Přeskočit na hlavní obsah

Deadpool 2

Deadpool se vrací. Dlouho odkládaná komiksová řežba na matoviy příběhů jednoho z nejosobitějších komiksových hrdinů, která se před dvěma lety dostala do kin z velké části díky fanouškům, právě dostává pokračování, které zítra startuje v českých a slovenských kinech. Za kameru si tentokrát sedl David Leitch zodpovědný za prvního Johna WickaAtomic Blonde: Bez lítosti. A pokud vás držkatý žoldák bavil minule, tentokrát pro vás má opravdu prvotřídní nášup.
Wade (Ryan Reynolds) se pomalu ale jistě usadil do své role zabijáka padouchů, kterému není nic moc svaté. Pomalu ale jistě zvládá likvidovat různé zločinecké organizace po celém světě, avšak jednoho dne díky své chybě končí na úplném dně a nezvládá zabránit tragédii. Tahle situace jej zavede až do Británie, kde se mladý mutant Russell (Julian Dennison) snaží utéct z tamního ústavu pro problematickou mládež. Deadpool ještě v tu chvíli ovšem netuší, že Russellovi je na stopě zabiják cestující časem Cable (Josh Brolin), který má jediný cíl. Zabít Russella a změnit tak budoucnost ze které pochází...

První Deadpool byl docela trefa do černého. Ryan Reynolds se po letech přetahování se studiem pustil do frajera v červenočerném s pořádnou vervou. Vyklubala se z toho slušná komediální jízda, která byla poměrně věrná své předloze, zatímco zvládala sbírat nové a nové fanoušky tomuto hrdinovi i za hranicemi čtenářů komiksu. Na podobný úspěch ale není lehké navázat s dvojkou. David Leitch to ale zvládl bravurně. Deadpool 2 sice opakuje některé chyby jedničky, zároveň si je ale o něco jistější v kramflecích a servíruje ještě o něco šílenější a ujetější podívanou, která zvládá bavit, dojmout i zapůsobit krvavou a drsnou akcí. Připočtěte si přírůstek v podobě Deadpoolova komiksového parťáka Cablea, kterého si střihl nekompromisní Josh Brolin (a je v něm vlastně i daleko větší drsňák než coby Thanos pár týdnů zpět). Výsledkem je další nekompromisní nářez, který se nebojí jít ještě dál než jeho předchůdce.

Scénáristé Rhett Reese, Paul Wernick a Ryan Reynolds se nebojí naplno odvázat a tak se nálož humoru, narážek (a nejedno perfektní cameo) a akce je ještě o chlup větší jak posledně, možná právě proto, že už nemusí nikomu nic tenhle komiksový hrdina dokazovat. Jedinou výraznější výtkou v tomto ohledu je to, že digitální triky podobně jako posledně nepatří k těm nejlepším, což jde vidět především během jedné akční sekvence přepadení ozbrojeného konvoje, kdy v ulicích města blbne Domino (Zazie Beetz). Během finálové CGI bitky se situace pak trochu opakuje. Na druhou stranu prvotřídní digitální triky v tomhle případě nejsou to nejdůležitější.

Tím je humor a akce. Trochu násilné protěžování Russella je možná místy trochu otravné, nicméně tvůrci i tak ví jak na své publikum. Tomuhle filmu totiž není nic a nikdo svaté a to je ve výsledku vlastně strašně dobře. Díky tomu si totiž tuhle akci s ničím jiným nespletete a pokud jste se bavili u jedničky, u tohohle nášupu se budete křenit radostí. Zase po nějaké době totiž přišlo do kin pokračování, které se nejenom vyrovnalo svému předchůdci, ale podává dostatek argumentů pro to zvažovat, jestli náhodou není i lepší jako jeho dva roky starý bratříček. 

Příběhově sice místy decentně drhne, když už ale vlastně začnete přemýšlet o tom, zda-li to či ono nešlo udělat jinak, přijde některý z hrdinů a tyhle myšlenky vám hláškou nebo akcí vyžene z hlavy. I když tak v některých momentech film tak tak drží pohromadě (zvláště v porovnání třeba i s jedničkou), ve výsledku vás to ani trochu netrápí. Postavy jsou cool jak nikdy, humoru a přesně míněných narážek je tu více než dost a akce díky skvělé choreografii a krvavosti zvládá také zaujmout. Je snad v případě tohoto komiksového hrdiny potřeba ještě něco víc?  

Deadpool 2 je fanouškovskou službou na druhou. Ryan Reynolds si je dobře vědom, co fanoušci držkatého žoldáka chtějí (ať už se jedná o komiksové nebo filmové) a přesně to jim servíruje. Pokračování je o něco sebevědomější divočejší a odvázanější s větší porcí hravosti. Drží možná trochu méně pohromadě a nedostatky po příběhové stránce a především v oblasti digitálních triků jsou zřejmé, přesto právě tyhle drobnosti nejsou ničím, co by vás zrovna v případě Deadpoola mělo nějak trápit. Tohle je zkrátka pecka u které se budete bavit celé dvě hodiny a doufat v to, že třetí kousek přijde co nejdříve. 

PS: Rozhodně si počkejte na titulky, Deadpool 2 totiž servíruje naprosto neskutečnou fan service, která aspiruje na nejlepší titulkvou/potitulkovou bonusovou scénu historie.   
Nášup jak má být. Dvojka Deadpoola je sebejistější, akčnější a nápaditější byť opakuje chybky jedničky a přidává nějaké vlastní. Přesto je nebudete řešit protože se budete celé dvě hodiny bavit ve společnosti charismatických drsňáků. Narážky, humor a nekompromisní akce tu zkrátka hrají prim. Navíc, titulková/potitulková bonusová scéna aspiruje na nejlepší kousek tohoto ražení historie. Takhle se dělá fan service. 
Deadpool 2
Akční / Komedie / Dobrodružný / Sci-Fi

USA, 2018, 119 min

Režie: David Leitch
Předloha: Fabian Nicieza (komiks), Rob Liefeld (komiks)
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick, Ryan Reynolds
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Brianna Hildebrand, Zazie Beetz, Bill Skarsgård, T.J. Miller, Terry Crews, Rob Delaney, Stefan Kapicic, Karan Soni, Eddie Marsan, Jack Kesy, Leslie Uggams, Julian Dennison, Šiori Kucuna, Hayley Sales, Luke Roessler, Scott Vickaryous
Producenti: Simon Kinberg, Ryan Reynolds, Lauren Shuler Donner
Střih: Craig Alpert, Elísabet Ronaldsdóttir, Dirk Westervelt
Scénografie: David Scheunemann

Nepřístupné pro děti do 15 let

Česko V kinech od: 17.05.2018 CinemArt
Slovensko V kinech od: 17.05.2018 CinemArt SK
USA V kinech od:         18.05.2018 20th Century Fox
https://www.csfd.cz/film/426009-deadpool-2/
https://www.imdb.com/title/tt5463162/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?