Přeskočit na hlavní obsah

Soudce | The Judge [80%]

A je tu další, dlouho očekávaný snímek letošního podzimu, který právě vstupuje do kin. Rober Downey Jr. a Rober Duvall přicházejí v hlavních rolích snímku Soudce, který můžete od čtvrtka navštívit také v českých kinech. Toto rodinné drama by vám rozhodně nemělo uniknout, zvláště v případě, jste li fanoušci právě prvního jmenovaného, neboť ze sebe tahá opět maximum. 

Hank Palmer (Robert Downey Jr.), i když je vysoce ceněným právníkem, nemá zrovna ideální život. Jeho manželka jej podvádí, on plánuje rozvod a do toho mu jednoho dne ráno přijde nepříjemná zpráva - jeho matka zemřela. Vydává se tedy do maloměsta odkud pochází na její pohřeb, nicméně jeho návštěva rodiště po celých dvaceti letech opět otevírá rány, které způsobily jeho útěk před mnoha lety. Aby toho nebylo málo, jeho otec, místní soudce Palmer (Robert Duvall), je obviněn z vraždy prvního stupně, když srážku s jeho vozidlem nepřežil jeden z nedávno propuštěných vězňů, kterého právě soudce poslal za mříže. Díky jejich vzájemnému vztahu však otec trvá na tom, že se nechá raději zastupovat upřímným a poctivým právníkem, než někým, kdo zastupuje zločince jako jeho syn... 

Jednu věc musím objasnit hned ze začátku. Soudce obsahuje hromadu klišé, spoléhá na stereotypy a všechno v něm může některým divákům připadat jako příliš nucené hraní na city a emoce koncového diváka. Avšak i když s tím většinou mám velký problém a i když i tady jsem to byl schopný s každým dalším podobným elementem rozpoznat, nějak jsem to byl ochotný přejít bez nejmenších problémů. Důvodem totiž je fakt, že ačkoliv je Soudce ve svém jádru neoriginální a nucený až hrůza, své propriety užívá bezchybně.       

V jádru se totiž nejedná jen o čisté drama z rodinného prostředí, kde se v čase krize domů vrací marnotratný syn, nicméně jsou zde také znatelné momenty komedie a celé to spíše působí jako docela příjemně rozmanitý obraz komplikovaného hrdiny kterým Hank Palmer bezesporu je. A to je právě moment, kdy do hry přichází herecké výkony. Protože tohle je přesně ten typ hrdiny, které Robert Downey Jr. umí, neboť se na postavě svého filmového já odráží i jeho docela komplikovaná minulost a tak je jeho herecký výkon příjemně barvitý, v dojemných chvílích silně zaujatý a v humorných je zase dostatečný sympaťák na to, aby jeho hlášky padaly dostatečně efektivně na úrodnou půdu. Dokonce bych se minimálně jeho roli nebál přiřadit k těm nejlepším výkonům jeho kariéry. Žádná nucená uměleckost, nicméně trojrozměrná postava do které se divák je schopný bez problému vcítit. To ostatně jen podtrhují další silné herecké výkony dalších dvou důležitých postav narativu, tvrdohlavého problematického otce v podání herecké jistoty Roberta Duvalla a démonicky efektivní právník v podání Billy Boba Thorntona. Jediný větší problém jsem pak měl s trochu příliš do extrému zahnanou polohou, jako předvádí ve filmu Vincent D'Onofrio v roli bratra hlavního hrdiny.

Není to ovšem jen herecký koncert, co drží snímek pevně na nohou. David Dobkin dává zapomenout na v mnohých ohledech značně nepovedenou komedii V cizí kůži a předvádí drama, které má uchopené pevně ve svých rukou a natočené ve velmi příjemném a místy neobvyklém podání, které stojí na skvělé kameře Janusze Kaminského. To vše navíc podkresluje silný soundtrack jistoty Thomase Newmana, který funguje od prvních minut až po závěrečné titulky téměř bezchybně. A to i přes fakt, že snímek vám v sále zabere téměř dvě a půl hodiny. A i když se v závěru pouští snímek možná až příliš uzdu konstruktu na úkor přirozenosti a nějakému přímému řádu, opět jsem ochotný tohle přejít.  

Ve výsledku tak Soudce není jen dalším lehce artovým dramatem, které nechá vyniknout svou hereckou sestavu, nicméně nebál bych se jej označit až za trochu netypický případ feel good filmu. I když je totiž v mnoha místech dojemný a poukazuje na všechny tváře života, ať ty úsměvné tak ty smutné, ve výsledku nabízí silný příběh, který diváka emocionálně rozloží a poskládá zase zpět na své místo. Díky tomu tak budete odcházet ze sálu příjemně naladěni a budete si chtít tuhle záležitost rozhodně zopakovat. I když tak Soudce není dokonalý a je nepříliš originální, nabízí dostatek lidských momentů, dostatečnou porci dojemných osobních dramat a překvapivé množství úsměvných pasáží. Mohu jej tak s čistým svědomím v klidu doporučit všem, kteří mají zase projednou chuť na film od lidí pro lidi. I přes délku dva půl hodiny si tento snímek totiž budete chtít dát znovu.

Soudce je snímkem, který dokázal překonat fakt, že je vystaven na stereotypech a tak trochu nucených elementech vlastního příběhu. V rámci necelých dvou a půl hodin, které vám snímek ze života uzme, se totiž odehrává příjemně lidské drama, bohaté na dojemné momenty a upřímně zábavné momenty, které vykreslují příjemně rozmanitý obraz hlavního problematického hrdiny. V jeho kůži exceluje skvělý Robert Downey Jr., nicméně pozadu nezůstává ani zbytek hereckého ansámblu, především výtečný Robert Duvall, démonický ostrý Billy Bob Thornton a dokonale půvabná Vera Farmiga. Soudce tak na drama překvapivě naplňuje díky silné atmosféře prototyp feel good filmu, který i přes své dojemné emocionální jádro podává příjemný obraz důležitosti mezilidských vztahů a rodiny. Pro někoho tak moc velký konstrukt, pro mě rozhodně silný snímek, který dokáže své neduhy bez problému nahradit tím zbytkem., stejně jako své dojemné až emocionálně lehce zdrcující momenty vyvážit dostatkem humoru a dobré nálady. Vzhledem k několika momentům upřímného hlasitého smíchu v sále jsem rozhodně nebyl sám, kdo se na správnou vlnu dokáže naladit a snímek si užít.   
 Koktejl: 
20% Robert Downey Jr. v roli která mu sedí na míru
20% Emoce
20% Příjemná audiovizuální stránka
20% Sterotypní ale lidský příběh
20% Herecký koncert
Soudce
(The Judge, Sudca)
Drama
USA, 2014, 142 min

Režie: David Dobkin
Scénář: Bill Dubuque, Nick Schenk
Kamera: Janusz Kaminski
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Robert Downey Jr., Vera Farmiga, Leighton Meester, Vincent D'Onofrio, Dax Shepard, Billy Bob Thornton, Robert Duvall, Melissa Leo, Sarah Lancaster, David Krumholtz, Ian Nelson, Emmalyn Anderson, Emma Tremblay

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 23.10.2014 Warner Bros. CZ
Slovensko V kinech od: 16.10.2014 Continental
USA V kinech od: 10.10.2014 Warner Bros.

http://www.csfd.cz/film/337528-soudce/
http://www.imdb.com/title/tt1872194/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous