Přeskočit na hlavní obsah

Mezi náhrobními kameny | A Walk Among the Tombstones [75%]

Liam Neeson se v posledních letech vyprofiloval v stárnoucího drsňáka a lidé na to slyší. A proč také ne, tenhle druh rolí, který u něj začal snímkem 96 hodin, mu zkrátka sedí a díky absenci klasických nekomiksových výrazných mužských hrdinů na stříbrném plátně, jsou "neesonovky" takovým příjemným pozitivem. A Mezi náhrobními kameny toto jen potvrzuje. Surová detektivka sice akci nenabídne, přesto nesmírně potěší.  


Matt Scudder (Liam Neeson) býval policistou. Díky svým problémům s alkoholem však jednoho dne při přestřelce minul a jeho zbloudilá kulka zabila malou holčičku. Nyní, osm let po odchodu z policejních složek se živí jako soukromé očko. Jednoho dne večer za ním dojde jeden známý z pomocné skupiny pro bývalé alkoholiky s prosbou o pomoc pro svého bratra. Únosci mu unesli za bílého dne ženu a i přesto, že jim zaplatil, skončila rozřezaná v kufru jednoho opuštěného auta. Manžel se tedy hodlá pomstít a vypátrat nebezpečnou dvojici má právě Matt. Ten však už na začátku zjišťuje, že zde nejde jen o obyčejný únos, neboť tady jde o drogové dealery, kteří mají dostatek peněz aby únoscům byli schopni vyhovět.    


Je docela fajn sledovat, že ani tentokrát se Neeson nesekl a opět servíruje další parádní žánrovku, která zkrátka baví. S tím rozdílem, že akční snímek, kde se lámou kosti a stříká krev rozhodně nečekejte. Mezi náhrobními kameny je totiž vcelku surová detektivka ze staré školy, kde se hraje trochu na jiné strany. 

Jistě, Scott Frank svým filmem zachází poněkud výrazně do schématických vod, když to celé působí možná až trochu moc strojově, nicméně to neznamená, že by snímek byl špatný. Naopak. Je více než sympatické, že se podobná detektivka ze staré školy, s lehce noirovým feelingem dokázala dostat do kin. V poslední době je to už několikáté překvapení v řadě, kdy se do kin dostávají filmy typově let minulých a tak pozitivně narušují hegemonii v současnosti populárních teen látek a komiksových filmů.    

Ona noirovost je navíc cítit i na příjemně vypilované audiovizuální stránce, která získává také nějaké body k plusu. Scott Frank zkrátka natočil příjemně temnou a atmosferickou detektivku, která potěší jak fanoušky neesonovek, tak fanoušky detektivek ze staré školy. Prvotřídní vizuální stránka, mrazivá atmosféra a surový příběh tomu všemu navíc zaručují hodnocení překvapivě koukatelné žánrovky která potěší. Procházka Mezi náhrobními kameny asi nebude úplně pro každého, pokud ovšem bažíte po trochu temnějším snímku na podzimní večer, směle do kina. 

    

Další Neesonovka a přesto jiná. To ovšem vůbec nevadí. Liam Neeson totiž naprosto perfektně padne do této atmosferické a surové detektivky jak ze staré školy. Akci zde nenajedete, přesto se Mezi náhrobními kameny je příjemná téměř dvouhodinka ve společnosti zajímavých postav, mrazivého příběhu a parádní audovizuální stránky. Pokud je tohle váš šálek kávy, tak směle do toho, zklamáni nebudete.  

 Koktejl: 
25% Mrazivá atmosféra
25% Liam Neeson
50% Detektivka ze staré školy
Mezi náhrobními kameny
(A Walk Among the Tombstones, Medzi náhrobnými kameňmi)
Akční / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 113 min

Režie: Scott Frank
Scénář: Scott Frank, Lawrence Block
Kamera: Mihai Malaimare Jr.
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Hrají: Liam Neeson, Ólafur Darri Ólafsson, Ruth Wilson, Dan Stevens, Boyd Holbrook, Sebastian Roché, David Harbour, Whitney Able, Mark Consuelos, Marina Squerciati, Laura Birn, Annika Peterson, Mike Figueroa, Al Nazemian, Astro

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 30.10.2014 A-Company CZ
Slovensko V kinech od: 30.10.2014 Magic Box
USA V kinech od: 19.09.2014 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/317783-mezi-nahrobnimi-kameny/
http://www.imdb.com/title/tt0365907/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?