Přeskočit na hlavní obsah

Zátah 2 | The Raid 2: Berandal [90%]

Původní The Raid: Redemption z roku 2011 si za těch pár let vytvořilo až téměř kultovní status. Epická rubačka v režii Garetha Evanse byla i na poli žánrových filmů něčím naprosto neotřelým, zábavným a výborně natočeným. Když bylo pak oznámeno pokračování, očekávání naprosto logicky šla nahoru a fanoušci čekali minimálně stejně dobrou akční pecku jako poprvé. Dokázal druhý Zátah dostát oněm očekáváním?

Rama (Iko Uwais), ačkoliv si myslel, že svým výkonem z konce jedničky něco změní, nezměnil nic. Korupce v policii sahá tak vysoko, že by i podobná čistka jakou předvedl a ta hrstka důkazů co posbíral nakonec nehrály moc roli. Díky tomu co předvedl, totiž po něm a jeho rodině jde navíc místní mafie a tak pro něj nezbývá nic jiného, než vzít práci v utajení, kde se pod falešnou identitou má vypracovat ve vlivného člena jednoho z klanů a odhalit tak všechny viníky korupce, která sžírá policejní jednotky ve městě. Není ovšem sám, kdo má plány trochu zamíchat situací, která stojí na deset let trvajícím klidu mezi dvěma znepřátelenými stranami. A Rama v nově vzrůstajícím aktivním konfliktu sehraje důležitou roli... 

Jednička byla neskutečný nářez, o tom žádná. Dvojka už od trailerů slibovala přeci jen o něco větší akci, stejně jako vylepšení příběhu a jeho povznesení do trochu širšího měřítka. A popravdě, v rámci prvního aktu mi tato změna nepřišla moc k lepšímu. Ono akcentování mafie a Rama opět trochu jako Alenka v říši divů, to mi prostě uplně moc nesedělo. Ovšem postupně se začne nápaditost scénáře divákovi zarývat do podvědomí a v závěru mu jen dojde, že tohle byl posun razantně k lepšímu, i když se k podobném závěru dostává poměrně pomalu. 

To ovšem, kde The Raid 2 exceluje, je vše ostatní. Pokud totiž příběhová stránka má pár much a dostává se do ní trochu hůře než by bylo třeba, pak na řemeslné stránce, stejně jako na choreografii a samotné akci, nejde absolutně nic vytknout. A pokud myslíte, že toto tvrzení znamená, že je The Raid 2 výborně natočeným akčňákem, pak jej hluboce podceňujete. Gareth Evans totiž vytahuje jedno vizuální vábidlo za druhým, což jen podporuje geniální kamera, a výsledek tak spíše než nějaký další akčňák z asie připomíná do detailu vypilované dílo tvůrců jako David Fincher nebo Stanley Kubrick. Tady totiž podobná prohlášení jako jeden z nejlépe natočených akčních filmů nejsou moc daleko od pravdy. 

I přes dvě a půl hodiny filmu se totiž ani na moment nenudíte, což jen podporuje akční scéna co pár minut. Pokud totiž všechno šlo ve filmu o několik úrovní vzhůru, na akčních scénách to jde vidět nejvíce. Bitky o takové intenzitě a v takové míře nikde jinde neuvidíte. Stejně jako už se na plátnech kine dlouho nebojevilo tolik krve a zlomených končetin. 

Druhý Zátah je tak jedním z těch mála příkladů, kdy druhý díl naprosto zadupává ten první do země. Špičková akční podívaná, která se sice příběhově o něco pomaleji rozjíždí, nicméně adrenalin, krev a praskající kosti dopuje hned od prvních minut. Navíc vše v tak trochu artovém podání. Nevím, jestli bych zašel až tak daleko a tvrdil, že se jedná o nejlepší akční film všech dob, jako to dělají jiní recenzenti, nicméně jedná se o jednoho z nejvážnějších kandidátů na ten titul. Moderní, avšak v klasických kořenech usazená bitka natočená v precizním a místy až geniálním podání, které prostě místy až vyráží dech. Kdyby příběhová stránka filmu místy nesrážela jinak geniální film, asi bych nicméně s podobnými prohlášeními neváhal. Pokud tak máte alespoň minimální zájem o akční filmy, tohle by vám rozhodně nemělo utéct.       

Pecka, jednoduše a stručně. Gareth Evans natočil vizuálně dokonalou akční nářezovku, která již tak skvělou jedničku roznesla na kopytech. Surové, s geniální kamerou, hromadou akce a prádní choreografií. Jediné co trochu hapruje je příběhová stránka. I tak je ale The Raid 2 jasným kandidátem do síně slávy akčního filmu. 
 Koktejl: 
20% Akce
20% Krev
20% Mafie
20% Zlomené kosti
20% Vizuální dokonalost 
Zátah 2
(Serbuan maut 2, The Raid 2: Berandal, Prepadovka 2)
Akční / Krimi / Thriller
Indonésie / USA, 2014, 150 min

Režie: Gareth Evans
Scénář: Gareth Evans
Hrají: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Julie Estelle, Arifin Putra, Tio Pakusodewo, Rjúhei Macuda, Ken'iči Endó, Kazuki Kitamura, Very Tri Yulisman, Alex Abbad

http://www.csfd.cz/film/307153-zatah-2/
http://www.imdb.com/title/tt2265171/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?