Přeskočit na hlavní obsah

Horns [75%]

Daniel Radcliffe se ze sebe ze všech sil snaží střepat stín Harryho Pottera a prosadit se jako seriozní herec. A což o to, ono mu to docela i jde. Dva roky stará Žena v černém byla překvapivě docela příjemná hororová podívaná a za tři měsíce by se měl objevit v připravované nové verzi Frankensteina po boku Jamese McAvoye. Ještě než se tak však stane, do kinodistribuce (bohužel u nás zatím ne) se dostává snímek Horns, adaptace knihy Rohy Joea Hilla, ve které získal právě Radcliffe hlavní roli. Jak snímek, který režíroval Alexandre Aja (Hory mají oči, Zrcadla) dopadl?

Igg Perrish (Daniel Radcliffe) byl obviněn z vraždy své dlouholeté přítelkyně Merrin (Juno Temple). A i když si policie, rodina i všichni v okolí myslí, že to udělal, neustále tvrdí že je nevinen. Jediné co teď může dělat, je najít a odhalit pravého vraha a zbavit se tak obvinění. To ovšem půjde docela težko, když se mu jednoho dne ráno na čele objeví rohy a začne si uvědomovat, že do jeho života právě vstoupily nadpřirozené síly. Nicméně právě jeho nové schopnosti mu mohou pomoci odhalit kdo za ohavným činem stojí. Jediný problémem je to, že jeho nový vzhled jen podporuje řeči okolí...  

Jako první je třeba říci, že tohle není typická produkce pod kterou vidíte jméno tohoto režiséra, jinak řečeno, rozhodně od snímku Horns nečekejte horor. To co totiž tentokrát přichází do kin je spíše taková lehce fantasy detektivka, kde se mladý Ig snaží přes nepřízeň osudu dopadnout vraha své přítelkyně a přesvědčit ostatní, že to není on, kým mají pohrdat. Onen mysteriozně nadpřirozený element jen postavuje celou tuhletu zápletku na trochu jinačí úroveň. 

O to více je samozřejmě příjemný fakt, že divákům není vlastně úplně známo, jak moc důveryhodným vypravěčem hlavní hrdina je, což jeho proměna v rohatého démona jen podporuje a vytváří kolem hlavního hrdiny i samotného případu poněkud fantaskní roucho. Samozřejmě vše má svůj důvod, který nakonec nemusí každému úplně sedět, nicméně onen symbolismus díla je více než příjemný a nebýt lehké nerozvážnosti v samotném závěru, fungoval by bez nejmenšího problému. Fakt, že si navíc Alexandre Aja hraje alespoň místo explicitních vražd a mučení spíše s psychikou člověka a svoji zvrhlost tentokrát ubírá spíše směrem společenské kritiky, je více než fajn. Samozřejmě i nějaká ta explicitka se tu najde, nicméně ne v takové razantnosti ani v takové míře, na jakou jsme od tvůrce zvyklí.  

Co navíc potěší je fakt, že si i tentokrát dokázal pohlídat působivou audiovizuální stránku stavějící na silné kameře Fredericka Elmese a příjemně mrazivé kompozici Robina Couderta, která společně s několika dalšími parádními songy (David Bowie, The Dead Weather, Eels a další) film podkresluje. Na druhou stranu jsem měl trochu problémy se ztotožnit s některými hereckými výkony (Heather Graham nebo Max Minghella).


Horns jsou nakonec docela zajímavou podívanou, která sice mohla dopadnout i o něco lépe, nicméně v rámci osobité podívané, která je natolik divná aby nebyla tím úplně pravým ořechovým pro masy ale zase ne natolik divná aby přestávala bavit díky svým úkrokům směrem k artovosti či přehnané explicitě. Daniel Radcliffe je navíc v hlavní roli solidní a celkově přes pár chybek v rámci děje a nevyrovnanosti samotného filmu, stejně tak jako docela nedotažený závěr, se jedná o docela osobitou podívanou, která by vám neměla ujít pokud vás trailer alespoň trochu oslovil.    

.
Někdy člověk musí probudit tu bestii uvnitř aby dosáhl toho co je třeba. Horns jsou překvapivě příjemně pohodová pátračka po vrahovi mladé dívky, kterou ozvláštňuje ďábelský element ve formě skvěla hrajícího Daniela Radcliffea. Žádná brutalita i nijak extra zvláštní film, jen skvěle natočená a solidně ozvučená podívaná dospělejšího charakteru, kde se Alexandre Aja tentokrát nebojí tnout i do něčeho jiného, než jen do lidí.  
 Koktejl: 
40% Vražda
30% Nadpřirozeno
10% Solidní audiovizuální stránka
20% Skvěle zahraný hlavní hrdina 
Horns

Drama / Thriller / Fantasy / Horor
USA / Kanada, 2013, 123 min

Režie: Alexandre Aja
Předloha: Joe Hill (kniha)
Scénář: Keith Bunin
Kamera: Frederick Elmes
Hrají: Daniel Radcliffe, Juno Temple, James Remar, Kelli Garner, Max Minghella, Joe Anderson, Laine MacNeil, Heather Graham, David Morse, Kathleen Quinlan

USA V kinech od: 31.10.2014 RADiUS-TWC

http://www.csfd.cz/film/307990-horns/
http://www.imdb.com/title/tt1528071/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous