Přeskočit na hlavní obsah

Popírání holocaustu | Denial [60%]

Tématika holocaustu a druhé světové války vůbec je dodnes vděčným tématem válečných a dramatických filmů. Popírání holocaustu ovšem k látce přistupuje optikou nechvalně známého soudního procesu, ve kterém se jeden z předních historiků popírajících holocaust rozhodl dát k soudu akademičku Deborah Lipstadt a nakladatelství Penguin Books, které její historické výzkumy   a akademické práce na téma holocaustu vydávalo. Vleklý soudní spor se táhl několik let a jeho dramatizaci můžete v distribuci Falconu najít v českých kinech od minulého čtvrtka. Vyplatí se na ni zajít? 

Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) patří mezi přední židovské akademiky, kteří se zaměřují na výzkum hrůz nacistického režimu a holocaustu celkově. K jejímu výzkumu se hned několik skupin lidí, především pak extrémisté s vazbami na nacisty a neonacisty staví odmítavě a napadají její poznatky. Nikdo však s takovou vehemencí jako kontroverzní historik David Irving (Timothy Spall), který se ji po letech vzájemných sporů a popotahování v médiích rozhodl dát v Londýně k soudu za pomluvu...


Soudní dramata se zase tak často v kinech už nevidí. Není to tím, že by podobné žánrové filmy netáhly, přesto se většinou pomyslný chléb láme v souvislosti s předlohou, na které film staví. Převážně televizní režisér Mick Jackson si pro svůj film vybral mediálně zprofanovaný případ, který z dnešního pohledu může působit téměř jako absurdní fraška, nikomu ze zúčastněných to ale tak nepřišlo. A ona závažnost toho, že se podobný případ dostal až před soudce jde na filmu cítit v každém momentu. Přesto po uplynutí celého příběhu k jeho logickému zakončení, Popírání holocaustu i tak vyznívá tak trochu na prázdno. 

Slušné herecké obsazení, kde místo do popředí stavěné Rachel Weisz přebírají hlavní slovo především skvělí Tom Wilkinson a Timothy Spall, se sice snaží z látky vytřískat co nejvíce to jde, přesto filmu po slušném úvodu tak trochu dojde dech a s výjimkou několika momentů spíše už jen tak plyne a dovypráví načatý příběh, větší emocionální zápal nebo houstnoucí atmosféru nečekejte. Několik obratných výměn, podtrhnutí důležitosti a závažnosti případu a titulky. 

Zpracování v tomto filmu pak hraje tak trochu druhé housle. Howard Shore nenabízí na první poslech nic nového, či nějakým stylem objevného či zajímavého, podobně je pak na tom i samotná kamera Harise Zambarloukose, která kromě slušného začátku a obstojných soudních sekvencí víceméně exceluje pouze v momentech, kdy film pátrá po důkazech v minulosti. Nechci tím tvrdit, že by film byl zfušovaným řemeslem, to nikoliv. Jednoduše ale nenabízí nic, co nenabídlo již několik žánrových filmů před ním a s největší pravděpodobností nabídne i po něm. 

Popírání holocaustu je tak až na výjimky lehce nadprůměrným soudním dramatem, kde nejsilnějším argumentem proč do filmu jít, je samotný proces, jehož dramatizace tvoří základ tohohle snímku. Skvělí herci v předních rolích, v několika momentech slušná atmosféra, přesto poměrně natahované a nepříliš nápadité. Pokud ovšem soudní dramata nebo zákulisí výzkumu holocaustu patří k oblasti vašeho zájmu, pak směle do toho.     
Popírání holokaustu je slušně vrstvené a solidně natočené soudní drama, které se opírá o až s údivem skutečný příběh o demagogii určité skupiny lidí. Na necelé dvě hodiny, které vám v kině zabere, ovšem nenabízí nic moc nad rámec tohoto. Slušné herecké obsazení je drobné plus.   
25% Holocaust
25% Soudní proces
50% Demagogie
Popírání holocaustu
(Denial)
Životopisný / Drama / Historický
USA / Velká Británie, 2016, 110 min

Režie: Mick Jackson
Předloha: Deborah Lipstadt (kniha)
Scénář: David Hare
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Howard Shore
Hrají: Rachel Weisz, Andrew Scott, Tom Wilkinson, Timothy Spall, Caren Pistorius, Alex Jennings, Jack Lowden, Harriet Walter, Mark Gatiss, John Sessions, Nikki Amuka-Bird, Michael Epp, Ellie Fox, Abigail Cruttenden, Basil Eidenbenz
Producenti: Gary Foster, Russ Krasnoff
Střih: Justine Wright
Scénografie: Andrew McAlpine
Kostýmy: Odile Dicks-Mireaux

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 30.03.2017 Falcon
USA V kinech od: 30.09.2016 Bleecker Street Media
Velká Británie V kinech od: 24.01.2017 eOne Films International

http://www.csfd.cz/film/418433-popirani-holocaustu/
http://www.imdb.com/title/tt4645330/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?