Přeskočit na hlavní obsah

Zmizelá [80%]

Ne nadarmo se Davidu Fincherovi přezdívá Stanley Kubrick současné generace. Stačí se totiž podívat na jeho filmografii a člověk nejen, že nevidí jediný špatný film, většina z jeho filmů naopak docela po zásluze patří do zlatéfo fondu světové kinematografie. Není tedy divu, že jeho další snímek, adaptace knihy Gillian Flynnové Zmizelá, vyvolává opět velká očekávání. Podařilo se tedy oblíbenému filmaři opět dodat do kin špičkovou filmařinu? Bezesporu. 

V den jejich výročí se Amy (Rosamund Pike) a Nick (Ben Affleck) pohádají, když se však Nick vrací domů, nachází v bytě stopy po souboji a jeho manželka nikde. Avšak nedlouho po zahájení policejního vyšetřování, začínají všechny stopy směřovat právě k Nickovy, který by zmizením své ženy získal ze všech nejvíce. Ten však tvrdí, že s jejím zmizením nemá nic společného. Jak se ovšem situace přiostřuje, jeho slovo začíná hrát menší a menší roli, což jen stupňuje mediální lynčování, které je na něj pořádáno poté, co se na veřejnost dostane pravda o stavu jejich manželství a také fakt, že Nick nemluvil tak úplně pravdu. Bez vražedné zbraně a svědků ovšem policie může jen a jen spekulovat...      

Pohybuji se tu na docela tenkém ledě. Jak totiž ohodnotit nápaditý film, který stojí na příběhových zvratech a přitom je neprozradit, aby si ho diváci poté mohli bez problému užít bez znalosti faktů, které by onu genialitu snímku tak trochu narušily. To co totiž David Fincher do kin tento podzim přináší, je další ukázka jeho nesmírného talentu, ne nepodobná snímku Zodiac. Dobové reálie a masového vraha ovšem tentokrát vyměnil za osobní drama na ploše hutného atmosferického thrilleru, kde každý detail hraje roli a člověk si nemůže být ničím jistý.  

Mistrně natočená podívaná, která se opírá o příjemně působivou kameru Jeffa Cronenwetha, totiž dávkuje mrazivou atmosféru už od prvních momentů, kdy i v rámci úvodní titulkové sekvence opět dává ražisér divákům vědět, že tohle bude neobyčejný zážitek. A důvod proč tomu tak je, kromě špičkové režie, je také neskutečně nervy drásající hudební podkres Trenta Reznora a Atticuse Rosse, kteří spojili s režisérem síly už potřetí a minimálně dle mého názoru předvedli tu nejvíce vydařenou atmosferickou kompozici vůbec. Pokud vám přišly jejich hudební skladby u The Social Network a Muži, kteří nenávidí ženy skvělé, počkejte až se v osobním dramatu muže obviněného z vraždy své ženy rozezní naplno jejich kompozičně docela jednoduchý avšak nesmírně působivý hudební doprovod.  

Na druhou stranu není úplně všechno taková prvotřídní úroveň, jak by se mohlo zdát. Zatímco mnou jindy nenáviděný Tyler Perry je zde v malé roli naprosto dokonalý a Ben Affleck ve své roli překvapivě dobře funguje, s nekonzistentním rozvojem postav Rosamund Pike a Neila Patricka Harrise jsem měl trochu problém. To vše totiž podkreslilo jednu ze slabin filmu, kterou je druhý akt příběhu, který není úplně tak do detailu vypilovaný jako zbytek filmu a několik problematických momentů v něm není prodáno divákovi úplně bez menších zádrhelů.  

To ovšem neznamená, že by Zmizelá nebyla geniálně vystavěný a prvotřídně natočený film. Právě naopak. Dokazuje to to, že i David Fincher je jen člověk a je schopný ustát pár drobných vad na kráse naprosto s čistým štítem. Zmizelá je skvěle natočená, příjemně obsazená a silně atmosferická podívaná, kterou byste si v kinech rozhodně neměli nechat ujít.  Po všech stránkách osobitá podívaná, která kvalitativně předčí většinu premiér poslední doby a rozhodně je to něco co jen tak v kinech znovu neuvidíte. 
Co kdyby se vám jeden den ztratila manželka a vy jste byli obviněni z její vraždy? David Fincher natočil další atmosfericky hutné drama, které staví na neskutečně vypilované vizuální stránce, geniálním soundtracku Trenta Reznora a Atticuse Rosse, sympatickém obsazení a podmanivém příběhu. Zmizelá má pár svých chybek, především ve střední části, to ovšem nemění nic na tom že se jedná o prvotřídní kinematografii, která překonává hravě drtivou většinu současné filmové produkce. 
 Koktejl: 
40% Atmosféra
10% Drama
30% Prvotřídní filmařina
20% Špičkový soundtrack
Zmizelá
(Gone Girl, Stratené dievča)
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, 2014, 145 min

Režie: David Fincher
Předloha: Gillian Flynn (kniha)
Scénář: Gillian Flynn
Kamera: Jeff Cronenweth
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Hrají: Ben Affleck, Rosamund Pike, Missi Pyle, Neil Patrick Harris, Patrick Fugit, Tyler Perry, Casey Wilson, Kathleen Rose Perkins, Kim Dickens, Sela Ward, Scoot McNairy, Emily Ratajkowski, Boyd Holbrook, David Clennon, Lisa Banes, Lola Kirke, Lars Slind, Carrie Coon

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 02.10.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 02.10.2014 Barracuda Movie
USA V kinech od: 03.10.2014 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/346856-zmizela/
http://www.imdb.com/title/tt2267998/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?