Přeskočit na hlavní obsah

Psí ostrov | Isle of Dogs


Wes Anderson si tak trochu jede proti proudu. Díky své filmografii si může dovolit experimentovat, což se mu zatím vždy podařilo. Po úspěšném Grandhotelu Budapešť se vrací do kin s dalším loutkovým filmem, se kterým doufá v navázání na úspěchy Fantastického pana Lišáka.  Zadařilo se mu i tentokrát přijít do kin s jedinečnou podívanou? 

Atari (Koyu Rankin) se nechce smířit s tím, že jeho čtyřnohého mazlíčka a zároveň psího bodyguarda Spotse (Liev Schreiber) společně s dalšími čtyřnohými mazlíčky jeho plemene starosta Kobajaši (Kunichi Nomura) nechal deportovat na ostrov odpadků. Ukradne tedy několik měsíců poté letoun a vydá se na odříznutý ostrov jej vypátrat. Zatímco se však za pomoci smečky bývalých mazlíčků snaží na ostrově svého psa vypátrat, starosta města Megasaki připravuje další část svého plánu... 

Je fajn vidět, že Wes Anderson ani po letech neztrácí svoji osobitost a jeho filmy zkrátka poznáte na dálku, ať už se jedná o hraný či animovaný film. Psí ostrov není vyjímkou, naopak, je v něm znatelný rukopis tvůrce každou vteřinu. To ostatně i tak nějak shrnuje, co se na vás v kině chystá. Nová andersonovka, která je ve všech ohledech typická pro filmy tohoto tvůrce, s tím rozdílem, že si vypůjčuje animaci z Fantastického pana Lišáka a jejími hrdiny jsou japonsky mluvící chlapec a rozmanitý ansámbl čtyřnohých stvoření, které bojují o své přežití. 

Film samotný je sympatickou směsicí podivností, osobité animace a opět hvězdami napěchovaného ansámblu herců, kteří propůjčili své hlasy ústředním postavám. Jistě, lidští hrdinové až na určité vyjímky mluví japonsky, což trochu situaci komplikuje (a doteď si nejsem jistý jak moc sympatizuji s tímto tvůrčím postupem) přesto nebo možná právě díky tomu vynikají především psí hrdinové. Ti sice vynikají především v dílčích scénách, ale pamatovat si je budete i po projekci ať už na jejich příběhu najdete několik vad a nedokonalostí. Oproti ostatním kouskům z Andersonovy filmografie totiž tahle novinka (i přes veškerou hravost a nápaditost) jen sotva drží po hromadě jako jeden celistvý příběh na více jak hodinu a půl. 

Díky skvělé animaci a již zmíněné hravosti, s jakou se Anderson pustil do téhle látky, vám to ale ve výsledku zase až tak nevadí. To co se na vás v kinosálech chystá je totiž další sympatická krasojízda poctivé filmařiny, kterou si rozhodně s jiným filmem v nabídce nespletete. Ačkoliv jsem asi od téhle novinky čekal trochu více, z výsledku rozhodně nelze být zklamaný. Pokud chcete vyrazit na tak trochu jiný film u kterého se budou bavit všechny věkové kategorie, pak v současné nabídce nemáte ideálnější volbu.           

 Psí ostrov je nápaditou a hravou zábavou pro celou rodinu, která v sobě DNA Wese Andersona jednoduše nezapře. Rozmanitý ansámbl hereckých propůjčujících hlasy psím hrdinům a jedno nezaměnitelné dobrodružství za záchranou nejlepšího přítele člověka. Fantasitcký pan Lišák zůstal sice nepřekonán, i tak se ale jedná o další vydařený kousek který si nebudete chtít nechat ujít. Škoda jen, že film je silnější v dílčích momentech než jako jeden celistvý příběh.  

Psí ostrov
(Isle of Dogs, Ataris Reise)
Animovaný / Loutkový / Dobrodružný / Komedie / Drama / Sci-Fi / Fantasy

USA / Německo, 2018, 101 min

Režie: Wes Anderson
Scénář: Wes Anderson
Kamera: Tristan Oliver
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson, F. Murray Abraham, Tilda Swinton, Bob Balaban, Yoko Ono, Courtney B. Vance, Frances McDormand, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Greta Gerwig, Kara Hayward, Nidžiró Murakami, Mari Nacuki, Jódžiró Noda, Jake Ryan, Fisher Stevens, Ken Watanabe, Frank Wood, Edward Bursch
Producenti: Wes Anderson, Jeremy Dawson, Steven Rales, Scott Rudin
Střih: Ralph Foster, Edward Bursch
Scénografie: Adam Stockhausen, Paul Harrod

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 10.05.2018 CinemArt
Slovensko V kinech od: 10.05.2018 CinemArt SK
Německo V kinech od: 10.05.2018 Fox Deutschland
USA V kinech od: 23.03.2018 Fox Searchlight Pictures US

https://www.csfd.cz/film/61512-psi-ostrov/
https://www.imdb.com/title/tt5104604/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?