Přeskočit na hlavní obsah

Úsvit planety opic | Dawn of the Planet of the Apes [80%]

Z prequelu Planety opic se před třemi lety stal docela nečekaně jeden z nejvydařenějších blockbusterů toho léta. Je tak docela logické, že se od pokračování očekávalo přeci jen už trochu více. Zvláště když si ho na starost vzal talent Matt Reeves (Monstrum). Jak se tedy druhá výprava do doby, než planetu Zemi ovládly opice, vydařila? Nemá smysl čeřit vodu, tohle si rozhodně nebudete chtít nechat ujít na velkém plátně. 

Caesar (Andy Serkis) a jeho smečka žili přes deset let od incidentu na Golden Gate Bridge z konce předešlého dílu v míru a v ústraní v nedalekém lese. Lidstvo mezitím vymíralo na virovou nákazu a následné válčení o to málo, co z lidské civilizace zbylo. Jedna z takových skupin, které se toto období podařilo přežít se usídlila v troskách toho, co kdysi bývalo San Francisco. Když však hrozí energetická krize a s ní ztráta poslední naděje na komunikaci s dalšími případnými přeživšími, vydává se skupina do lesů, kde před lety fungoval generátor na přehradě, který dodával energii celému městu. Když však dorazí do míst, kde se přehrada nachází, ocitají se na území opic. Zbrklost jednoho člena výpravy končí postřelením jednoho z opičáků a vzrůstem vzájemné nevraživosti mezi opicemi a lidmi. Tohle je však teprve začátek a pokud opice nevydají lidem jedinou šanci na záchranu dobrovolně, je vůdce lidí Dreyfus (Gary Oldman) ochoten vzít si ji násilím...

Úsvit planety opic je docela vzácným úkazem. Docela nevýrazný snímek, kterým Zrození Planety opic rozhodně před třemi lety bylo, se přetavilo v jeden z nejpovedenějších filmů toho roku a tak se z jeho pokračování stal už v podstatě regulérní blockbuster letošní sezony, což jen podpořily hutně atmosférické trailery, které slibovaly vyostření konfliktu, který vedl k nadvládě opic na planetě Zemi. Na druhou stranu proti filmu hovořila čistá statistika, která jasně dokazuje, že ve většině případů jsou druhé díly těmi slabšími. Avšak druhá část prequelu k Planetě opic se zařadí po bok snímků jako Temný rytíř, které své předchůdce v mnohém překonaly.   

Matt Reeves totiž pracuje s tak trochu odlišným materiálem, oproti svému předchůdci. Zatímco totiž první díl byl o tom, jak se z Caesara stal vůdce inteligentních opic, dvojka jeho již ustanovenou pozici vtahuje přímo do centra lidsko-opičího konfliktu a nechává jej prozkoumat veškeré aspekty chování a jeho důsledků na sebe, svoji rodinu i svoji smečku. Díky tomu se snadno transformuje v hlavního hrdinu celého filmu, kde tvoří ústřední dvojici s jedním z prominentních členů lidského osídlení ruin San Francisca Malcolmem (Jason Clarke). Je opravdu radost sledovat vývoj vztahu těchto dvou, který podporuje naprosto impozantním výkonem Andy Serkis, který ještě o něco více překonává svůj výkon z minule. Je zde sice několik vedlejších postav, které působí poněkud zbytečně schematicky a stereotypně, nicméně celá tato osobní rovina dodává již tak atmosferickému příběhu docela silný emocionální náboj. Tentokrát tu prostě nejde o uměle vyvolávané emoce, tady se divák řídí svými vlastními sympatiemi a empatií. Často navíc do postav z říše opic. 


Byl jsem docela překvapen, jaký lehký mráz v zádech ve mně vyvolávalo ono slibně vrstvené střídání malých osobních dramat a velkých společenských hrozeb, kde tou největší je samozřejmě nevyhnutelné střetnutí dvou ras o nadvládu nad planetou. Zatímco tak ve Zrození, jsme se před třemi lety dozvěděli, jak to všechno začalo, nyní se dozvídáme kdo za onen otevřený konflikt může a jaké to má důsledky pro členy jednotlivých společenstev. 

Úsvit Planety opic ovšem nenabízí jen výborně vrstvený atmosferický příběh plný zajímavých postav, nabízí také skvělou audiovizuální stránku, která i nepřiměřeně větší množství opic dokáže prodat bezezbytku (tedy až na finále na rozestavěném mrakodrapu, kde by se pár drobných much nalézt dalo téměř bez námahy) a která se opírá o skvělou kameru Michaela Seresina a především o mocný soundtrack Michaela Giacchina, který vyvolává husí kůži až do posledních tónů na konci titulkové sekvence. 

Úsvit Planety opic rozhodně není dokonalým snímkem, nicméně patří rozhodně i tak mezi nejlepší blockbustery nejen letošního roku. V rámci dvou hodin a desíti minut, které vám v kině tato výprava do světa Planety opic zabere, stíhá vyrovnat laťku nastavenou předešlým dílem a v mnohém ji ještě překonat. Pokud vám tak tato tématika není úplně cizí, rozhodně by vám tenhle letní hit neměl utéct.   


Matt Reeves to dokázal. Nadějný talent přebíral docela solidně rozjetou prequelovou sérii k původní Planetě opic a čekal před ním nelehký úkol vyrovnat se parádnímu prvnímu dílu. To se mu ovšem podařilo dostatečně a v mnohém ji i překonal. Další období Caesarova života je zpracováno do působivého a atmosferického blockbusteru, který nabízí dostatek akce, atmosféry a zajímavých postav na to, aby ani přes metráž více jak dvě hodiny nezačal nudit. 
 Koktejl: 
25% Opice
25% Válka
25% Zrada
25% Hutná atmosféra
Úsvit planety opic
(Dawn of the Planet of the Apes, Úsvit planéty opíc)
Sci-Fi / Akční / Drama / Thriller
USA, 2014, 130 min

Režie: Matt Reeves
Předloha: Pierre Boulle (kniha)
Scénář: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver
Kamera: Michael Seresin
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Gary Oldman, Toby Kebbell, Judy Greer, Keri Russell, Andy Serkis, Kodi Smit-McPhee, Jason Clarke, Kirk Acevedo, Keir O'Donnell, Enrique Murciano, Larramie Doc Shaw, Karin Konoval, Steven Wiig, Michelle DeVito, Lucky Johnson, Matthew James, Nick Thurston, Jon Eyez, Kevin Rankin

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 17.07.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 17.07.2014 Barracuda Movie
USA V kinech od: 11.07.2014 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/309054-usvit-planety-opic/
http://www.imdb.com/title/tt2103281/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?