Přeskočit na hlavní obsah

Riddick [60%]

Na návrat jednoho z nejvíce charysmatických vrahů v celé galaxii se čekalo opravdu dlouho. Vin Diesel se na třetí snímek s Riddickem snažil sehnat už od Kroniky temna, která v kinech nepochodila tak, jak se čekalo, a tak producenti dávali od značky ruce pryč. Po osmi letech však Diesel peníze sehnal a kamery se rozjely. Snímek se koncem loňského roku dostal do kin a právě teď, v lednu, chystá invazi do domácích kin. Dáte vrahovi s naleštěnými očními bulvami šanci?   


Před lety jsme se s Riddickem rozloučili v momentě, kdy porazil Nekromantského velitele Lorda Marshala a celá nekromantská armáda mu klečela u nohou. I přesto že stanul v jejich čele, nikdy nepřijal jejich přísahu a nenechal se změnit v jednoho z nich. A právě to se mu stalo osudným. Neprohlédl past svého nejvyššího velitele Lorda Vaaka a málem ho to stálo život. Zrazen svými novými poddanými a nechán na pospas osudu v nehostinné poušti, Riddick musí najít cestu jak přežít. Jak brzy ale zjišťuje, planeta skýtá daleko větší nebezpečí než je její nehostinný povrch. Riddick se proto rozhodne pro riskantní plán jak se z opuštěné planety dostat pryč. Rozehrává s žoldáky hru na kočku a myš v které se chce za pomoci jejich lodi dostat z vražedné planety pryč. 

Riddick se hlásí ke kořenům této série, tedy k prvnímu dílu který u nás šel pod názvem Černočerná tma. Tento sci-fi horor postavil holohlavého zabijáka spolu s několika přeživšími do boje o přežití na nehostinné planetě, na které během slunečního zatmění vylezly na povrch stvůry které vyhladily původní populaci planety. V tomto ohledu by se dalo říci, že třetí dobrodružství tohoto zabijáka je do značné míry kopie, spíše než inspirace. Opět tu máme posádku (tentokrát tedy přesněji dvě), která se s Riddickovou pomocí snaží dostat z nepříznivé situace na nehostinné planetě. Pomineme-li tedy téměř tři čtvrtě hodiny dlouhý prolog, ve kterém hlavní hrdina osvětluje, jak se z vůdce nejsilnější armády ve vesmíru stal napůl mrtvým ztroskotancem na cizí planetě. 

Bylo by možná poněkud naivní chtít po Riddickovi aby co se týče scénáře něčím překvapil. Černočerná tma byla ve své jednoduchosti naprosto parádním béčkem, které pořád má konkurenci co do atmosféry co učit. Když se však Vin Diesel a spol pokusili utvořit komplexnější univerzum kolem této postavy, dopadlo to komerčním fiaskem a tak není divu, že se pokusili zkusit to podobně jako poprvé. To do značné míry funguje, nicméně právě ten přechod epické sci-fi do daleko komornějšího téměř survival hororu se neobejde bez problémů, stejně jako fakt, že napodruhé ten samý chod už prostě nechutná tak, jako když jste jej objevili. Přidejte si k tomu fakt, že minimálně polovina hereckého ansámblu pronáší repliky jak z laciné videohry a máte zhruba ten skrz na skrz béčkový materiál, na kterém toto pokračování staví. O tom že mu kouká sláma (v tomto případě greenscreen) z bot na každém druhém kroku snad ani nemluvě.   

I přes uvolněnější atmosféru, rozvláčněnější děj a v podstatě ve všech ohledech volnější přístup, není nové dobrodružství tohoto vesmírného zabijáka nuda. Samozřejmě, ve většině ohledů by nevadilo trochu přidat a ne jen tak kroužit na hladině, nicméně Vin Diesel má pořád charisma i dravost v merku a bylo by škoda tohohle dokonale padnoucího komba nevyužít. 

Riddick je tak nakonec mírným zklamáním na všech frontách, nicméně ne takovým, abyste tento film zatracovali. Naopak. Je i napotřetí fajn vidět jednoho z nejvíce charismatických svalovců v Hollywoodu v roli ultimátního badass vesmírného bijce, stejně jako je fajn vidět jak posádky okolo něj umírají jeden po druhém buď jeho rukou nebo rukou (chapadlem?) potvor na povrchu planety. Atmosféra jedničky ani epický rozměr dvojky tu tentokrát nehledejte. Riddick je laciné akční béčko, které tuto nálepku nosí s hrdostí, stejně jako svůj mládeži nepřístupný rating. V mnoha ohledech sice chybí potřebný materiál pro to udělat ze snímku něco víc než jen uvolněnější návrat na plátna kin, avšak i v těchto mezích zvládá snímek bavit celé dvě hodiny. Pokud tak nečekáte další vypilovanou záležitost ale spíše další výlet do Riddickova světa, nezbývá než snímek doporučit. 

Riddick napotřetí a tentokráte na půl plynu. Třetí Riddick se až příliš snaží být novou černočernou tmou, nicméně tyto snahy mu kazí obrovský epický balvan, který si s sebou táhne ze svého předešlého nezdařilého pokusu o epickou sci-fi výpravu. Sláma (greenscreen) bohužel leze z bot, stejně jako docela zklamává slabý scénář. Naštěstí však Vin Diesel má jednoho z největších drsňáků v galaxii pořád bez problémů zmáknutého a i když se vše okolo něj babrá v průměru, nuda to i přes trochu delší stopáž jednoduše není.   


 Koktejl:
40% Akční béčko
30% Riddick
30% Černočerná tma


Riddick

Sci-Fi / Akční / Thriller
USA / Velká Británie, 2013, 119 min (SE: 126 min)

Režie: David Twohy
Scénář: David Twohy
Kamera: David Eggby
Hudba: Graeme Revell
Hrají: Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff, Dave Bautista, Jordi Mollà, Raoul Trujillo, Noah Danby, Nolan Gerard Funk, Conrad Pla, Bokeem Woodbine, Neil Napier, Matt Nable

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 05.09.2013 Bioscop
V kinech SR od: 05.09.2013 Magic Box
Na DVD v ČR od: 22.01.2014 Magic Box
Na Blu-ray v ČR od: 22.01.2014 Magic Box

http://www.csfd.cz/film/267963-riddick/
http://www.imdb.com/title/tt1411250/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous