Přeskočit na hlavní obsah

Paranoia [35%]

Měl to být snímek, ve kterém se po dlouhých letech opět spojí dvě herecké legendy a rozdají si to spolu na filmovém plátně, zatímco si jedna nadějná tvář showbyznysu trochu přihřeje tu svojí hereckou polivčičku. Bohužel něco nevyšlo a snímek zámořskými kiny prošuměl jak dlouho žádný jiný. Kritici taky zrovna nadšením nehýkali a tak se k nám do distribuce snímek nedostal. Je ale thriller Paranoia opravdu tak špatný jak se o něm šušká?


Adam (Liam Hemsworth) pracuje v renomované IT firmě, kde se však i přes jeho pracovní nasazení výsledky nemůže se svým týmem dostat někam výše ve firemním žebříčku. Když navíc jeho aktuální projekt nezaujme šéfa firmy Nicolase Wyatta (Gary Oldman), je propuštěn. Jeho plán vrátit vyhazov zaměstnavateli však nevyjde nejlépe a tak má na krku obvinění ze zpronevěry firemních fondů. Wyatt pro něj ovšem má nabídku, jak tohle všechno vymazat a ještě si přijít na slušné peníze, ze kterých pak může zaplatit finančně náročnou léčbu svého otce. Jeho úkolem je nechat se zaměstnat u Wyattova mentora a současného úhlavního nepřítele Jocka Goddarda (Harrison Ford). Z jeho firmy chce Wyatt dostat nejen jejich firemní tajemství, nicméně Adam má za úkol zjistit také co nejvíce o připravovaném revolučním telefonu, který by mohl Wyattovu firmu položit na lopatky. 


Šestnáct let po Air Force One a ti dva si jdou zase po krku. Tentokrát samozřejmě v jiných rolích, avšak pořád tahle konfrontace dvou hvězd funguje. Tedy, do jisté míry. Když totiž Gary Oldman a Harrison Ford odloží rukavice a jdou si přímo po krku, Paranoia funguje tak, jak by asi měla celou dobu. Problém je, že to nadšení a zapálení z verbálního souboje dvou hereckých legend vám nevydrží ani do konce jejich dvou dialogů, které ve filmu prohodí. Pořád je to ale to, co by se na snímku dalo považovat za pozitivní, protože pokud se začneme dívat jinde, tak to teprve začne být horská dráha. 

Robert Luketic natočil před lety poměrně solidní Oko bere s Kevinem Spacym, takže by vizuální stránku měl mít docela zvládnutou. A taky že má. Jenže tím to také končí. Rádoby efektivní audiovizuální stránka totiž ve většině času vyznívá úplně na prázdno a v té druhé části se vás pokusí umořit zase pro jednou vydatnou náloží product placementu že by se z toho udivili i tvůrci Ordinace v růžové zahradě a Ulice. Není to sice žádný nábytek Jamall na každém kroku ale i tak to nedává v rámci celého světa tohohle filmu zrovna logiku. A když už jsme u logiky, je tu jeden takový poznatek co se týče jejího vztahu s tímto snímkem. A to je fakt, že ji budete ve snímku Paranoia hledat marně.

Ona už základní synopse zní jako dalších x podobných thrillerů o průmyslové špionáži a to je přesně to co dostanete. Mix všeho možného, co jinde tak nějak fungovalo, tak se to rozhodli nacpat i sem s tím, že to namíchají do koktejlu dle vlastního receptu. Výsledek je takový, že je všechno povědomé, stereotypní a neoriginální, ale také především blbé. 

A to je vlastně tak i všechno, co se dá objektivně k Paranoie říci. Ve všech ohledech naivní a hloupá kopírka stokrát viděného, která nenabízí ani špetku invence a rádoby chytrý scénář je postaven jen na věrně známých replikách z dravého byznysu. Oldman i Ford tu hrají ony druhé housle v pozadí, nicméně až na pár jemných záblesků do dob dřívější slávy není moc o co stát.  Paranoia je dalším vzorovým případem snímku, který je tak zbytečně zfušovaný, že po zásluze propadl jak kriticky tak komerčně. Je ale i tak škoda, že další setkání dvou tak velkých hereckých jmen nebylo u nějaké kvalitnější látky. Potenciál tu byl, nicméně to co se nakonec dostalo do distribuce není nic jiného než jen hloupé podprůměrné béčko které zkrátka nudí.        

Gary Oldman a Harrsion Ford si jdou už zase po krku. Problém je však v tom, že jim to není moc platné. Doba Air Force One už dávno pominula a tihle dva jakoby si na ni ani nechtěli zavzpomínat. Těch pár záblesků je sice fajn, nicméně v celkovém pohledu žádná hitparáda. A to je tak jediné co k Paranoie říci. Thriller z prostředí IT, který mělo být odrazovým můstkem Thorova bratra k něčemu většímu a jeho snahou přihřát se ve světle dvou hereckých legend, však skončil jako prachmizerné a hloupé béčko, které kopíruje kde se dá a vlastní invenci nedokládá téměř žádnou. Zkrátka nuda na všech frontách. 

 Koktejl:
20% Thrilller z prostředí IT
25% Nuda
25% Kopírování od kolegů
20% Dvě herecké legendy jako předhazovači
10% Thor junior


Paranoia

Drama / Thriller
USA / Francie, 2013, 106 min

Režie: Robert Luketic
Předloha: Joseph Finder (kniha)
Scénář: Barry Levy, Jason Dean Hall
Kamera: David Tattersall
Hrají: Liam Hemsworth, Amber Heard, Gary Oldman, Harrison Ford, Embeth Davidtz, Lucas Till, Richard Dreyfuss, Josh Holloway, Julian McMahon, Kevin Kilner, Charlie Hofheimer, Mark Moses

http://www.csfd.cz/film/319939-paranoia/
http://www.imdb.com/title/tt1413495/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous