Přeskočit na hlavní obsah

Uteč | Get Out [75%]

Koncem února se do amerických kin dostal horor Uteč, který se přes skromné náklady na výrobu vyšvihl v jeden z nejúspěšnějších režijních debutů vůbec. Stojí za tím totiž Jordan Peele z populární komediální dvojice Key & Peele. A byť se v rámci tohoto filmu hned několik úsměvných momentů nachází, do smíchu vám rozhodně nebude. Tenhle netradiční horor (a vlastně i netradiční film) si totiž našel cestu i do tuzemské kinodistribuce a vy jej od čtvrtka můžete najít mezi premiérami pro tenhle týden. 

Chris (Daniel Kaluuya) se vydává se svojí přítelkyní z města pryč na usedlost jejich rodičů, kde má být konečně představen. Rose (Allison Williams) se ovšem rodičům jaksi zapomněla zmínit, že její přítel je černoch. Ti ovšem po příjezdu nic zásadně neřeší a chovají se jakoby nic. Celý poklidný víkend s budoucím tchánem a tchyní se ovšem začíná zdát čím dál tím více podivný, když se kolem Chrise začnou dít podivné věci. Aby toho nebylo málo, Rodiče Rose naplánovali rodinnou sešlost s přáteli a příbuznými právě na tenhle víkend... 

Když se to tak vezme, Uteč není úplně hororem v pravém slova smyslu. Jeho netradičnost, neokoukanost a podivnost filmu v konečném důsledku hraje jen v prospěch. Onu necelou hodinu a třičtvrtě si totiž připadáte, jako by se jednalo o nějakou podivnou podívanou, lehce hraničící s amatérským filmem, nicméně s konečnými titulky si vlastně uvědomíte, jak moc s vám film dostal pod kůži. Tahle podívaná se totiž nebojí být neskutečně přepálenou na jedné straně a až nepříjemně kostrbatou, vyumělkovanou a podivnou na straně druhé. Divák se tak snadno vcítí do kůže hlavního hrdiny, který tak trochu nechápe, co se to sakra kolem něho děje. 

Jistě, ona podivnost filmu je v jeho průběhu poněkud rušivá a celé to působí jako komedie, která co nevidět propukne, jenže když na ono odhalení dojde, do smíchu rozhodně není. Jordan Peele se navíc nebojí jít za hranice dobrého vkusu a naservírovat takovou změnu atmosféry a celé atmosféry filmu, že se vám až zatočí hlava. A právě díky razantnímu převratu v závěru filmu pak působí ona přepálená a nepříliš věrohodná první část na tom pravém místě.  

Co se týče zpracování, tam film jede na žánrový standard, potěší ovšem absence found footage prvků. Uteč má zkrátka od začátku jeden jasný cíl, za kterým jde možná trochu kostrbatou cestou (čemuž napomáhají i poněkud podivné herecké výkony) ale ve výsledku to vlastně chápu. Film totiž svoji originalitu a nápady upíná především do samotného příběhu filmu, spíše než do samotného zpracování. Pár nápadů se zde najde, nicméně nečeká vás nic, z čeho byste se posadili na pozadí. 

Film také operuje nejen s značnou mírou nadsázky a absurdity, v podobně přemrštěném balení se nebojí využívat také humor. Mimo parťáka hlavního hrdiny, který dostává prominenci především v závěru, se totiž Jordan Peele i v rámci děsivých scén nebojí využít lehce situačního humoru, což jen podtrhuje neokoukanost a netradičnost tohohle snímku. 

Pokud jsou tedy filmy děsivého charakteru vaší oblíbenou volnočasovou aktivitou, dejte šanci této poněkud rázně netradiční podívané. Film je zdá se možná až příliš relevantní v dnešní době, přesto i přes veškerý mediální humbuk kolem něj, nabízí vcelku nápaditý příběh, který dokáže oslovit a udrží ve vás zájem na celou hodinu a třičtvrtě, co vám v kině zabere. Ona podivnost a kostrbatost s jakou se snaží předat svůj příběh je v závěru dobře napsaným koncem z velké části vykoupena. Nečekejte ovšem klasický horor, spíše docela zvrácený příběh s hororovými prvky, který má jeden z nejlepších závěrů za poslední dobu. 
    
Jordan Peele a jeho netradiční a místy mrazivá podívaná, která se nebojí jít za hranice toho, co se se od hororů v posledních letech očekává. Místo laciných lekaček spíše buduje atmosféru a staví na originální myšlence, která v závěru ospravedlní i ne zrovna stoprocentní první část filmu. Zpracování se nejedná o nic světoborného, díky skvělému nápadu a velmi slušnému scénáři si ovšem film zaslouží šanci i pro ty, kterým hororový žánr zrovna moc neříká. 
35% Rodinná sešlost
35% Rasismus s přátelskou tváří
30% Originalita a absurdita
Uteč
(Get Out)
Horor / Mysteriózní
USA, 2017, 103 min

Režie: Jordan Peele
Scénář: Jordan Peele
Kamera: Toby Oliver
Hudba: Michael Abels
Hrají: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener, Caleb Landry Jones, Lil Rel Howery, Keith Stanfield, Betty Gabriel, Erika Alexander, Lyle Brocato, Ashley LeConte Campbell, Jana Allen, Rutherford Cravens
Producenti: Jason Blum, Sean McKittrick, Jordan Peele, Edward H. Hamm Jr.
Střih: Gregory Plotkin
Scénografie: Rusty Smith
Kostýmy: Nadine Haders

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 27.04.2017 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 27.04.2017 CinemArt SK
USA V kinech od: 24.02.2017 Universal Pictures US

http://www.csfd.cz/film/439153-utec/
http://www.imdb.com/title/tt5052448/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous