Přeskočit na hlavní obsah

22 Jump Street [90%]

Když před dvěma lety resuscitovali Phil Lord a Chris Miller seriál Jump Street 21 z přellmju osmdesátek a devadesátek, ve kterém se mladý Johnny Depp vydával potírat zločin na střední a který se podíval i k nám na televizní obrazovky, spousta lidí kroutila hlavou. Včetně mě. Spousta věcí se ale od té doby změnila. Z Lorda a Millera jsou dnes pravděpodobně nejžádanější režiséři Hollywoodu, jejichž počiny se líbí divákům a ostatně i první díl jejich filmové verze 21 Jump Street patří k těm mála opravdu vydařeným komediím posledních let. Nyní se ovšem do stejné vody pouštějí podruhé a očekávání rostou. Jak tedy dopadlo druhé dobrodružství Jenka a Schimdta, které se po absenci prvního dílu dostalo i k nám do kin?

Jenko (Channing Tatum) a Schmidt (Jonah Hill) po úspěšném zátahu na středoškolské dealery drog z konce minulého dílu postoupili. Nyní operují v utajení na ulicích. Jejich zátah na pašeráky exotických zvířat však nedopadne úplně nejlépe a tak přichází rozhodnutí shora. Jejich talentu bude využito v podobném programu, jaký běžel na adrese 21 Jump Street. S tím rozdílem, že se tentokrát přestěhují naproti, odkud se tajná policejní jednotka bude snažit dopadnout dealery nové drogy na vysoké škole… 

Málokdy se stane, že pokračování dostojí kvalitám prvního dílu. Ještě méně se stává, že pokračování je výrazně lepší než předešlý díl. A snad poprvé, se jedná o pokračování remaku starého seriálu do filmové podoby, které výrazně převyšuje oba předchozí počiny. 21 Jump Street byla příjemná práce, neboť dnes již docela humorný koncept seriálu přepracovala do komediální nálože, které nechyběly nápady, akce a především dostatek humoru. Miller s Lordem nicméně tentokrát dostali o něco více peněz a místo toho aby šli klasickou cestou druhých dílů, tedy temnější, větší a vážnější, vydali se cestou úplně jinou. Tedy v jejich podání – pojďme udělat zhruba to samé, nicméně tentokrát na plný plyn a jak se patří od podlahy. 

A přesně tohle je trefa do černého.  22 Jump Street totiž od začátku nehorázným způsobem boduje, když od prvních minut rozehrává velmi příjemně subtilní komedii, která není chudá na popkulturní reference, meta humor a celkově prostě to co fungovalo minule v daleko vybroušenější a pevněji uchopeném podání, které mě opravdu v několika momentech rozsekalo. Nepamatuji se, že bych se u nějaké komedie dlouho takhle od srdce zasmál. Režisérské duo totiž dávkuje naprosto parádní mix, který řeší jak důležité otázky, tak stereotypy pokračování a buddy movie (ať už vědomé následování konvencí nebo jejich záměrné následné zesměšňování), tak přidává momenty tak infantilní zábavy, že prostě nejde hlavní dvojici nefandit. K pozitivům se navíc přidává i trocha více prostoru pro šéfa v podání Ice Cubea. 

Nicméně jedna z dalších věcí, kterou jsem si z filmu odnesl je fakt, že bych moc rád v podání této režijní dvojice viděl nějaký vyloženě akční thriller. Práce s kamerou, střihem a vlastně celou akcí tady prostě šlape jak hodinky a celkově je tak možná škoda, že film má slabé dvě hodinky. Ty utečou totiž až docela překvapivě rychle a člověk tak nějak při opouštění sálu chce nášup.

22 Jump Street je rozhodně překvapením, nicméně ne zase tak překvapivým. Miller a Lord si budují neskutečné jméno v Hollywoodu a tenhle komediální sequel to jen potvrzuje. Fakt je, že až na pár opravdu drobností, není filmu moc co vytknout. Výborně natočená, skvěle obsazená a především neskutečně zábavná komedie, která ve velké míře rozvíjí především to, co bylo dobré na předešlém díle a přidává k tomu celou novou úroveň skvěle odvedené komediální práce. Pokud chlapci koupí ten pozemek vedle Korejců, na 23 Jump Street se s nimi milerád podívám. Je sice možná docela brzo hodnotit během léta, nicméně myslím, že můj kandidát na komedii roku je více než jasný.    


Málokdy se stane, že sequel překoná první díl. Tady se to ovšem stalo bezezbytku. 22 Jump Street vychází v drtivé většině z postupu nastaveného předešlým dílem, v kterém paroduje všechno a všechny naprosto nevybíravým způsobem. K tomu ona meta linie kde paroduje víceméně sám sebe. Chris Miller a Phil Lord tahají opět jedno eso z rukávu za druhým a dvěma hlavním hrdinům prostě nejde nefandit. Pokud se svám líbila jednička, dvojka přináší ještě daleko lepší koktejl toho samého a přitom docela jiného.Za mě rozhodně jedna z nejlepších komedií roku, ne-li posledních let. Takhle jsem se v kině nebavil už hodně dlouho. 
 Koktejl: 
50% Humor
25% Akce
25% Zesměšňování téměř všeho, včetně sebe sama

22 Jump Street
Akční / Komedie / Krimi
USA, 2014, 112 min

Režie: Phil Lord, Chris Miller
Scénář: Michael Bacall, Oren Uziel, Rodney Rothman
Kamera: Barry Peterson
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Channing Tatum, Jonah Hill, Dave Franco, Nick Offerman, Ice Cube, Peter Stormare, Rob Riggle, Richard Grieco, Wyatt Russell, Amber Stevens

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 10.07.2014 Falcon
Slovensko V kinech od: 10.07.2014 ITAFilm

http://www.csfd.cz/film/341386-22-jump-street/
http://www.imdb.com/title/tt2294449/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?