svém novém počinu, zač je toho loket. Doslova. Adaptace životního příběhu člověka, který drobnými podvody a porušováním zákona pomocí Wall Street šíleně zbohatl a poté padl doslova na hubu je přesně tím snímkem, ve kterém Martin Scorsese dokazuje, že na věku nezáleží a vypilovanou dynamikou, minimálně v první polovině strká do kapsy drtivou většinu konkurence. 

Vlk z Wall Street je totiž neskutečně našlapaná záležitost plná energie, sexu, drog, lepých děv a peněz.  Výtečně natočená kritická sonda do fungování nevětší finančná tepny na světě stavý především na hodně solidním scénáři, který sice v závěrečné třetině trochu hapruje, ztrácí své tempo a působí na několik momentů zbytečně natahovaný, avšak nabízí dostatek nápadů, solidních dialogů a monologů a především množství neřízeného humoru, takže prostě baví i přesto, že má snímek bez dvou minut tři hodiny.  A to je poměrně impozantní vizitka.  

Velkou zásluhu na tom mají také herecké výkony, které jen dokazují, že si Martin Scorsese dokáže casting více než dobře pohlídat. Leonardo DiCaprio i protentokrát coby penězchtivý makléř neskutečně vládne (čímž předvádí do značné míry i takový protiklad ke svému Gatsbymu), Matthew McConaughey si i přes schvých jen několik minut na plátně fanoušky také získá a všichni ostatní jim zdatně sekundují v čele s solidním Jonahem Hillem, působivou femme fatale Margot Robbie a příjemně drzým Jeanem Dujardinem. K tomu všemu je navíc namixován opravdu zábavný mix povědomých hudebních motivů a příjemných klasických vypalovaček, které jen dokreslují barvitost celého příběhu. 

Vlk z Wall Street je tak zase po dlouhé době snímkem, který nejen že naplňuje divácká očekávání beze zbytku, přidává i něco navíc a má potenciál stát se další klasikou v režisérově filmovém portfoliu. Skvěle natočená záležitost která nabízí podobně návykový koktejl drog, peněz a sexu, který vám bude v hlavě rezonovat ještě nějakou dobu po opuštění sálu. Stejně tak jako silně chytlavé motivační pobrukovaní, které prostě nejde jen tak dostat z hlavy.    



Martin Scorsese to prostě má v malíku. Vlk z Wall Street se může rovnat s jeho největšími zářezy na filmařské pažbě. Skvěle natočená  komplexní sonda do světa vysokého byznysu je bohatá nejen na drogy, sex a prachy, ale také na filmařskou nápaditost, parádní herecké výkony a zábavný scénář, který i přes bez mála tříhodinovou metráž jednoduše nenudí. Tohle je něco, co se prostě jen tak nevidí.  
 Koktejl:
25% Drogy
40% Sex
15% Prachy
10% Wall Street
10% Herecky lahůdka 



Vlk z Wall Street
(The Wolf of Wall Street)
Životopisný / Komedie / Drama / Krimi
USA, 2013, 180 min

Režie: Martin Scorsese
Předloha: Jordan Belfort (kniha)
Scénář: Terence Winter
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Howard Shore
Hrají: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jonah Hill, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Rob Reiner, Jon Bernthal, Margot Robbie, Jon Favreau, Shea Whigham, Justin Wheelon, Aya Cash, Michael Nathanson, Ethan Suplee, Katarina Cas, Joanna Lumley, J.C. MacKenzie, Ashlie Atkinson, Cristin Milioti, Dan Bittner, Robert Clohessy, Christine Ebersole, P.J. Byrne

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 16.01.2014 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 16.01.2014 Bontonfilm SK

http://www.csfd.cz/film/287147-vlk-z-wall-street/
http://www.imdb.com/title/tt0993846/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous