Přeskočit na hlavní obsah

John Wick [80%]

Následující článek berte trochu s rezervou. Málokdy se totiž v poslední době stane, že se do kin dostane snímek, který se bezezbytku rozhodl následovat osmdesátkovou a devadesátkovou akci a ono mu to šlo takovýmto způsobem. I takové případy se ovšem stávají a právě tím současným je velký comeback Keanu Reevese, který se po několika filmech pro videodistribuci a nepříliš vydařeném fantasy 47 Róninů rozhodl vrátit ve velkém stylu a ukázat, že na to pořád ještě má. A pro fanoušky nekompromisních akčních filmů ze staré školy nastávají žně... 

John Wick (Keanu Reeves) býval špičkovým hitmanem, který ve svém oboru téměř neměl konkurenci. Před lety ovšem kariéru pověsil na hřebík a rozhodl se žít poklidným životem. Jeho žena ovšem umřela na následky dlouhotrvající nemoci a zbyl mu po ní jen její dárek, malé štěně které John dostal několik dní po její smrti. Když ovšem při loupežném přepadení John přijde i o něj, rozhodne se svůj hněv obrátit proti gaunerům, kteří mu sebrali to poslední co mu v poklidném životě zbývalo. Jak se ale ukáže, jeden z gaunerů je syn mafiánského bosse Vigga (Michael Nyqvist), pro kterého John před lety pracoval. A ten si je moc dobře vědom, jak velkou chybu jeho syn udělal, když se pustil do jednoho z nejschopnějších zabijáků široko daleko. Nehodlá ovšem nechat svého syna jen tak napospas. Tím se ovšem dostává i on a jeho kriminální organizace na seznam, kterým se John hodlá prostřílet kulku po kulce. 

John Wick je snímek, na který by v rámci projekcí asi neměli chodit lidé, kteří nemají vřelý vztah k akčnímu filmu. Seriozně. To je totiž v jádru vše, co snímek nabízí. Stará dobrá akční pecka, která ctí několik předešlých dekád akčního filmu tím nejvěrnějším a nejzábavnějším způsobem se vším, ať už dobrým nebo zlým, co k akčním filmům v minulosti patřilo. A to je sakra dobře. Na rádoby humornou vzpomínku ala Expendables 3 tak rovnou zapomeňte.

Pokud je totiž v dnešní době v kinech něčeho málo, je to klasických akčních vypalovaček, u kterých může člověk vypnout a užít si jízdu s hrdiny, kteří si pro ránu a suchou hlášku nejdou příliš daleko. A překvapivě tato poloha neskutečně sedne i Keanu Reevesovi, který tímto oficiálně skládá reparát za několik svých posledních kariérních přešlapů, protože cílevědomý John Wick mu padne naprosto perfektně a i když bych to před pár lety nejspíše neřekl, rád bych ho v podobné roli viděl častěji. Když totiž kosí zástupy mafiánů a gaunerů (vesměs přesnou ránou do hlavy) a stíhá přitom sem tam přihodit neskutečně padnoucí hlášku, fanouškovi akčního filmu až srdce zaplesá nad tím, jak mu podobné filmy které mají "koule" jednoduše v kinech chybí.      
Na druhou stranu právě zde přichází na řadu ono upozornění. Surový akčňák ze staré školy je to jediné co dostanete. Pokud tedy čekáte něco jinačího než jen nálož skvělé akce v podání akcí nadopovaného sympaťáka, raději jděte o dům dále. Příběhová linka by totiž nejspíše zasloužila trochu péče, stejně jako ony zadaptované chybky, které tížily i akční filmy, ze kterých čerpá John Wick inspiraci. Celý svět hlavního hrdiny, stejně jako postavy jenž jej obývají a pravidla kterými se řídí, mohou navíc někomu připadat možná až příliš vzádlené.   



Tohle vše jsem ale ochoten dobrovolně hodit za hlavu. Nevzpomínám si, kdy naposledy jsem se takhle dobře bavil v kině, neboť John Wick je zkrátka stylově natočená akční pecka, kde hlavní hrdina je sympaťák, příběh je jednoduchý ale efektivní a v rámci filmu je vytaženo hned několik es z rukávu, které vyloženě potěší, jako třeba neskutečně příjemná tečka v podání kriminálního kodexu vrahů ve světě hlavního hrdiny. Když navíc Chad Stahleski přináší působivé konfrontace (například ta z nočního klubu, která dokonce aspiruje mezi nejlepší filmové momenty posledních měsíců), v pozadí ho nehorázným způsobem ještě podporují Tyler Bates a Joel J. Richard svým skvělým hudebním doprovodem, ve kterém se objeví i nová pecka Marilyna Mansona. Tohle zkrátka není film pro žádné slečínky, nebo lidi toužící po nějakém smysluplnějším filmovém zážitku. Tohle je po všech ohledech vydařená akční nálož, ke které se mnozí budou rádi po letech vracet stejným stylem, v jakém se dodnes vraceli k osmdesátkovým a devadesátkovým peckám. A já budu mezi nima. Vítej zpět Keanu. 
Tak tohle tedy ano. Už si ani nevzpomínám, kdy jsem se naposledy takhle dobře bavil v kině. John Wick je neskutečně stylově naotčená akční vypalovačka ze staré školy, která ctí přesně to co by měla a dělá chyby přesně tam, kde její předchůdci. Řízná akce, skvělé postavy, suché hlášky a jeden z nejlepších hudebních doprovodů poslední doby. Tohle je zkrátka nutnost pro každého, komu akční film něco říká. 
 Koktejl: 
80% Oldschool akce
20% Keanu f*in Reeves


John Wick
Akční / Thriller
USA / Čína / Kanada, 2014, 101 min

Režie: Chad Stahelski
Scénář: Derek Kolstad
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates, Joel J. Richard
Hrají: Keanu Reeves, Adrianne Palicki, Bridget Regan, Bridget Moynahan, Jason Isaacs, Willem Dafoe, Alfie Allen, Dean Winters, David Patrick Kelly, Michael Nyqvist, Lance Reddick, Toby Leonard Moore, Keith Jardine, Ian McShane, John Leguizamo

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 23.10.2014 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 23.10.2014 Bontonfilm SK






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?