Přeskočit na hlavní obsah

Špinavý trik | American Hustle [65%]

David O. Russell se v posledních letech docela činí. Jeho Fighter vynesl Christianu Baleovi vytouženého Oscara a Terapie láskou zlatou sošku zase dotlačila k Jennifer Lawrence. O tom zda i napotřetí se na film tohoto tvůrce usměje štěstěna ve formě ceny akademie, zatím můžeme spekulovat, nicméně hned deset nominací na toto ocenění, stejně jako nedávné vítězství Zlatého glóbu za nejlepší snímek a nejlepší ženský hlavní herecký výkon v komedii nebo muzikálu stejně jako nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli může něco napovědět. Nyní se tato očekávaná kriminální hra na kočku a na myš dostává i do českých kin. Vyplatilo se na tuto dobovou záležitost volně inspirovanou skutečným příběhem počkat?   

Irving Rosenfeld (Christian Bale) si nežije špatně. Z potomka provozovatele čistírny v New Yorku se vypracoval na majitele celé sítě čistíren ale také na špičkového podvodníka. Jednoho dne mu ovšem pšenka přestane kvést a dostane se do rukou federálním agentům. Ti mu dají na výběr, buď si půjde na pěkně dlouhou dobu sednout do chládku, nebo jim pomůže svými schopnostmi dostat hned několik vlivných a úplatných politiků a senátorů. Jakmile ovšem Irving souhlasí, hra se začne postupně zvětšovat a v jejich síti končí samé větší a větší ryby. Klíčem jeho dosavadního úspěchu totiž bylo lovení malých ryb ale tohle, to je úplně jiná hra. K tomu všemu navíc začne přituhovat v momentě, kdy se během plánu na dostání starosty New Jersey vloží do jednání o kasínu, které je předmětem korupce, vyhlášený zabiják mafie Victor Tellegio (Robert DeNiro). 

David O. Russell se pro tentokrát opět vydal cestou historické inspirace a svůj nový snímek hodně volně inspiroval příběhem Melvina Weinberga, který jako usvědčený podvodník spolupracoval na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let s FBI, která se snažila skrze operaci Abscam dopadnout zkorumpované politiky. Nic proti tomu. V určitých chvílích se navíc Špinavému triku skutečně daří vykreslit docela uvěřitelnou atmosféru tohoto období, stejně jako velmi příjemné tepo a nádech opravdu stylové podívané. Avšak jen téměř polovinu času fungující atmosféra a přejaté drobnosti ze skutečného případu nejsou vše, na čem by se dal postavit dvě a čtvrt hodiny dlouhý film. 

Největším problémem snímku je to, že se více či méně ztrácí sám v sobě. Film, který se snaží navodit iluzi špinavé hry, ve které se jeden podvodník snaží obehrát druhého, zkrátka taková ta americká klasická škola, bohužel obehrává sám sebe a svojí snahou působit celistvě působí spíše jako taková hodně roztodivná observace obrazů ze života profesionálního podvodníka. Spousta sekvencí a momentů ze snímku nemá chybu jako většina hereckých výkonů (nebo alespoň většinu času ), nicméně snímek jednoduše nepůsobí konzistentně.  Tempo s sebou mlátí jako dítě s epileptickým záchvatem a i když některé části snímku hraničí až s perfekcionismem, jiné způsobují přinejmenším pozdvižené obočí někam až do úrovně týlní kosti. A to je celkem škoda od takhle hvězdně nabitého a historicky stylizovaného snímku, který navíc svůj potenciál být atraktivní i přes svoji razantní zvrhlost v dobové módě nejméně polovinu času naplňuje. Převažují názory, že je Špinavý trik snímkem spíše pro americké publikum, takže asi nejsem schopný dostatečně docenit ony kvality, které tuto podívanou vynesly až na vrchol letošní oscarové sezony. 

Popravdě, už dlouho se mi nestalo, že bych opravdu nevěděl, co si po shlédnutí snímku o něm vlastně myslet. Špinavý trik má neskutečnou nálož parádních momentů a v jistých chvílích šlape jako hodinky, nicméně zejména díky trochu přepálené stopáži to prostě nestačí. Třetí akt snímku působí jako solidní zakončení podobně žánrově vymezené produkce, avšak díky dvěma značně nevyrovnaným aktům předtím působí lehce jako z jiného filmu a zároveň jako potřebný konstrukt tvůrců, kteří chtěli opět celý tento více jak dvouhodinový kolos divákovi pěkně uzavřít, ošetřit všechny nezačištěné konce a jako bez problému stravitelný produkt naservírovat koncovému divákovi. A to prostě u snímku, který celou dobu hraje na tu notu, že si nikdo nemůže být ničím stoprocentně jistý, tak trochu nesedí.  

Špinavý trik tak v konečném světle není vyloženě špatným filmem. Není ani průměrným, na to má příliš dobrých momentů. Ať už ale tak nebo tak, snímku nelze odepřít minimálně hodně výrazná nevyrovnanost a nepřesvědčivá iluze, kterou se v divácích snaží vyvolat. Tahle hvězdně nabitá podívaná se jednoduše příliš moc místy zabývá detailem a utíkají ji širší souvislosti. Když se pak situace otočí jakákoliv snaha o kvalitativní progres přichází vniveč. Solidní soundtrack potěší, nicméně Špinavý trik končí i tak jako jen lehce nadprůměrná kriminální povídka o tom jak se jeden podvodník snažil přechytračit druhého. Bohužel i přes veškerá pozitiva snímku dochází dech už na startovní čáře a tak pro značnou část lidí bude 129 minutová metráž tím největším nepřítelem.     


David O. Russell a potřetí Oscar pro jeho hereckou sestavu v řadě? Nejspíš ne. Ne, že by byl Špinavý trik vyloženě špatnou záležitostí, nicméně tato přes dvě hodiny douhá dobová kriminálka má hned několik zásadních problémů, kde největší je její snaha přechytračit sama sebe přesně v tom stylu, v jakém to dělají hrdinové na plátně.  Špinavý trik je tak hodně solidně obsazená, obstojně (někdy i hodně solidně) zahraná však jen lehce nadprůměrná podívaná, která se až příliš často ztrácí sama v sobě na to, aby mohla mířit někam výš. 

 Koktejl:
30% Přelom sedmdesátek a osmdesátek
30% Podvodníci a politici
30% Přehazovačky a jiné zvrhlosti
10% FBI a mafie
 

Špinavý trik
(American Hustle)
Krimi / Drama
USA, 2013, 129 min

Režie: David O. Russell
Scénář: Eric Singer, David O. Russell
Hrají: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Michael Peña, Louis C.K., Elisabeth Röhm, Robert De Niro, Jack Huston, Shea Whigham, Colleen Camp, Alessandro Nivola, Dawn Olivieri, Adrian Martinez, Saïd Taghmaoui, Anthony Zerbe, Paul Herman, Christy Scott Cashman

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 23.01.2014 Falcon
V kinech SR od: 23.01.2014 ITAFilm

http://www.csfd.cz/film/335616-spinavy-trik/
http://www.imdb.com/title/tt1800241/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous