Přeskočit na hlavní obsah

Volání netvora: Příběh života | A Monster Calls [80%]

Do českých kin před pár dny vstoupil snímek Volání netvora: Příběh života, který tak trochu klame tělem. V záplavě zdánlivě podobných filmů v poslední době, nejvíce se snad nabízí Obr Dobr Stevena Spielberga, by se tenhle film dal přehlédnout jako další podobný snímek. Opak je ovšem pravdou. Ačkoliv totiž novinka Juana Antonio Baytony působí jako dětský film, své caparty na něj rozhodně neberte. Naopak dospívající a dospělí mají před sebou zážitek, jaký v kině už dlouhou dobu nebyl. Volání netvora: Příběh života totiž střídá dětskou naivitu a bezstarostnost za krutý pohled na bezvýchodnou a ne příliš šťastnou realitu optikou dětské fantazie.

Connor (Lewis MacDougall) žije se svojí těžce nemocnou matkou, neboť je jejich otec opustil a odstěhoval se do Ameriky. Léčba jeho matky ovšem neprobíhá tak, jak by si doktoři představovali a tak se namísto toho, aby se její stav zlepšoval, její stav jen zhoršuje. Connor se snaží s touhle situací smířit, přesto podporu boje své matky s rakovinou nevzdává. Když je jeho matka převezena opět do nemocnice, nezbývá Connorovi nic jiného, než se dočasně přestěhovat ke svojí babičce (Sigourney Weaver), se kterou nemá příliš dobrý vztah. Když už se zdá, že na světě nemá nikoho, kdo by mu v jeho nelehké situaci pomohl, navštíví jej jednoho dne v noci stromové monstrum... 

Nebudu si tu hrát na tvrďáka. Citové vydírání některých filmů mě nechává ale víceméně ledově chladným. Přesto v případě Volání netvora: Příběh života bylo něco jinak. Možná to je právě onen propastný kontrast oproti ostatním dětským filmů, který zaručil to, jakým způsobem na mě jako diváka nakonec tahle působivá podívaná funguje. Juan Antonio Bayona se totiž ve svojí novince nebojí jít k tématice poměrně dopěláckým způsobem a byť se jedná o v rámci možností pohádkový příběh, nesklouzává ani na moment k přehnanému optimismu nebo banalizování. Vypráví ve svém filmu zdrcující příběh života a smrti, který prostřednictvím dítěte vypráví jako docela temné fantasy s trojicí pohádkových vsuvek. Tenhle zvláštní mix ovšem funguje na výbornou. 

Na jedné straně za to může precizní audiovizuální zpracování, které napomáhá filmu k jedinečnosti a působivosti a na straně druhé je to pak díky samotnému monstru, kterému propůjčil hlas Liam Neeson. Díky velice slušným digitálním trikům a jeho výraznému hlasu jeho monstrum ožívá na plátně daleko více, jak jiné podobné postavy za poslední léta, snažící se o fotorealistický dojem. Film tak vzdáleně připomíná jiný, podobně dospěleji pojatý snímek, který se v nedávné době objevil v českých a slovenských kinech - Devátý život Louise Draxe. Podobně jako one je totiž daleko temnější, než většina podobných filmů a zároveň svojí kombinací prvků a motivů působí dostatečně originálně a jedinečně na to, aby si vaši pozornost zasloužil.     

Pokud tedy chcete do kina vyrazit na něco jedinečného, co si rozhodně v záplavě letních komedií, komiksových filmů a velkolepých blockbusterů nespletete, Volání netvora: Příběh života je rozumná volba. Dojemný, skvěle natočený a silně atmosferický příběh dítěte, které se muselo vypořádat s nelehkou životní situací. Chcete-li se v kině dojmout, máte nyní nejlepší příležitost právě s touto novinkou.   
Temný, nepříliš veselý ale zároveň skvěle natočený a výborně odvyprávěný pohádkový příběh o chlapci, jenž se musel vypořádat s nelichotivou situací ve svém mladém životě.  Juan Antonio Bayona natočil dospělejší a temnější variantu k pohádkovým příběhům, která vás dojme možná i více, než přehnaně pozitivní a idealizované příběhy.  
30% Nevyléčitelné nemoci
30% Dětská fantazie
20% Pohádkové příběhy

20% Stromové monstrum


Volání netvora: Příběh života

(A Monster Calls, Un monstruo viene a verme)
Drama / Fantasy
USA / Španělsko / Velká Británie, 2016, 108 min

Režie: Juan Antonio Bayona
Předloha: Patrick Ness (kniha)
Scénář: Patrick Ness
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Fernando Velázquez
Hrají: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Ben Moor, Lily-Rose Aslandogdu, Geraldine Chaplin, Liam Neeson
Producenti: Belén Atienza
Střih: Bernat Vilaplana, Jaume Martí
Scénografie: Eugenio Caballero
Kostýmy: Steven Noble

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 30.03.2017 Vertical Ent.
USA V kinech od: 06.01.2017 Focus Features
Velká Británie V kinech od: 01.01.2017 eOne Films International
Španělsko V kinech od: 07.10.2016 Universal Pictures Esp.

http://www.csfd.cz/film/372215-volani-netvora-pribeh-zivota/
http://www.imdb.com/title/tt3416532/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?