Přeskočit na hlavní obsah

Až na dno | Submergence

Aktuálně kina drancují třetí Avengers, i na ostatní žánry ale třeba nezapomínat. V nabídce kin se tak aktuálně nachází novinka režiséra Wima Wenderse Až na dno v jejíž hlavních rolích se objevila Alicia Vikander a James McAvoy.  Má ale tohle poněkud netradiční romantické drama co nabídnout nebo se jedná jen o snahu jak ozvláštnit jinak průměrnou romanci ?



Profesorka Danielle Flinders (Alicia Vikander) zkoumá život v hlubinách oceánu. Se svým týmem se vydává tak hluboko pod hladinu jako nikdo před ní s cílem dokázat, že život dně oceánu má hodně podobného s tím na povrchu. Během příprav na nejdůležitější expedici její kariéry se dostává do výletního sídla, ve kterém potkává  vodního inženýra Jamese Morea (James McAvoy). Co ovšem Danielle netuší je fakt, že James je vládním špionem, který se připravuje na důležitou misi s cílem zlikvidovat dva z nejnebezpečnějších aktivních teroristů... 

Musím uznat, že kombinovat v podstatě špionážní film za nepřátelskou linií teroristů s vazbou na Al-Káidu a romanci o osamělé mořské vědkyni je poměrně originální nápady, který mohl dopadnou daleko hůře, než by se mohlo zdát. Ve výsledku totiž tohle spojení překvapivě funguje a problém je spíše v tom, jak je příběh této dvojice vystaven. Po většinu času totiž má divák pocit, jako by film tak nějak přešlapoval na místě a nevěděl, kterým směrem se vlastně vydat. Což o to víc zamrzí , když Vikander s McAvoyem mají překvapivě fungující chemii na plátně a jejich vzájemné seznamování a vztah (ať už se jakkoliv vybočuje konvencím) jsou zajímavé a baví. Bohužel to okolo zase tolik ne. 

I když totiž film po řemeslné stránce vychází z evropské dramatické artové tvorby, ve které je Wim Wenders jako doma, díky slabší příběhové výstavbě a trochu příliš rozmáchlé délce je snaha o něco víc než jen průměrné a docela i utahané romantické drama tak trochu zbytečná. Film jakoby nevěděl jak překročit svůj vlastní stín a i když je hmatatelný potenciál něčeho více, výsledné dojmy jsou poněkud rozpačité. Příliš emoci film (ať už se snaží jak chce) nevyvolá a po projekci tak můžete konstatovat maximálně to, že jste jej zhlédli a příliš v hlavně neutkvěl ani těch pár minut po závěrečných titulkách.    

Až na dno je tak přes veškeré ambice víceméně jen slušnou jednorázovou záležitostí pro ty, co mají chuť na trochu netradiční mix dramatu a romance se špetkou špionážního thrilleru. Žádná zásadní filmová událost téhle sezony z toho zkrátka není. Jen průměrná podívaná která nezvládla ani z daleka využít potenciál. Pokud ale hledáte něco oddechovějšího na večer a od komiksů a blockbusterů si chcete dát na chvíli klid, pak i tenhle snímek přijde vhod. 
    
Slušně natočené, se zajímavou chemií mezi dvěma hlavními protagonisty ale také utahané, nepříliš dobře vystavěné a dějově slabé. Až na dno je jednorázovou záležitostí která nenadchne.  
Až na dno
(Submergence)
Drama / Romantický / Thriller

USA / Německo / Francie / Španělsko, 2017, 111 min

Režie: Wim Wenders
Předloha: J.M. Ledgard (kniha)
Scénář: Erin Dignam
Kamera: Benoît Debie
Hudba: Fernando Velázquez
Hrají: James McAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig, Reda Kateb, Celyn Jones, Alex Hafner, Audrey Quoturi, Harvey Friedman, Jess Liaudin, Godehard Giese, Thibaut Evrard, Mohamed Hakeemshady
Producenti: Cameron Lamb
Střih: Toni Froschhammer
Scénografie: Thierry Flamand
Kostýmy: Bina Daigeler

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 26.04.2018 CinemArt
Slovensko V kinech od: 26.04.2018 CinemArt SK
USA V kinech od:         13.04.2018 Samuel Goldwyn Films US

Španělsko V kinech od: 06.04.2018 eOne

https://www.csfd.cz/film/425930-az-na-dno/
https://www.imdb.com/title/tt3563262/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?