Přeskočit na hlavní obsah

Solo: Star Wars Story | Solo: A Star Wars Story


Univerzum Star Wars se pomalu ale jistě rozrůstá. Poté co se po akvizici Disney rozhodli tvůrci oprostit od rozšířeného vesmíru téhle značky jen proto aby mohli novými filmy odvyprávět svojí vlastní verzi toho co se dělo před a po původní trilogii. Rogue One: Star Wars Story mělo své momenty, nicméně byly na něm viditelné citelné přetáčky a ne každému fanouškovi téhle značky přišla tato verze událostí na úrovni této značky. Co se týče sólového příběhu Hana Sola, ten provázely podobně zásadní problémy taktéž, které v půlce natáčení vyústily v odchod režisérského dua Phil Lord a Christopher Miller díky kreativním neshodám. Ron Howard, který je nahradil pak přetočil 70% filmu aby stihl plánované datum premiéry. Nyní se ovšem snímek dostává do kin a my tak máme možnost zhodnotit, jak druhá výprava do historie Star Wars dopadla... 

Mnoho let předtím, než špičkový pilot Han Solo (Alden Ehrenreich) pomohl Luku Skywalkerovi porazit impérium, byl jen mladíkem ve službách místní královny podsvětí. Vždy ale mířil poněkud výš a tak se rozhodl pro plán, který měl jeho i jeho přítelkyni Qi'ru (Emilia Clarke) dostat z planety a vstříc světlejší budoucnosti. Plán se ovšem úplně nevydaří a pár je na několik let odloučen. Po letech je však svádí dohromady jedna zakázka...

Je docela zajímavé sledovat, jak se producentům značky Star Wars tyhle jednorázové výpravy do historie rozpadají pod rukama. Solo: Star Wars Story ač měl být po problematickém porodu jménem Rogue One: Star Wars Story sázkou na jistotu, jen ve výsledku kopíruje přesně stejnou situaci. Originální film, který se nějakým způsobem snaží rozšiřovat celou sérii filmů něčím novým (využívajíc propriety z původní trilogie) zároveň ale drží sotva pohromadě. I tentokrát je totiž na filmu patrné, že byl plánován jako něco jiného, než nakonec spatřilo světlo světa. Několik záblesků naprosto výborných momentů, zbytek ale docela vázne, což je tak trochu problém u filmu, který má více jak dvě hodiny.

Solo: Star Wars Story je hlavně o postavách. I když totiž vytáhne hned několik poměrně zajímavých akčních sekvencí (válečná vřava jako v případě Rogue One se tentokrát nekoná, počítejte spíše s rankem takových sci-fi Sedmi statečných ve výsledku), to nejlepší film nabízí v rámci vzájemné chemie a interakcí jednotlivých postav. Alden Ehrenreich coby Han je sice místy trochu nepřesvědčivý, nicméně s Emilii Clarke jim to na plátně docela šlape, takže je fajn jejich vzájemné jiskření sledovat. Donald Glover coby Lando Calrissian je ostatně taky docela fajn (byť se tu možná až trochu příliš tlačí na pilu v jeho případě. Kde se ovšem tlačí na pilu docela dost, je začátek budování vztahu Hana a Chewieho, kde to skřípe hlavně ze začátku. Jakmile se ale tahle dvojka na plátně otrká, je fajn sledovat tyhle dva zase blbnout na stříbrném plátně (byť v trochu jiném složení).

Celkově je tohle dobrodružství takové pokračování v úpravách kánonu a celkové mytologii Star Wars, které ne všem asi úplně sedne (konkrétně já bych pár výtek rozhodně našel) v rámci aktuálních pokračování se toho ale díky návaznosti na novou trilogii asi úplně nevyhneme. Na stranu druhou tahle výprava mohla dopadnout také podstatně hůře, než jen tahle místy až tak trochu westernová výprava do minulosti kapitána Millennium Falcona. Tvůrci si navíc nechávají otevřená vrátka na případná pokračování (společně s jedním trochu překvapivým navrátilcem, jehož osud byl dlouholetým předmětem spekulací), takže pokud tahle podoba hvězdných válek bude mít úspěch, není to naposledy co jsme viděli Hana Sola běhat ve filmových sálech v novém dobrodružství. 

Řemeslně se jedná o takový standard téhle série, byť místy byly praktické triky kostrbaté, nemohu říci, že by mi to kdoví jak vadilo. Naopak, těch čistě digitálních momentů ve filmu zase tolik nebylo a to je vlastně docela dobře. Potěší také znatelný rukopis Johna Williamse, jehož hlavní motiv zdatně doplňuje soundtrack Johna Powella.

Je to tak spíš problém filmu jako celku, než jednotlivých prvků. I když je totiž patrná snaha,  Solo: Star Wars Story |se nemůže vymanit z vlastní rozpačitosti. Některé momenty fungují, jiné jsou nucené a nepřesvědčivé až hrůza. Snímek sice v rámci možností zabaví, od téhle značky ale člověk čeká trochu jiné standardy. Nebo jsem jen možná zaspal dobu, čert ví.

Solo: Star Wars Story tak není vyloženým zklamáním ani triumfální výhrou. Postavy relativně fungují, příběh docela dává smysl a i když si vyšlapává tak trochu svoji vlastní cestu, jisté linky k původním filmům tu člověk najde (a ostatně i k prequelům - mrk, mrk). Tak jako tak se ale nejedná o něco, co byste s chutí zařadili jako předvoj toho, až budete příště dávat maraton původní trilogie.   
Druhý sólový (he... he...) příběh z prostředí historie Star Wars je nakonec podobně rozpačitým dobrodružstvím, jako jeho předchůdce. Tak jako Rogue One totiž hlavní sérii rozšiřuje mnohdy i trochu nečekanými směry, má ovšem problém držet pohromadě a zároveň také zůstat věrný tomu, co pro hlavní sérii bylo kánon. Postesknutí nad retcony stranou, i tak pro fanoušky téhle značky má co tahle výprava do mládí populárního kapitána nabídnout. Jen od toho čekejte zacházení spíše srovnatelné s přístupem Poslední z Jediů. Jen zábavnější, smysluplnější a alespoň s občasným zábleskem perfektně fungující dynamiky na plátně mezi zúčastněnými.   


Solo: Star Wars Story
(Solo: A Star Wars Story)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy

USA, 2018, 135 min

Režie: Ron Howard
Scénář: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan
Kamera: Bradford Young
Hudba: John Powell
Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton, Joonas Suotamo, Phoebe Waller-Bridge, Richard Dixon, Jon Favreau, Ian Kenny, Warwick Davis, Clint Howard, Lily Newmark, Anthony Daniels, Kiran Shah, Alice Hewkin, Samantha Colley, Sam Witwer
Producenti: Simon Emanuel, Kathleen Kennedy, Allison Shearmur
Střih: Pietro Scalia
Scénografie: Neil Lamont
Kostýmy: David Crossman, Glyn Dillon

Mládeži přístupný

Česko V kinech od: 24.05.2018 Falcon
Slovensko V kinech od: 24.05.2018 Saturn

https://www.csfd.cz/film/377466-solo-star-wars-story/
https://www.imdb.com/title/tt3778644/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?