Přeskočit na hlavní obsah

Co jsme komu udělali? | Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? [50%]

Komediální sucho filmového podzimu se čeští distributoři rozhodli řešit další evropskou komedií, tentokráte francouzským snímkem Co jsme komu udělali?, ve kterém se objeví také v jedné z hlavních rolí Chrstian Clavier (Návštěvníci, Asterix a Obelix). Jak tahle rodinná komedie točící se kolem čtyřech svateb, které se tentokrát snad obejdou bez pohřbu?  

Claude (Christian Clavier) a Marie (Chantal Lauby) mají čtveřici krásných dcer akorát na vdávání. Problém je, že tři z nich si za své životní partnery vybraly potomky imigrantů do Francie a tak jediná naděj na opravdu francouzského potomka, je poslední nezadaná dcera Laure (Elodie Fontan), která má ovšem pro rodiče pod vánoční stromeček překvapení. Právě se zasnoubila se svým přítelem a zanedlouho připravují svatbu. Její vysněný je ovšem černoch. A to se rodičům ani trochu nelíbí a po číňanovi, arabovi a židovi by mohl být černoch poslední kapkou. -Rodiče Laure ovšem nejsou jediní, kdo se snaží svatbu sabotovat.  


Jsou filmy, o kterých se píše relativně snadno a je u nich tak akorát potřeba dodržovat určitou délku, protože by o nich mohl člověk mluvit klidně hodinu bez nejmenšího problému. No a pak jsou zde filmy jako na různých místech celkem chválná komedie Co jsme komu udělali? Ten typ filmů, který vás přestane zajímat ještě v průběhu projekce a je pak těžké vymyslet něco kloudného co na adresu snímku vytvořit. 

Nechci tím tvrdit, že by snímek nebyl vtipný nebo alespoň díky několika momentům zajímavý. Jen je problém že největší kalibry film Co jsme komu udělali? vystřílí už v průběhu traileru a ve výsledku pak všechno ostatní, co v kině mezi těmi scénkami z propagace najdete, je jen beztvará a docela nudná výplň. Nějaké tempo či timing tu moc nefunguje a zbytek není dostatečně sympatický na to, aby jakýmkoliv způsobem udržel zájem diváka i na ploše něco málo přes hodinu a půl. Slabou komediální linku nevylepšuje ani několik úkroků směrem k amerikanizaci humoru. Naopak, někomu to může připadat jako marné hledání toho, čím vlastně chce tato francouzská komedie být. 

Co jsme komu udělali? je silně průměrná a na stereotypech bazírující komedie, která ani z pola nevyužívá potenciálu, se kterým operovala, stejně jako nedává postavám víc prostoru, aby se vymanily ze narážkovitých klišé, které tvoří jinak stavební kameny humoru, se kterým film pracuje. Škoda, podle prvních ohlasů a nápadu to vypadalo zajímavě. To co dostanete není nic jiného, než jen hodina a půl nudy ve které se recykluje spousta rádoby humorných byť částečně rasistických narážek, užívá se klasického schématu a směřuje se k nepravděpodobnému a silně vykonstruovanému happy endu. Pokud vám tohle stačí za cenu lístku do kina, nemá smysl vám to rozmlouvat.    

Co jsem komu udělal, že jsem dostal takhle průměrnou komedii. Film Philippe de Chauverona je po všech ohledech obyčejnou a ničím moc zajímavou humornou sondou do života občasných rasistů, kterým se do rodiny dostalo několik cizáků. Laciné narážky, klasické schéma a bazírování na stereotypech tomu navíc rozhodně nepomáhají. Někomu to mozná bude stačit a bude se dobře bavit, mě osobně i ta hodina a půl přišla docela dost. 

 Koktejl: 
35% Rasismus
25% Stereotyp
30% Francouzi
10% Humor


Co jsme komu udělali?
(Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?, Serial (Bad) Weddings, Čo sme komu urobili?)
Komedie
Francie, 2014, 97 min

Režie: Philippe de Chauveron
Scénář: Philippe de Chauveron, Guy Laurent
Kamera: Vincent Mathias
Hudba: Marc Chouarain
Hrají: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Noom Diawara, Frédérique Bel, Julia Piaton, Emilie Caen, Elodie Fontan, Elie Semoun, Pascal N'Zonzi, Salimata Kamate, Tatiana Rojo

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 23.10.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 23.10.2014 Barracuda Movie
Francie V kinech od: 16.04.2014 UGC Distribution

http://www.csfd.cz/film/370681-co-jsme-komu-udelali/
http://www.imdb.com/title/tt2800240/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?