Přeskočit na hlavní obsah

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi | 20,000 Days on Earth [85%]

Nestává se příliš často, že by se na stránkách mého blogu obejvovaly dokumenty. Jednak se jich do hlavní filmové distribuce příliš nedostane a druhak se k nim dostanu většinou až s odstupem času, tedy jejich uvedení zde poměrně ztrácí smysl. Občas se ale najdou vyjímky, jakou je právě filmový náhled do života jednoho z velkých hudebníků uplynulých desetiletí s názvem 20 000 dní na Zemi. A pokud vám tvorba Nica Cavea něco říká, rozhodně byste si tento snímek neměli nechat ujít.  

Australský umělec Nick Cave patří k těm nejosobitějším tvůrčím osobnostem posledních několika desetiletí. Ať už jde o jeho bývalou skupinu The Birthday Party, jeho současné hudební seskupení Nick Cave & The Bad Seeds, o jeho skladatelskou práci, jeho scenáristickou tvorbu či kteroukoliv jinou z mnoha dalších tvůrčích činností, kterou se Nick Cave zabývá, ve všech svých dílech zaznamenává nezaměnitelný osobitý otisk svojí osobnosti. A nejinak je tomu i v případě dokumentu, který na ploše jednoho dne v životě umělce reflektuje celou jeho minulost a přitom nabízí lidský náhled do zajímavých myšlenkových pochodů, které ovlivnily jeho tvorbu.   

Předně, od tohoto dokumentu je těžké něco čekat. Rozhodně ovšem nedostanete na plátnech kin jen další pohled do života stárnoucího rockera, to tedy ani omylem. I když totiž většinu filmu zabírají osobní promluvy Nicka Cavea sama se sebou, s divákem, s lidmi ve svém okolí či s fanoušky, výsledný snímek je jakousi fúzí osobního dramatu, retrospektivního pohledu na svoji minulost, dokumentu a jakési psychologické analýzy vlastní tvorby. Více tak než jen běžný náhled na to jak si žije dnes slavná především hudební osobnost, se skrze 20 000 dní na Zemi naskytuje divákům možnost na jeden den vstoupit přímo do života titulní postavy a nechat se unášet jeho vlastní aurou, zatímco mu sám Cave poskytuje doprovodný komentář podkreslující nezapomenutelný zážitek. 

Nejsem si jistý, jak může film oslovovat lidi, kteří s autorskou tvorbou tohoto muže nejsou příliš seznámeni, nicméně pokud patříte právě ke druhé skupině, tento dokument byste si rozhodně neměli nechat ujít. Skvěle natočený a příjemně originální dokument, který se vymezuje nejen vůči klasickým dokumentům ale také vůči běžným způsobům, jak je na hudebníky nahlíženo. Taková příjemná hodina a půl ve společnosti komplikované osobnosti s výtečnou tečkou nakonec, která jen podtrhuje to, proč to vlastně všechno Nick Cave dělá. Pokud tohle není důvod, proč navštívit tento dokument, pak už nevím co by bylo.  


Nick Cave a jeden nezapomenutelný den v jeho životě. Příjemná sonda do života stárnoucího rockera, která funguje spíše jako osbní lehce dramatické vyprávění, než běžný dokument. Podobný přístup asi nesedne každému, nicméně minimálně pro fanoušky to bude nezapomenutelná zkušenost. Skvěle natočený dokumentární snímek, který podkreslují emoce, výtečná hudba a jedna z nejzajímavějších osobností hudební scény. 
 Koktejl: 
100% Nick Cave


Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
(20,000 Days on Earth)
Dokumentární / Drama / Hudební
Velká Británie, 2014, 96 min

Režie: Iain Forsyth, Jane Pollard
Scénář: Nick Cave, Iain Forsyth, Jane Pollard
Kamera: Erik Wilson
Hudba: Nick Cave, Warren Ellis
Hrají: Nick Cave, Blixa Bargeld, Kylie Minogue, Ray Winstone, Warren Ellis

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 09.10.2014 AČFK
Slovensko V kinech od: 18.09.2014 ASFK
Velká Británie V kinech od: 19.09.2014

http://www.csfd.cz/film/361536-nick-cave-20-000-dni-na-zemi/
http://www.imdb.com/title/tt2920540/







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?