Přeskočit na hlavní obsah

Rychle a zběsile 8 | The Fate of the Furious [65%]

Parta kolem Vina Diesela patří mezi nejvýdělečnější zástupce akčního žánru a tak není příliš divu, že se na nás od čtvrtečního odpoledne v českých a slovenských kinech valí už osmý díl série Rychle a zběsile. Po značně emocionálním závěru posledního dílu, kdy proběhla rozlučka s Paulem Walkerem tahle značka pokračuje dál na plný plyn. Emoce z nešťastného úmrtí jednoho z hlavních představitelů nyní střídá reklamní kampaň stavící na nečekaném zvratu a zradě. Má tahle velkolepá akční jízda s nádechem výfukových plynů i napoosmé co svým fanouškům nabídnout? 
Dominic (Vin Diesel) se po poslední fušce se svým týmem rozhodl pro trochu odpočinku se svojí přítelkyní Letty (Michelle Rodriguez) na slunné Kubě. Zde ho ovšem vystopuje záhadná hackerka Cipher (Charlize Theron), která jej potřebuje pro nelehký úkol. Dom se svým týmem jí totiž už dvakrát překazili plány a další nezdar už si nemůže dovolit. Přinutí jej tedy k tomu, aby tento úkol splnil pro ni sám Dominic. Jeho tým je zatím v nevědomosti a jakmile přijde na věc, nikdo z nich netuší, že na ně z rukou jejich přítele čeká jedno velice nepříjemné překvapení...

Řekněme si to na rovinu, čekat nějakou rozumem, gravitací či přírodními zákony svázanou podívanou by u už osmého dílu téhle popcornové série čekal asi jen blázen. Předešlé díly předvedly docela obdivuhodný přesun od nočních pouličních závodů k plnokrevné blockbusterové jízdě na plný plyn, kde auta a závody nejsou vždy tím hlavním. Každý další díl posunující hranici toho, co si tvůrci dovolí zase o trochu dále. Osmička v tomhle trendu samozřejmě pokračuje a nad rámec trochu nečekaného příběhového twistu představuje další velkolepou jízdu, která kromě kromě klasickým součástí této filmové série (trocha toho závodění, velkolepý konfilkt, dílčí souboje s/bez aut a závěrečné velkolepé finále které v případě nějakého logického myšlení či rozebírání nějakého smyslu má šanci odvařit hned několik mozkových závitů) posunuje limity toho, co si série dovolí zase o něco dále. 

Tentokrát pod taktovkou režiséra F. Gary Graye, Rychle a zběsile 8 opět podle scénáře Chrise Morgana, jede zase o něco víc především na efektnost a upřednostňuje jako předešlé díly styl oproti obsahu. Na rozdíl od posledně ovšem tvůrci jakoby otevřeně přiznali své rezignování na smysluplnost a hloubku a spíše servírují naprosto otevřeně naivní a explozivní podívanou, u které se ani na moment nudit nebudete. Jistě, je to hloupé, místy do slova pitomé, nicméně ona snížená úroveň serioznosti (byť se tentokráte řeší podobně závažná témata jako posledně - a to trochu kostrbaté pomrknutí směrem k Brianovi nepočítám) otevírá cestu trochu uvolněnější zábavě. Některé postavy z toho přímo benefitují a takové částečně vykoupení a podstatně víc prostoru pro Jasona Stathama a jeho vzájemná dynamika s Dwaynem Johnsonem je jednoznačně to nejlepší na filmu, i když to působí místy možná až příliš přitaženě za vlasy. 

Ale přesně o tom tahle série je. Hlavní hrdinové tohohle vysokooktanového spektáklu navíc tentokráte dostávají vskutku působivou záporačku v podání Charlize Theron, o které je známo to, že si podobně zrádné hrdinky užívá bezezbytku. A to platí i tady. Otevřený závěr navíc dává všanc to, že jsme její geniální počítačovou hackerku v rámci této série neviděli naposled. V tomhle ohledu potěší i účast několika navrátilců z předešlých dílů a také několik nových vedlejších postav, které si tak trochu film kradou v těchto momentech po sobě, jako tomu je třeba s Helen Mirren. V tomhle ohledu snad jen trochu zamrzí trochu upozaděný severský sympaťák Kristofer Hivju, který moc prostoru nemá a v závěru ani nedostane. 

Oproti posledně si ale film polepšil především vizuálně. Jistě, pořád se spoléhá na hromadu digitálního bordelu především v oněch velkolepých akčních scénách, přesto když pomineme logiku věci, F. Gary Gray servíruje ve svojí kapitole hned několik momentů, které fungují na výbornou a naprosto chápe, o čem tahle série v tomto bodu je. Úvodní závodní sekvence na Kubě dává vzpomenout první éře stylovým závodem, stejně jako zbytek filmu prezentuje divákům v kině nadupaný akční spektákl, který nemá moc hlavu a patu, ale divá se na to pěkně. Přidejte si k tomu lstvivou Theron a hláškujícího Johnsona a Stathama a máte zhruba to, co se na vás v rámci těch dvou hodin chystá. 

Rychle a zběsile 8 tak je ve výsledku sice neskutečně hloupou, naivní a vykonstruovanou akční podívanou, která postrádá veškerou logiku, smysluplnost nebo nějakou přirozenost. Je to ale také neskutečně našlapaná akční jízda, která v tom co dělá víceméně nešlápne vedle a v kině vám na ploše něco málo přes dvě hodiny nabídne tak adrenalinovou jízdu, jako máloco. Přesně to, co se od téhle série čeká a doufat v něco nového či objevného by bylo asi troufalé. Jen se obávám, že pokud tahle série bude v tomhle tempu a náboji pokračovat i dále, devítka se bude odehrávat na měsíci a bude se závodit s ruskými kosmonauty. Nebo tak něco. I když, ani to by mě po tomhle dílu už nepřekvapilo. 

Pokud tedy čekáte vyloženě oddechovou podívanou, u které vypnete na dvě hodiny a budete se jen bavit akcí a humorem, pak je přesně tohle film pro vás. Jen pro jistotu nechte přemýšlení a mozek někde u dveří kinosálu, vevnitř jej potřebovat nebudete. Tak zase příště, Dome. 
         
Naivní, hloupé a neskutečně pitomé v některý momentech, přesto ale hodně slušně akční, působivé a adrenalinové, s tou správnou porcí hláškujícího Jasona Stathama a Dwaynea Johnsona. Osmé rychle a zběsile je přesně to, co fanoušci od téhle série v současné době čekají a F. Gary Gray jim přesně to servíruje. Pokud chcete u něčeho akčního v kině na dvě hodiny vypnout a přemýšlení a logické myšlení nechat na chvíli na střídačce, pak směle do toho. 
100% Akce
Rychle a zběsile 8
(The Fate of the Furious, Fast 8, Fast & Furious 8, Rýchlo a Zbesilo 8)
Akční / Krimi / Thriller
USA / Francie / Kanada / Velká Británie / Samoa, 2017, 136 min

Režie: F. Gary Gray
Scénář: Chris Morgan
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Charlize Theron, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Kristofer Hivju, Helen Mirren, Elsa Pataky, Marko Caka, Scott Eastwood, Branislav R. Tatalovic, Nathalie Emmanuel, Don Omar, Tego Calderón, Luke Evans
Producenti: Vin Diesel, Michael Fottrell, Neal H. Moritz
Střih: Christian Wagner, Paul Rubell
Scénografie: Bill Brzeski

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 13.04.2017 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 13.04.2017 CinemArt SK
Francie V kinech od: 12.04.2017 Universal Pictures International France
Kanada V kinech od: 14.04.2017 Universal Pictures CA
USA V kinech od: 14.04.2017 Universal Pictures US
Velká Británie V kinech od: 07.04.2017 Universal Pictures UK

http://www.csfd.cz/film/414990-rychle-a-zbesile-8/
http://www.imdb.com/title/tt4630562/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?